Video ⟩ Ikšķiles pusē Jāņu dienā novērota iespaidīga "velna slota"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Facebook

Trešdien, 24. jūnijā, Ikšķiles novada Dubkalnu karjerā kāds aculiecinieks nofilmējis ievērojamu putekļu virpuļviesuli, ko tautā dēvē par "velna slotu". Ar video dalījies un komentējis LTV laika ziņu moderators Toms Bricis.

"Angliski to dēvē par putekļu velnu ("dust devil"), jo virpuļojošais vējš parasti ir redzams tikai tādēļ, ka tas pacēlis gaisā smiltis un citus putekļus. Šāda dabas parādība Latvijā biežāk novērojama pavasarī, dažkārt arī vasarā un sausā laikā rudenī," raksta Bricis.

"Šādi virpuļstabi parasti nav bīstami, jo zaudē savu spēku saskaroties pat ar nelieliem šķēršļiem - krūmiem, kokiem, ēkām - un bojājumus tiem visbiežāk nerada."

Bricis skaidro, ka "velna slotas" ir līdzīgas nelieliem virpuļviesuļiem jeb tornādo, taču šīs parādības veidojas atšķirīgos apstākļos. "Velna slotas rodas tikai sausā un saulainākā laikā, bet virpuļviesuļi - zem gubu mākoņiem, parasti zem negaisa mākoņiem."

Viņš piebilst, ka putekļu virpuļviesuļi parasti izzūd pāris minūtēs, taču var gadīties, ka šķietami nekaitīgā dabas parādība var nodarīt pamatīgu postažu, piemēram, noraujot mājas jumtu vai aiznesot siltumnīcu.

Ikšķiles novada Dubkalnu karjerā Jāņu dienā izveidojusies iespaidīga velna slota jeb putekļu virpuļviesulis. Nav ziņu,...

Posted by Toms Bricis LTV Laika ziņas on Wednesday, June 24, 2020
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu