Liepājas Leļļu teātrī top izrāde, kuras laikā vecākus mudinās spēlēties ar mazuļiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Liepājas Leļļu teātrī top novatorisks iestudējums, Latvijā pirmā izrāde - rotaļa mazuļiem "Es un mana mamma". Izrādes radošo komandu veido Klaipēdas un Liepājas mākslinieki. Izrādes iecere dzimusi jau pagājušā gada rudenī, taču pandēmijas laiks licis māksliniekiem nogaidīt katram savā robežas pusē, bet nu iestudēšanas process atsācies ar divkāršu sparu un pirmizrāde gaidāma jau 31. jūlijā.

"Kad Liepājas Leļļu teātris mani uzrunāja veidot izrādi, manai meitai bija tikai divi gadi. Krietnu laiku jau dzīvoju bērna-mammas tēmās, daudz laika pavadīju pastaigās brīvā dabā un tādējādi daudz dziļāk sāku izdzīvot un izprast mātišķumu," stāsta izrādes idejas autore un režisore Karolina Jurkštaite.

"Cilvēciski jau biju ļoti noskaņojusies darbam, taču vīrusa laiks mūsu kopradi nedaudz iepauzēja. Katrā ziņā krīze izvēlēto tēmu skatītājiem ir padarījusi vēl aktuālāku. Mums katram bija iespēja pacelt acis no viedierīcēm un sajust, cik nozīmīgs atbalsts un iedvesmas avots ir daba, tāpat kā apzināties, cik savstarpēji saistīti esam," piebilst režisore.

Izrāde tapusi režisores, aktieru, scenogrāfes, mākslinieces, komponista, skaņu un gaismas mākslinieku radošā kopradē, balstot to uz pieciem atslēgas vārdiem - "bērns", "mamma", "daba", "rotaļa" un "prieks".

Izrāde uzbur maigu, pieņemošu un rotaļīgu vidi, tieši tik harmonisku un drošu, kādu mēs rodam katrs pie savas mīlošās mammas, un tik plašu un dodošu, kāda ir māte daba. Tā aicina rotaļāties gan mammas un tētus ar pašiem mazākajiem, gan kopā visai ģimenei.

"Izrādes veidošanas procesu es varētu salīdzināt ar meditāciju. Es atguvu iekšēju mieru un līdzsvaru, kādu novēlu iegūt arī katrai mammai un bērniņam, kuri piedalīsies izrādē," papildina Liepājas leļļu teātra aktrise Denisa Braša.

Lai gan izrādes režisore, scenogrāfe un komonists ir no Klaipēdas, šis ir viņu pirmais sadarbības projekts.

Karolina Jurkštaite ir leļļu un objektu teātra režisore (1980). Ieguvusi Klaipēdas universitātes maģistra grādu teātra režijā. Darbojusies gan kā leļļu teātra aktise, gan režisore Lietuvā un Īrijā. Strādājusi kā leļļu teātra režijas pasniedzēja Viļņas Pedagoģiskajā universitātē un pašreiz turpina pasniedzējas dabu Klaipēdas Universitātes mākslas faktultātē. Profesionāļu atzinību un skatītāju uzmanību izpelnījusies 2011.gadā, kad Klaipēdas leļļu teātrī debitēja ar Lietuvā pirmo izrādi mazuļiem "Sveiks, mazuli!", 2015.gadā saņēmusi arī Lietuvas augstāko profesionālās teātra mākslas apbalvojumu par izrādi - instalāciju "Mīlestība, dont stop!".

Angelina Fumaniuk - Savickiene (1987) absolvējusi Viļnas mākslas akadēmijas fotogrāfijas un mediju mākslas nodaļu un karjeru turpinājusi reklāmas industrijā. Vadījusi radošo telpu "Kolektīvais dārzs" Klaipēdā un strādājusi kā lektore Viļņas mākslas akdēmijas Klaipēdas filiālē. Pašreiz vada mākslas kursus bērniemun un pieaugušajiem, un šī būs septītā izrade bērniem, kurā Angelina piedalās kā scenogrāfe. Pēdējos astoņus gadus viņa darbojas kā kostīmu māksliniece un scenogrāfe leļļu teātra, dramatiskā un dejas teātra, operas un kino projektos.

Komponists Kristionas Lučinskas (1978) studējis tautas mūziku Klaipēdas Universitātē un izveidojis skaņu ierakstu studiju "Soundprovocation". Darbojas kā dziedātājs un mūziķis, izdevis sešus muzikālās apvienības "Driezhas" albumus un singlus, Lietuvā zināms kā interesantu elektroniskās un tautas mūzikas projektu dalībnieks, kā arī komponē un aranžē mūziku dramatiskā teātra un dejas izrādēm Klaipedas Valsts muzikālajam teātrim, mākslinieku grupai "Žuvies akis", Mēmeles teātrim, Brīvajam teātrim u.c.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu