Pētījums: Noskaidroti galvenie mīnusi darbam no mājām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Šī brīža aktuālākās tēmas, par kurām, atgriežoties ierastajā darba ritmā uzņēmumiem jādomā, ir darbinieku mentālā veselība, attālinātais darbs un pārmaiņas uzņēmumu kultūrā un vērtībās. Tas noskaidrots uzņēmuma "ERDA Group" nesen veiktajā interneta pētījumā. 

Piedaloties vairāk nekā 100 dažādu nozaru uzņēmumu pārstāvjiem, pētījumā noskaidroti Latvijas un Baltijas uzņēmumu jaunās darba realitātes izaicinājumi un iespējas.

Darbinieku mentālā veselība - lielākais attālinātā darba izaicinājums uzņēmumu vidū

"Aptaujājot uzņēmumu vadītājus un personāla vadības ekspertus par šīs vasaras lielākajiem izaicinājumiem, ar nospiedošu pārsvaru par lielāko problēmu atzīta darbinieku mentālā veselība. Vairāk kā 60% no tiem, kas piedalījās aptaujā par jauno darba vietas realitāti, viennozīmīgi atzina, ka darbiniekiem ir kļuvis daudz grūtāk nošķirt darba un privātās dzīves jomas. Katrs ceturtais atzīst, ka darbiniekiem konstatētas mentāla rakstura veselības problēmas, ko radījis attālināts darbs un sociālā izolētība. No vienas puses - visiem ir klājies grūti, tāpēc fakts pats par sevi nepārsteidz, taču plānojot rudens darbu cēlienu, noteikti ir vērts to paturēt prātā. Labāk tomēr vesels darbinieks, nekā darbinieks uz slimības lapas," stāsta uzņēmuma "ERDA Group" vadītāja Pārsla Baško.

61% aptaujāto norādījuši, ka, strādājot attālināti, darbinieki saskaras ar grūtībām uzturēt darba un privātās dzīves līdzsvaru, taču 26% atzīst, ka attālinātā darba rezultātā darbinieki piedzīvojuši mentālās veselības problēmas sociālās izolācijas un ekonomiskās nedrošības dēļ. Lai arī darbinieku vēlme saņemt atbalstu no darba devēja saistībā ar mentālās veselības jautājumiem pieaug, tikai 11% aptaujāto uzņēmumu pārstāvju ieviesuši jaunas mentālās veselības programmas Covid-19 pandēmijas ietekmē.

Attālinātais darbs uz palikšanu - Baltijas reģionā attālinātā darba iespējas vērtē pozitīvāk

"Šobrīd vairāk kā puse no uzņēmumiem jau ir pieņēmuši lēmumu mainīt darba grafiku, jo eksperiments ar piespiedu attālināto darbu, šķiet ir izdevies. Darbinieki aptaujās viennozīmīgi pauž atbalstu spējai pašiem noteikt savas darba stundas un uzņēmēji atzīst, ka šī krīze radījusi iespēju samazināt ar biroju saistītos izdevumus. Taču reti kurš aizdomājas, ka regulārs attālinātais darbs ne tuvu nelīdzinās šī pavasara piespiedu režīmam. Pat, ja ikviens spēja ātri "piešauties" un īsā laikā nosacīti sakārtot savu darba dienu, ilgtermiņā attālināts darbs prasīs lielu disciplinētību no darbiniekiem, kā arī pamatīgas kultūras un sadarbības modeļu pārmaiņas organizācijās," komentē Baško.

Baltijas reģions, salīdzinot ERDA Group pētījuma datus ar globāli pieejamajiem resursiem, var tikt uzskatīts par salīdzinoši atvērtu attālinātā darba modeļa ieviešanai ikdienā. 64% aptaujāto uzņēmumu Baltijā norāda, ka pēc Covid-19 plāno organizēt darbu attālināti, kamēr vairāk nekā puse (52%) uzņēmumu ārpus Baltijas reģiona to neplāno darīt.

Līdz ar krīzi mainījušās darbinieku personiskās vērtības un gaidas pret darba devējiem

"Maijā veiktais "Barret" Vērtību centra pētījums atklāj, ka ir palielinājusies plaisa starp vadītāju un darbinieku prioritātēm. Ja vadība skaidri redz, ka šī brīža prioritāte ir inovācijas un fleksibilitāte, tad darbiniekiem par būtiskākajiem darba aspektiem kļuvusi uzticēšanās un regulāra komunikācija. Nedaudz nobaudījuši nedalītu sava vadītāja uzmanību un rūpes, darbinieki noteikti nebūs gatavi atgriezties dienās, kad svarīgākais bija precīza norādījumu izpilde uzņēmuma darba laikā, pie kam vadītāja atgriezeniskā saite bija pieejama retāk kā zobārsta apmeklējums. Jaunā realitāte būs skarba visiem tiem vadītājiem, kuri līdz šim darbu ar darbiniekiem uzskatīja par laika tērēšanu," tā Pārsla Baško.

Līdz ar krīzi mainījušās arī darbinieku gaidas pret darba devējiem - saskaņā ar "Gartner" aptauju, 77% no augstākā līmeņa un 92% vidējā līmeņa vadītāju nav gatavi jaunajai darba realitātēm un nākotnes prasībām. Pēc "ERDA Group" pētījumā atspoguļotajiem datiem neprasme vadīt attālinātas komandas ir trešais lielākais uzņēmumu šī brīža izaicinājums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu