ReTV: Reģionālās reformas apstrīdēšana ST katrai pašvaldībai izmaksās vismaz 5000 eiro

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tiesa. Ilustratīvs attēls
Tiesa. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Saeimā pieņemto reģionālo reformu vairākas pašvaldības nolēmušas apstrīdēt Satversmes tiesā (ST). Novadu aplēses liecina, ka gatavošanās tiesai katrai pašvaldībai izmaksās ne mazāk kā 5000 eiro, vēsta ReTV Ziņu dienests.

Vēršanās Satversmes tiesā (ST) ir jurisprudences augstākais punkts Latvijas tiesību sistēmā, raidījumam norādīja zvērināts advokāts Aldis Alliks. Juristiem nepieciešamo naudu vairums ReTV Ziņu dienesta aptaujāto pašvaldību plāno gūt no budžetiem.

"Šajā gadījumā, tā latiņa ir ļoti augsta, ST vispār ļoti pamatīgi vērtē, vai vispār lietu skatīt. Arī skatās, vai pieteicējs ir pienācīgi argumentējis, vai ir ņēmis vērā Satversmes tiesas atzinumus, secinājumus, slēdzienus citās līdzīgās vai pat analogās lietās, tas viss tiek vērtēts," sacīja Alliks.

"Vismaz ar pieciem tūkstošiem rēķinās vispār vēršoties ST, gadījumos, kad tā nav vienkārši cilvēktiesību aizskāruma lieta."

Limbažu novada pašvaldība trešdien, 1. jūlijā, iesniedza pieteikumu Satversmes tiesā. Dokumenta, kas ir 42 lapaspušu garš un ar 234 pielikumiem, sagatavošana izmaksāja piecus tūkstošus, kas tika ņemti no pašvaldības budžeta.

"Mums bija advokāts, kurš uzņēmās, bet arī mēs - pašvaldība ļoti lielu darbu šajā procesā veltījām un daudzus resursus ieguldījām, jo mēs sekojam procesam līdzi jau kopš brīža, kad sapratām, ka Skultes pagasts ir kā ķīlnieks šai visai reformai," ReTV Ziņām sacīja Limbažu novada domes priekšsēdētājs Didzis Zommers (ZZS).

Pieteikumu tiesā sniegs arī Kandava, kas jūtas piederīga Kurzemei un iebilst pret tās iekļaušanu Tukuma novadā, kas atrodas Zemgalē.

"Aptuvenās izmaksas ir apmēram no pieciem līdz septiņiem tūkstošiem eiro, bet mēs arī tā kā domē pielēmām budžeta grozījumos, konceptuāli apmēram šo te summu," sacīja Kandavas novada domes priekšsēdētāja Inga Priede (LZP), piebilstot, par precīzām izmaksām vēl nav zināms.

"Vietējie uzņēmēji ir izteikuši atbalstu un arī bijušie kandavnieki ir izteikuši, ka viņi ir gatavi atbalstīt, ja nepieciešams finansiālais atbalsts, un arī ar juristu palīdzību, ir gatavi atmaksāt konsultācijas," teica Priede.

Arī Varakļānu novada iedzīvotāji un uzņēmēji esot gatavi ar finansiālu atbalstu iesaistīties lietas virzīšanā ST.

"Tas droši vien varētu izmaksāt vairākus tūkstošus, bet Varakļānu novada iedzīvotāji, uzņēmēji ziedo atsevišķi biedrībai, kas ir izveidojusi kontu tieši šim mērķim, tā kā to, kas būs vēl pašvaldībai jārēķinās, vēl šobrīd nevaram pateikt," ReTV pauda Varakļānu novada domes priekšsēdētājs Māris Justs (apvienība "Vienoti novadam").

"Bet katrā ziņā mūsu gadījumā arī iedzīvotāji ir ļoti aktīvi un atbalsta šo lietu, un ir gatavi ar saviem finanšu līdzekļiem piedalīties."

Alliks norādīja, ka katrai vietvarai ir atšķirīga situācija, tomēr viņš pozitīvi vērtē pašvaldību aktivitāti un vēlmi izmantot savas tiesības. Viņaprāt, pašvaldībām ir labas izredze uzvarēt valsti ST.

Arī Ikšķiles novada dome vērsīsies ST, iebilstot pret tā iekļaušanu Ogres novadā pēc administratīvi teritoriālās reformas, aģentūru LETA informēja pašvaldības pārstāve Inga Šulca.

Reforma paredz Ikšķiles novada - Ikšķiles pilsētas un Tīnūžu pagasta - iekļaušanu Ogres novadā. Pamatojoties uz to, Ikšķiles novada dome trešdien nolēmusi iesniegt ST pieteikumu par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma punktu, ciktāl tas paredz Ikšķiles pilsētas un Tīnūžu pagasta iekļaušanu Ogres novadā, atzīšanu par neatbilstošu Satversmei un Eiropas vietējo pašvaldību hartai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu