"Drīzumā paši lūgsimies, lai iebrauc migranti." Zinātnieki nākuši klajā ar straucošu dzimstības statistiku (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unplash

Pētnieki vēsta, ka pasaule pašlaik ir visai slikti sagatavota dzimstības "kritumam", kas piemeklēs lielu daļu pasaules valstu tuvāko 90 gadu laikā, vēsta BBC.

Dzimstības koeficienta pazemināšanās nozīmē, ka praktiski visās pasaules valstīs līdz 2100. gadam varētu būt novērojams cilvēku samazinājums. 23 valstīs, tostarp Spānijā un Japānā, uz 2100. gadu varētu būt pat uz pusi mazāka populācija, nekā pašlaik, kā arī jāņem vērā, ka pasaules iedzīvotāju vidējais vecums būs dramatiski lielāks.

Pētnieki no Vašingtonas štata Veselības datu un novērtējuma institūta ASV skaidro, ka dramatiski samazinājies bērnu skaits, kuru dzemdē viena sieviete. Ja vidēji vienai sievietei ir mazāk par 2.1 bērnu, ir prognozējams cilvēku skaita samazinājums.

Zinātnieki uzskata, ka mūsu planētas iedzīvotāju skaits varētu sasniegt 9.7 miljardus ap 2064. gadu un tad sākt lejupslīdi, sasniedzot 8.8 miljardus cilvēku 2100. gadā.

Profesors Kristofers Murejs teicis, ka lielākajai pasaules daļai jau vajadzētu sākt domāt par to, kā sadzīvot ar iedzīvotāju skaita kritumu: "Ir grūti pat iztēloties, cik lielas pārmaiņas šis nesīs pasaulei. Mums būs pilnībā jāpārstrukturē sabiedrības, kurās dzīvojam."

Pētnieki min, ka, lielākoties, pie dzimstības samazinājuma ir vainojama nevis auglīguma samazināšanās, bet gan lielāks sieviešu skaits, kuras izvēlas savu laiku veltīt citām lietām, kā arī vieglāka piekļuve dažādiem kontracepcijas līdzekļiem.

Starp valstīm, kurās gaidāma dramatiska iedzīvotāju skaita samazināšanās, ir arī Portugāle, Taizeme, Dienvidkoreja un arī Ķina, kurai līdz 2100. gadam prognozē uz pusi mazāku iedzīvotāju skaitu, no kuriem lielākā daļa varētu būt seniora gados.

Kopumā no 195 pasaules valstīm 183 ir prognozējama demogrāfijas lejupslīde. Tas, protams, rada nopietnus jautājumus arī tautsaimniecībā, piemēram, kurš uztur vecāka gadagājuma cilvēkus un kas maksā nodokļus.

"Mēs drīzumā pāriesim no situācijas, kur ir jautājums par to, kādus cilvēkus mēs vēlamies laist pāri savām robežām uz situāciju, kurā paši lūgsimies, lai iebrauc migranti," teicis Murejs.

"Cilvēki bieži vien vienkārši pasmejas par šo situāciju vai pieņem, ka kādā mirklī problēma maģiski atrisināsies pati no sevis un sievietes sāks gribēt vairāk bērnu. Patiesība ir sekojoša - ja mēs neatradīsim risinājumu, pēc pāris gadsimtiem mūsu suga var gluži vienkārši izmirt," secinājis eksperts.

Tajā pašā laikā pētnieki norāda, ka īs nav arguments, lai ierobežotu progresu cīņā par sieviešu tiesībām un spēju gūt izglītību - ir jādomā par veidiem, kādos ir iespējams stimulēt un mudināt sievietes radīt pēcnācējus valstiskā līmenī.

Iedzīvotāju pieaugums pašlaik ir prognozējams tikai vienā pasaules reģionā - daļā no Subsahāras Āfrikas valstīm. Kāds pētījums norāda, ka Nigērija tuvākajā gadsimtā varētu kļūt par pasaules lielāko valsti ar 791 miljonu iedzīvotāju.

"Šī situācija aktualizēs arī rasisma problēmu, jo ir neizbēgami, ka pasaulē kļūs aizvien vairāk cilvēku ar saknēm no Āfrikas," stāstījis profesors Murejs.

Pētnieki tāpat norāda, ka drīzumā jautājums par imigrāciju kļūs par globālu jautājumu un imigrēt var nākties visu pasaules valstu iedzīvotājiem, lai nodrošinātu darbaspējīgu cilvēku izplatību visā pasaulē.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu