Pēdējās dienās palīdzību meklējis rekordliels cilvēku skaits. Speciālisti brīdina par ērču aktivitāti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ērce. Ilustratīvs attēls
Ērce. Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Visvairāk ērču varētu atrasties nekoptos mežos vai pļavās, norāda eksperti. Siltā ziema un agrais pavasaris bijis ērcēm labvēlīgs, tāpēc atsevišķās vietās tās ir sastopamas pat divreiz vairāk nekā iepriekšējos gadus, ziņo "TV3 ziņas".

"Veiksmīgi pārziemoja, kā arī bija diezgan agrs pavasaris. Viņas bija jau janvārī, februārī aktīvas. Dažās vietās Kurzemē, piemēram, Jūrkalnes piekrastes zālājos. Tur ērču ir divreiz vairāk kā pagājušogad," norāda entomologs un ērču pētnieks Voldemārs Spunģis.

Pētnieka novērojumus apstiprina arī Latvijas Infektoloģijas centra dati. Tur pēdējās dienās bijis rekordliels cilvēku skaits, kuri griezušies pēc palīdzības, lai piesūkušos ērci noņemtu.

"Trijās dienās 65 cilvēki gribēja, lai mēs noņemam ērci. Tas ir patiesībā nebijis skaits. Un vairāk kā 200 pacientu trijās dienās ir nodevuši ērces izmeklēšanai uz vīrusa esamību vai neesamību. Kopumā no sezonas sākuma mēs esam izmeklējuši gandrīz 1400 ērces uz ērču encefalīta vīrusa," norāda infektoloģe Baiba Rozentāle.

Un aina nav iepriecinoša. 3,3% jeb trīs ērces no 100 bija inficētas ar encefalītu. Šeit gan vēl jāņem vēra, ka lielākā daļa cilvēku, ērces noņem paši un uz pārbaudēm tās nemaz neaizved. Ērces gan pārnēsā arī citas slimības. Tajās mēdz būt arī borēlijas baktērija, kas izraisa Laima slimību.

"Borēlijas šogad pārbaudot, tas ir 21%. Tas ir gandrīz katra piektā ērce jeb 20 no 100 satur borēlijas. Bet labā lieta ir tā, ka mēs jau nesaslimstam ar visām infekciju slimībām. Un ļoti svarīgi, cik liela ir bijusi inficējošā deva, vienkāršāk sakot, cik daudz tas tās baktērijas nokļuva zemādā," skaidro Rozentāle.

Šogad bijuši divi ērču encefalīta slimnieki. Viens izrakstīts no Infektoloģijas centra, otrs joprojām ārstējas. Tādēļ eksperti uzsver, cik svarīga ir vakcinācija. To gan šobrīd veikusi mazāka daļa iedzīvotāju.

"Vajag atcerēties, ja cilvēks nav vakcinēts, un trīs nedēļu laikā pēc ērces piesūkšanās fakta, paaugstinās temperatūra, sāk sāpēt galva, ir kaut kāds diskomforts, vajag atcerēties par to ērci un doties pie ģimenes ārsta. Bet, ja ir augsta temperatūra un ļoti slikta pašsajūta, saukt NMPD," atgādina infektoloģe.

Eksperti arī atgādina, ka ērču piesūkšanās iespējamību samazina pareizi izvēlēts apģērbs. Tāpat noderīgi ir dažādi pret ērču līdzekļi.  Siltajā laikā gan ērču aktivitāte nedaudz samazinājusies. Taču, kad kļūs vēsāks, tās atkal kļūs daudz aktīvākās un apdraudēs dabas baudītājus.

Video: "TV3 ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu