Skip to footer
Šodienas redaktors:
Eva Gaigalniece
Iesūti ziņu!

Kvalitatīvas kafijas meklējumos: septiņi faktori, kas jāzina arī Tev

Raksta foto

Garšas nianses, pupiņu šķirne, reģions, kurā kafija ievākta, grauzdējuma pakāpe… šīs ir vien dažas no īpašībām, kas raksturo kafiju. Ja vēlies saprast, kā atrast patiešām kvalitatīvu un Tavām garšas kārpiņām piemērotāko kafiju, šis raksts ir Tev kā radīts. Metamies iekšā kafijas pasaulē!

Faktors #1: kafijas tipi

Raksta foto

Meklējot kafiju, viens no pirmajiem uzdevumiem ir saprast, kurš no visiem kafijas veidiem ir Tev piemērotākais. Malta kafija ir ļoti populāra izvēle, jo to ir ērti pagatavot un nav nepieciešamas īpašas iekārtas, piemēram, kafijas automāts vai dzirnaviņas. Taču jārēķinās, ka, tiklīdz tiks attaisīts vakuuma iepakojums, kafija visai ātri sāks zaudēt savu aromātu un garšas īpašības. Šajā aspektā izceļas kafijas pupiņas – liels pluss ir pupiņu samalšana tieši pirms dzēriena pagatavošanas. Tam gan vajadzēs jau piesaukto kafijas automātu vai kafijas dzirnavas. 

Vēl viens īpaši ērts variants – kafijas kapsulas, kurās samaltā kafija ir precīzi dozēta, turklāt tā ir hermētiski noslēgta, neļaujot pazust kafijas garšai un smaržai. Kafijas kapsulu izmantošanai nepieciešams attiecīgs automāts, taču šis ir ērtākais veids, kā pagatavot kafiju – ieliec automātā kapsulu, nospied pogu, un dzēriens jau gaida tasītē!

Faktors #2: kafijas svaigums

Raksta foto

Jau zinām, ka vīns ar gadiem paliek tikai labāks. Vai to pašu varam apgalvot par kafiju? Nē! Tāpēc centies iegādāties kafijas pupiņas, kas ir grauzdētas pēc iespējas nesenāk. Nedaudz cits stāsts par malto kafiju – šāda kafija praktiski vienmēr ir vakuuma iepakojumā, un tā veikala plauktā var stāvēt ilgāk, nezaudējot savu garšu un aromātu. Tomēr, tiklīdz iepakojums tiks atvērts, šīs īpašības visai strauji pasliktināsies, tāpēc labāk iegādāties nelielus iepakojumus, nevis nopirkt pašu lielāko un “pusceļā” saprast, ka atlikusī kafija kļuvusi ne pārāk baudāma. 

Starp citu, ja vēlies izbaudīt maksimāli svaigu kafiju, atceries vārdu salikumu Rocket Bean Roastery – tā ir Latvijas grauzdētava, kas grauzdē pupiņas vietējiem kafijas zīmoliem (ilovecoffee, Mood, Cremosso, iCoffee, Velvet). Iegādājoties šādu kafiju, Tu ne tikai atbalsti vietējos uzņēmējus, bet arī saņem pavisam nesen grauzdētu kafiju, jo apjomi ir nelieli, līdz ar to aprites laiks – daudz mazāks, salīdzinot ar pasaules grandiem. Jāpiebilst, ka Rocket Bean Roastery īpašnieki paši dodas uz kafijas plantācijām, kur ne vien izvēlas kafijas pupiņas, bet arī apciemo saimniecības un to īpašniekus.

Faktors #3: pupiņu grauzdēšanas metode

Raksta foto

Grauzdējums var būt viegls, vidējs vai tumšs, un katram no tiem ir savas priekšrocības:

  • Viegls grauzdējums – palīdz izcelt kafijas dabīgo raksturu un salkanumu, taču šāda kafija ir salīdzinoši viegla, tāpēc to nav ieteicams izmantot kafijas dzērieniem ar pienu;
  • Vidējs grauzdējums – ļauj sajust izteiktākas garšas notis un aromātu. Šādu kafiju vari baudīt gan ar, gan bez piena;
  • Tumšs grauzdējums – visstiprākā kafija, kas izceļas ar ļoti tumšu krāsu un rūgtu, izteiksmīgu garšu. Perfekti piemērota espreso pagatavošanai un tiem, kam pie sirds iet īsta melnā kafija..

Faktors #4: kafijas reģioni

Raksta foto

Kafiju iegūst daudzās valstīs, taču katra no tām atšķiras ar dažādām garšas niansēm. Piemēram, Centrālamerikas reģionā iegūtā kafija izceļas ar šokolādes un riekstu notīm, Āfrikas austrumos kafijā jūtamas augļu notis, kas pēcgaršu mēdz padarīt līdzīgu vieglam vīnam, savukārt Āzijā iegūtā kafija mēdz izcelties ar rūgtāku un intensīvāku garšu. Arī Indonēzijā iegūtā kafija ir visai tumša, taču tai piemīt arī pikantas notis. Ja gribi izjust specifisku, konkrēta reģiona kafijas garšu, izvēlies tikai vienas valsts kafijas pupiņas, bet, ja kafiju izmantosi “komplektā” ar pienu, saldo krējumu vai kādā citā kafijas dzērienā, vari pirkt kafijas pupiņu sajaukumu.

 

Starp citu, vai zināji, ka nozīme ir arī tam, cik augstu virs jūras līmeņa kafijas pupiņas augušas? Jo lielāks augstums, jo pupiņas vairāk koncentrē cukurus, organiskās skābes un citus savienojumus, kas tām piešķir izteiksmīgu garšu un smaržu.

Faktors #5: kafijas šķirnes

Raksta foto

Lai gan kafijas šķirņu ir ļoti daudz, visbiežāk veikalu plauktos ieraudzīsi vai nu Robusta, vai Arabica šķirnes kafiju. Robusta pupiņas izceļas ar intensīvāku, rūgtāku garšu un lielāku kofeīna saturu, un tās lielākoties tiek miksētas ar augstvērtīgākām kafijas pupiņām. Arabica pupiņām piemīt saldāka un maigāka garša, jo tajās ir vairāk cukura. Arabica tiek uzskatīta par kafijas pupiņu “karalieni”

Faktors #6: kafijas pupiņu malums

Raksta foto

Nozīme ir arī tam, kā kafijas pupiņas tiek samaltas. Proti, jo malums smalkāks, jo īsākam jābūt ekstrakcijas laikam (brīdis, kurā kafija un ūdens saskaras). Pārāk smalks malums vai pārāk ilgs ekstrakcijas laiks dzērienu padarīs rūgtu, savukārt pārāk rupjš malums / ekstrakcijas laiks neļaus izbaudīt kafijas garšas nianses par visiem simts procentiem. Līdz ar to smalkāks malums ir piemērots, piemēram, tā dēvētajai turku kafijai, vidēji smalks – espreso, bet rupjš malums ir labākā izvēle, ja kafija tiek pagatavota, to aplejot krūzē vai franču presē. 

Faktors #7: kafijas ražotāja atbildība un principi

Raksta foto

Vai esi dzirdējis par Specialty kafiju? Īsumā – šādu apzīmējumu saņem kafija, kas izceļas ne vien ar ļoti augstu kvalitāti, bet arī atbildīgu un ētisku pieeju tās iegūšanā (sākot ar godīgu attieksmi un samaksu par darbu kafijas plantācijās un beidzot ar pareizu grauzdēšanu). Par godīgu principu ievērošanu un atbildīgu kafijas iegūšanu liecina arī dažādi marķējumi, piemēram, Fair Trade.

Vai, lasot rakstu, mutē saskrēja siekalas, un nu tā vien vēlies, kā nobaudīt gardu kafijas tasīti? Ienāc internetveikalā Es Mīlu Kafiju – šeit pieejama gan kafija, gan viss nepieciešamais tās pagatavošanai, turklāt sūtījumu pie savas mājas durvīm vari saņemt jau rīt!

Uz augšu