"Izburbuļot" astmu! Latvijā ražos runu attīstošus ziepju burbuļus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Ziepju burbuļu pūšana un runas prasmju attīstīšana var šķist kā divas pilnībā nesavienojamas lietas, taču tā nebūt nav - pamatojoties jaunākajiem pētījumiem, Latvijā tiek izstrādāti unikāli attīstoši ziepju burbuļu komplekti, vēsta raidījums "900 sekundes".

Ar burbuļiem Alīse Potaša aizrāvusies jau sen - sieviete kopā ar vīru veidojusi svētku šovus, kuros bijuši krāšņi ziepju burbuļu priekšnesumi, taču pēc tam sapratusi, ka ziepju burbuļi var būt kas vairāk.

Pirmā atklāsme nākusi, pateicoties pašas dēlam - viņam bijusi astma. Divu gadu laikā Alīsei izdevies, kā pati saka, "izburbuļot" astmu, un tagad deviņus gadus vecais Jēkabs ir praktiski vesels.

"Mums vairs nav astmas lēkmju. Mums ir palikusi tikai alerģiska reakcijas uz ziedputekšņiem, bet tādas elpošanas problēmas mums vairs nav," stāsta sociāla uzņēmuma "Burbuļu spēles" dibinātāja Alīse Potaša.

Līdztekus elpošanas orgānu attīstībai, burbuļošana arī stiprina runas prasmes. Sevišķi tiem, kam ir runas traucējumi. Speciālisti iesaka ļaut bērniem pūst burbuļus jau no trīs gadu vecuma, stāsta Alīse.

Pašlaik kopā logopēdiem un lasītprasmes skolotājiem tiek izstrādāts metodiskais materiāls, kurā būs elpošanas un pūšanas vingrinājumi, kas palīdzēs nostiprināt mēles un lūpu muskulatūru.

Pretēji šķietamai izklaidei, pūst burbuļus pareizi nav nemaz tik vienkārši. It sevišķi bērniem ar kustību traucējumiem.

"Mums ir jāveido burbuļu veidošanas rīks ar rokturi, kuru ir ērti turēt. Jo parasti viņi ir tādi tievi, un īpašajiem bērniem ir grūti viņu noturēt. Pēc tam domāju, ka vajag vēl kaut ko. Es izdomāju, ka var iestrādāt rīkā jau tādu stimulmateriālu, kas veicina zemapziņas mācīšanos. Šeit var iestrādāt burtus, ciparus, figūras, dzīvniekus," stāsta Alīse Potaša.

Plānots, ka tikko reģistrētais sociālais uzņēmums attīstošo burbuļu komplektu ražošanu varētu uzsākt septembrī.

"Tās zvaigznītes tā visu laiku sakārtojās, ka tu vienkārši kāp pa trepītēm lēnām uz augšu, un, tā kā ej uz to priekšu, ej uz attīstību. Man liekas, ka man nekad nav bijis skaidrs mērķis zināms, ko es gribu, uz ko es eju. Kā tāds tanks," norāda sociāla uzņēmuma "Burbuļu spēles" dibinātāja Alīse.

Alīse cer, ka attīstošos burbuļus varētu izmantot arī bērnudārzos, kompetencēs balstītā satura ietvaros. Jo pētījumi liecina, ka, uzsākot mācības 1. klasē, 70% bērnu neizrunā pareizi visas skaņas, bet 80% bērnu nav pietiekamu lasītprasmju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu