"Viņi mani nogalinās, viņi mani nogalinās..." Nākusi gaismā jauna informācija, kādi patiesībā bija Džordža Floida pēdējie dzīves mirkļi (15)

Foto: AFP/SCANPIX
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Viņi mani nogalinās, viņi mani nogalinās..." Floids, lūdzot apžēlošanu, vairākkārt atkārtojis savās pēdējās dzīves minūtēs, kuras fiksētas ar policijas ķermeņa kameras palīdzību. Nu šīs kameras ieraksts pieejams arī sabiedrībai, vēstī laikraksts "The NewYork Times".

Džordža Floida pēdējie dzīves mirkļi bija nozīmīgs pavērsiena punkts sabiedrībā, kura, reaģējot uz traģiskajiem notikumiem, vienojās plašos protestos ASV un arī Eiropā. 

Nupat publicētais policijas ieraksts atklāj vēl skaudrāku ainu, kas iepriekš sabiedrībai netika atklāta, jeb to, ko patiesībā melnādainais vīrietis, kuru nosmacēja līdz nāvei, piedzīvoja pēdējos elpas vilcienos.

Kā izrādās, Floids vairāk nekā 20 reizes, ka nevar paelpot - pretēji iepriekš policijas paustajam, ka Džordžs šo ir teicis vien pāris reizes.

Viņš raudāja un piesauca ne tikai savu mirušo māti, bet arī savus bērnus. Mirkli pirms viņa pēdējās elpas Džordžs čukstēja: "Viņi mani nogalinās… Viņi mani nogalinās."

Brīdī, kad Floids vēl sauca pēc apžēlošanas, policists viņam uzkliedza: "Beidz runāt, beidz kliegt, vajag visnotaļ daudz skābekļa, lai runātu."

Asinis stindzinošais Mineapolisas policista ķermeņa kameras ieraksta transskripts, kurš tika padarīts publisks šo trešdien, 8. jūlijā, bija iesniegts tiesā kā daļa no centieniem attaisnot vienu no arestā iesaistītajiem policistiem - 37 gadus veco Tomasu Leinu, kurš notikuma brīdī tikai pirms pāris dienām bija uzsācis darbu policijā.

46 gadus vecais Džordžs Floids mira pēc tam, kad kāds cits policists - Dereks Šovins - uzspieda savu celi uz Džordža Floida kakla un to turēja vairāk nekā astoņas minūtes, līdz brīdim, kad Floids kļuva nekustīgs.

Šovins, kurš policijā strādāja jau 19 gadus, šobrīd stājies tiesas priekšā par apsūdzībām otrās pakāpes slepkavībā, kā arī apsūdzībā par nogalināšanu bez iepriekšēja nodoma.

Viņam šobrīd draud līdz pat 40 gadiem ilgs cietumsods. Leins un Aleksandrs Kuengs, kuri bija citi arestā iesaistītie policisti, kā arī Tou Tao šobrīd arī var tikt notiesāti līdz 40 gadiem cietumā, ja tiek apstiprinātas viņiem uzliktās apsūdzības Džordža Floida slepkavībā. Šeit arī der piebilst, ka visi četri policisti tikuši atlaisti no darba.

Arī pirms Floids tika noguldīts uz zemes, viņš esot bijis emocionāli nestabils, sakot policistiem, ka viņam ir klaustrofobija un grūtības elpot.

Aizturēšanas brīdī, kā liecina ieraksta transskripts, Floids arī esot teicis: "Mammu, es tevi mīlu. Lūdzu nodod maniem bērniem, ka es viņus mīlu. Es esmu miris."

Citā aizturēšanas ainā, Šovins prasījis Floidam, vai viņš ir kādu narkotiksko vielu iespaidā. Policists Leins piebildis, ka tā, visticamāk, ir, bet Kuengs paziņoja, ka, izmeklējot Floidu, esot atradis pīpi.

Autopsijas, kas tika veikta pēc Floida nāves, rezultāti uzrādīja, ka viņa ķermenī bijušas aizliegtas narkotiskās vielas.

"Nomierinies," policists Tao teicis Floidam.

"Es nevaru paelpot," atbildējis Floids.

"Ar tevi viss ir kārtībā," sarunā iesaistījās Kuengs. "Tu runā tā, itkā viss būtu kārtībā."

"Ievelc dziļi elpu," piebilda Leins.

Jaunie pierādījumi, kas nonākuši tiesas priekšā, sastāv no policistu ķermeņa kameras transskripta 82 lappusēm, kā arī 60 lappusēm Leina nopratināšanas ieraksta transskripta, kas notikusi Minesotas Kriminālizmeklēšanas birojā.

Nopratināšanas laikā, kad jautāts, vai Leins ir jutis, ka Floidam bija nepieciešama medicīniska palīdzība, viņš atbildēja: "Jā, man šķita, ka kaut kas tāds varētu būt bijis."

Nopratināšanas beigās Leina advokārts Ērls Grejs gan iebilda pret izmeklētāju jautājumiem par to, kā Leins esot juties un vai jūtas līdzvainīgs Floida nāvē.

"Jums uz to nav jāatbild," teicis Grejs un Leins neatbildēja uz uzdoto jautājumu.

Līdz šim lielākā daļa informācijas par Floida pēdējiem dzīves mirkļiem, bija pieejama no kāda aculiecinieka publicētā video, novērošanas kameru ierakstiem, kā arī prokuroru paziņojumiem, kad viņi iesniedza prasību pret policistiem.

Ķermeņa kameras ieraksts un Leina sarunas ieraksts ar izmeklētājiem sniedz daudz lielāku ieskatu tajā, kas patiesībā norisinājās Floida aizturēšanas un nāves brīdī. Tāpat kļuva skaidrs, cik neatlaidīgi viņš lūdza apžēlošanu brīdī, kad draudējušas briesmas viņa dzīvībai.

No jauna pieejamā informācija arī ietver fotogrāfijas, kurās redzams, kā izskatījās Floida mašīnas iekšpuse brīdī, kad policisti tuvojušies braucamlīdzeklim. Policisti tika izsaukti uz notikuma vietu pēc tam, kad kāda blakusesoša veikala īpašnieks ziņoja tiesībsargiem par personu, kas centusies norēķināties ar viltotu 20 dolāru zīmi.

Fotogrāfijās redzamas divas saņurcītas 20 dolāru banknotes, kas, kā teica Leina advokāts Grejs, bija saņurcītas un atradās starp auto paneli un pasažiera krēslu.

Fotouzņēmumi arī rāda, ka ātrā palīdzība, kas laicīgi tika izsaukta uz notikuma vietu, bija ieradusies novēloti, turklāt sākotnēji mediķi bija ieradušies nepareizajā notikuma vietā.

Vadoties pēc transskriptā pieejamās informācijas, policists Leins zvanīja ātrajai palīdzībai pēc tam, kad Floida mute sākusi asiņot. Leins arī skaidroja izmeklētājiem, ka, iespējams, asiņošana sākusies brīdī, kad Floids atsita savu galvu pret stiklu policijas mašīnā.

Leins tad izsaucis mediķus, paziņojot par nepieciešamību reaģēt tūlītēji - viņš nomainīja "otro kodu" uz "trešo" pēc tam, kad Floids atkārtoti pauda, ka nespēj paelpot un policisti bija nonākuši pie slēdziena, ka šis efekts, visticamāk, radies narkotiku lietošanas iespaidā.

Transskripts atklāj vissvarīgākos Floida aizturēšanas mirkļus. Pēc tam, kad Floids paziņoja, ka policisti viņu nogalinās, Šovins, vadoties pēc transskriptā pieejamās informācijas, esot teicis: "Tad beidz runāt, beidz kliegt - tu lieki tērē gaisu, kas nepieciešams, lai elpotu."

Kamēr Floids bija aizturēts guļus stāvoklī, noguldīts uz vēdera, Šovina celis tika uzspiests uz viņa kakla un Leins prasīja, vai, gadījumā, labāk nebūtu Floidu pagriezt uz sāniem.

Uz to Šovins atbildējis:

"Nē, viņš paliks tā, kā mēs viņu nolikām."

Leins tad paudis savu satraukumu par Floida veselības stāvokli, kā arī to, ka, iespējams, nepieciešama mediķu iejaukšanās.

"Nu, tāpēc jau ātrā palīdzība ir ceļā pie mums," Šovins atbildēja.

"Labi, laikam jau," atbildējis Leins, piebilstot, "bet man šķiet, ka viņš drīzumā zaudēs samaņu".

Šajā mirklī kāds aculiecinieks sāka kliegt:

"Viņš taču pat vairāk neelpo! Jums tas liekas forši?"

Kāds cits aculiecinieks prasījis, vai kāds ir pārbaudījis Floida pulsu.

"Vai tu jūti pulsu?" Leins prasījis. "Es nevaru to atrast!" Kuengs atbildēja.

"Hmmm?" piebildis Šovins.

Kuengs mēģinājis pulsu atrast vēlreiz un vēlreiz, bet to nav bijis iespējams izdarīt.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu