Narkomānu midzeņi, piekakātas vārtrūmes un nobijušies iedzīvotāji. Narkotiku problēma Bruņinieku ielā - redz visi, bet vai kāds uzņemas atbildību? (10)

Narkomānijas problēma Bruņinieku ielā Foto: Mārtiņš Otto/TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pēdējo nedēļu laikā, pateicoties iedzīvotāju iniciatīvai, aktualizējusies narkomānijas un narkotiku aprites problēma Bruņinieku ielas apkaimē Rīgā. Kamēr problēmu izjūt neskaitāmi apkārtnes iedzīvotāji, uzņemties atbildību par tās risināšanu, šķiet, negrib neviens.

Plašu rezonansi ieguvusi "Instagram" lapa "riga.unseen", kurā atspoguļo daudziem nezināmo Rīgas seju - narkomānijas problēmu. Lapa ir Bruņinieku ielas iedzīvotāju iniciatīva, kas izveidota, lai pievērstu tiesībsargājošo iestāžu uzmanību problēmai. Nedēļas laikā tā ieguvusi aptuveni 3000 sekotājus, kas liecina - problēma ir aktuāla vai interesē daudzus.

Portāls "Apollo" devās uz apkārtni, lai satiktos ar vietējo iedzīvotāju Rihardu (vārds mainīts) un noskaidrotu, kāda ir dzīve rajonā, kur ik dienu redzami cilvēki apreibinošo vielu iespaidā.

"Tas ir izmisums - savākts kopā un parādīts cilvēkiem, lai kaut kas mainītos mūsu rajonā," par iemeslu, kāpēc izveidota "Instagram" lapa, sacīja Rihards.

Situācija ievērojami pasliktinājusies pēdējā mēneša-divu laikā. 

"Bet patiesībā tas jau gadiem bija pamanāms šad tad, bet pēdējā laikā tās slūžas ir vaļā," viņš piebilda. "Šīs situācijas dēļ ar vīrusu gan pasaulē, gan pie mums sākām dzīvot vairāk mājās. Un mēs ieraugām varbūt to, ko gadiem neesam redzējuši."

Kaimiņi, kas apkārtnē dzīvo ilgstoši, varot "bezmaz vai nosaukt adresi, kur ko var nopirkt". 

"Interesanti ir tas, ka attiecīgās iestādes to nezina vai negrib zināt, bet ir vairāk nekā skaidrs, ka tas notiek jau gadiem," pauda Rihards.

Pēc "Instagram" lapas izveidošanas un tam sekojošās rezonanses sociālajos tīklos un medijos tiesībsargājošās iestādes situācijai pievērsušas pastiprinātu uzmanību, par ko iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens 17. jūlijā paziņoja sociālajos tīklos, un incidentu skaits ir "jūtami samazinājies".

"[Ir] ievērojami citādāk. Mēs redzam, mēs aplaudējam, mēs priecājamies, ka redzam policiju, un tiešām viņi dara to, kas būtu jādara vietās, kur izteikta ir šī problēma," atklāja iedzīvotājs.

"Ja iedzīvotāji sauc palīgā, ir labi, ka viņi atnāk, un tas tiešām notika."

Tomēr arvien vairāk cilvēki arī no citiem rajoniem sāk iesūtīt materiālus, atklāja Rihards.

"Daudzi cilvēki vienkārši pamana un saka, ka viņiem ir tieši tāda pati sāpe," viņš sacīja, piebilstot, ka sākotnēji materiālus iesūtījuši tieši Bruņinieku ielas iedzīvotāji.

Neskatoties uz to, ka tur atrodas Valsts policijas (VP) un Iekšlietu ministrijas (IeM) ēku komplekss, vēl pavisam nesen situācija bijusi krietni sliktāka, nekā tā ir pašlaik.

"Es pat nevaru saskaitīt, cik reizes ir saukta policija. Viņi saka - ja jūs neesat pieķēruši un viņi ir prom, neko izdarīt nevar, vajag rakstīt iesniegumu," sacīja iedzīvotājs.

Ja tiktu rakstīts iesniegums, ka "redzēti kaut kādi aizdomīgi narkomāni", policija rīkotos, viņam sacījuši.

Vaicāts, par ko ir galvenais satraukums saistībā ar situāciju, Rihards sacīja, ka tas ir "ne tikai par paša dzīvību, bet arī par bērniem". "Ja viņi iet uz skolu un atpakaļ, un it sevišķi, kad tu redzi tos, kas lieto narkotikas un uz ielas vāļājas, un tev bērnam jāpaskaidro, ko īsti tas onkulis tur dara - mēs šeit nerunājam par alkoholiķiem, bet par tiešām smagu narkotiku lietošanu - tad ir ļoti grūti paskaidrot."

Viņš norādīja, ka "vecāki ir kreatīvi", bērniem skaidrojot šādas lietas, "bet negribas jau dzīvot tādā vidē". Turklāt ne Rihardam vienīgajam no apkaimes iedzīvotājiem ir ģimene.

Lielākā daļa gadījumu novērojami tieši gaišā dienas laikā.

Ļoti bieži tur, kur izplatīta narkomānijas problēma, seko arī noziedzība. Tas pats novērojams arī Bruņinieku ielas rajonā. Pašam Rihardam nozagts velosipēds, citiem kaimiņiem apzagti dzīvokļi.

"Tiklīdz par šo tēmu sāk runāt, tā ir neizbēgama medaļas otra puse. Tā nav tikai lietošana, bet šīs negatīvās sekas arī ļoti daudz."

Vaicāts, kādu risinājumu viņš pats redzētu, Rihards norādīja, ka "svarīgi droši vien ir nevis cīnīties ar sekām, bet izgriezt to problēmu jau pašā saknē". Viņš pauda cerību, ka atbildīgajās iestādēs ir pietiekami "adekvāti un kompetenti" cilvēki, kas ar šādām problēmām tiek galā.

"Ko mēs arī ievērojām - pēc tam, kad situācija tika atspoguļota medijos, pēkšņi policijai bija vairākas atbildes reakcijas ar narkotiku apkarošanu. Es ļoti ceru, ka tas nebija noputējis plauktā, bet bija ikdienas darbs," viņš sacīja.

Iedzīvotājs pauda, ka plašā rezonanse, ko izraisījusi situācija, liecina, ka ne viņam vienīgajam šī problēma ir aktuāla. Katru dienu par to tiek saņemtas ziņas no "neskaitāmām ģimenēm". "Brīžiem neticas, ka tu dzīvo savā pilsētā, savā valstī, un ir šādas problēmas."

"Mēs nevaram izlikties, ka tas nenotiek," viņš sacīja, aicinot "katru darīt to, kas viņam jādara". "Šī situācija, kad visbiežāk bija tā, ka mēs zvanām policijai un mūs principā "atfutbolē", tautas valodā runājot, tad ir ļoti skumji. Ir tā, ka tu nejūties droši."

Stāvot uz ielas, Rihards norādīja uz kādu pāri - sieviete esot "varone" vienā no bēdīgi slavenajiem video. Viņai ejot mums garām, nekas neliecināja, ka sieviete būtu lietojusi narkotikas, un būtu grūti iedomāties, ka citā dienā viņa ir tādā reibumā, ka pilnībā nereaģē uz apkārt notiekošo.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Rihards arī norāda uz māju, kurā notiek tirgošana. Tās pagalmā šļirces vai citi priekšmeti, kas liecinātu par narkotiku lietošanu, nav atrodami. "Klienti" ierodoties, nopērk vēlamo, taču lietot dodas citur. Turklāt pagalmus arī tīrot.

"Ne velti tas uzraksts "ņet narkotjikam" (krievu val. - nē narkotikām) jau stāv kaut kādus gadus," viņš norādīja.

Cilvēki, kuri lieto narkotikas, diendienā apkārtnē lielākoties redzami vieni un tie paši.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Pēc plašās ažiotāžas policijas klātbūtni apkārtnē novēroja arī portāls "Apollo". Gandrīz vienlaicīgi ar mums Bruņinieku ielā ieradās Rīgas pašvaldības policijas darbinieki, kuri, šķiet, devās apgaitā.

Taču vēl nesen policija neesot bijusi redzama pat tad, kad cilvēki nopietnā reibumā atradās atbildīgo iestāžu degungalā. Vienā no publicētajiem video redzams, kā apreibusi sieviete guļ pie IeM ēkas ieejas. Savukārt citā - lietotāja ar nolaistām biksēm guļ pagalmā, kas redzams pa ēkas logiem.

Dienā, kad apkārtni apmeklēja "Apollo", nekas neliecināja, ka saulainajā pagalmā vēl nesen bijušas redzamas pagalam nepatīkamas ainas.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Kāda citā pagalmā gan pavērās aina, kas daudziem varētu uzdzīt nelabumu. Ekskrementu smaka bija jūtama un tie bija redzami jau vārtrūmē, kas uz to veda. Ieejot pagalmā, atklājās nopļauts zāliens, kurā izmīta taciņa uz stūri, kas no nevēlamām acīm ir vistālāk. Taciņas abas malas no vienas vietas noklātas ar cilvēku fekālijām, šļirču iepakojumiem un dažām šļircēm, kā arī dažādiem citiem atkritumiem.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Kādas citas mājas pagalmā mūs uzrunāja vietējā iedzīvotāja. Vaicāta, vai personīgi saskārusies ar narkomānijas problēmu, viņa atbildēja apstiprinoši. Viens no incidentiem noticis, kādam vīrietim reibumā ieskrienot pagalmā un viņu gandrīz nogāžot. Vīrietis pārlecis pāri sētai, nogāzies uz muguras un devies tālāk.

Uz kurieni viņš tā steidzies, sieviete nemācēja teikt. Aiz sētas, kam viņš pārlēca, atrodas tikai pussabrukusi ēka.

Savukārt krietni "ciešāks" kontakts ar problēmu bija mājā, kurā viņa dzīvoja - tās kāpņutelpā pie bēniņu durvīm bija iemitinājies kāds narkomāns. Vīrietis tur dzīvoja aptuveni nedēļu, un ārēji nekas neliecinājis, ka viņš bijis bezpajumtnieks.

Lai noskaidrotu, cikos nelūgtais viesis atgriežas, sieviete kāpņu posmā uz bēniņiem bija izbērusi miltus. Tā viņa uzzinājusi, ka, piemēram, iepriekšējā naktī viņš atgriezies ap vieniem-diviem.

Vīrieša miteklī bija redzama kaudze izsmēķu, vairākas šļirces un citi atkritumu.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Tiesa, skats bijis krietni sliktāks vēl neilgi pirms "mitekli" apciemoja "Apollo" - atkritumi bijuši krietni vairāk, to dēļ bijusi neizturama smaka, tādēļ iedzīvotāji daļu no tiem izmeta.

Dienu pēc tam, kad apkārtnē bija "Apollo", kāpņutelpas iemītnieku aizturējusi policija, atklāja iedzīvotāja.

Ar jautājumu, kurš ir atbildīgs par situāciju Bruņinieku ielas apkaimē, "Apollo" vērsās gan VP, gan RPP, gan IeM.

Tā kā Ģirģens pašlaik ir atvaļinājumā, IeM norādīja, ka plašāku komentāru par to, kas publicēts ministrijas sociālajos tīklos, nevar sniegt. 17. jūlijā ministrs rakstīja, ka "pateicoties aktīvo apkaimes iedzīvotāju izveidotajai kampaņai, mana uzmanība tika pievērsta narkotiku problemātikai Bruņinieku ielas apkārtnē - sazinājos ar Rīgas pašvaldības policijas vadību, un vienojāmies par intensīvu patruļu uzsākšanu pilsētas centrā sadarbībā ar Valsts policija, lai pilsētu attīrītu no nelabvēlīgiem elementiem, kas apdraud Rīgas iedzīvotāju drošību".

IeM plašākiem komentāriem aicināja sazināties ar VP.

Arī VP atbildēs bija skopa. Lūgums sniegt komentāru pa telefonu vai klātienē tika noraidīts. Rakstiski VP norādīja, ka "saistībā ar Bruņinieku ielu un tur notiekošo, informācija Valsts policijas Rīgas Latgales iecirknī ir saņemta - no šī gada jūnija četras reizes ir ziņots policijai. Uzsākta saņemtās informācijas pārbaude. Laika posmā no šā gada jūnija sākuma līdz šim brīdim, Bruņinieku un Avotu ielā par narkotisko vielu lietošanu kopumā sastādīti astoņi administratīvā pārkāpuma protokoli.

Likumsargi vairākkārt ir izbraukuši uz noteikto adresi un pārbaudījuši arī tās apkārtni, kur konstatēja personas narkotisko vielu reibumā, kā arī atrada narkotikas.

Šogad saistībā ar narkotisko vielu glabāšanu Bruņinieku ielā ir uzsākti trīs kriminālprocesi, savukārt Avotu ielā - divi kriminālprocesi. Tāpat par narkotisko vielu lietošanu Bruņinieku ielā ir noformēti pieci protokoli, bet Avotu ielā - 11 protokoli."

Uz jautājumu, kas ar aizdomās turētājiem, kuri lietojuši narkotikas, notiek pēc kriminālprocesa sākšanas un vai tiek piedāvātas, piemēram, ārstēšanās, rehabilitācijas vai resocializācijas iespējas, VP norādīja, ka "kriminālprocesa ietvaros aizdomās turētajām personām netiek piedāvātas ārstēšanās, rehabilitācijas, resocializācijas iespējas, jo tā nav Valsts policijas kompetence, par to atbild citas iestādes". VP nodrošinot medicīnisku palīdzību, ja tāda nepieciešama.

Vaicāti, vai pastiprināta uzmanība tiek pievērsta arī citiem rajoniem, VP norādīja, ka "policija pievērš uzmanību arī citām adresēm, kur ir šāda tipa problēma. Valsts policija apkopo gan iedzīvotāju iesūtīto informāciju, kā arī policijas darbinieki paši veic informācijas apkopošanu."

Vietējie iedzīvotāji portālam "Apollo" norādīja, ka problēma apkārtnē ir aktuāla jau gadiem, tādēļ VP tika vaicāts, kādēļ pastiprināta uzmanība pievērsta tikai tagad. Uz to atbildēja, ka "VP jau ilgstoši veic profilaktiskās pārbaudes narkotisko vielu apkarošanas jomā, ko arī darīs turpmāk. Ja kādas personas rīcībā ir informācija par narkotiku tirdzniecības vietām, aicinām ziņot policijai pa tālruņa numuru 110."

Ar šiem pašiem jautājumiem un to, kā Bruņinieku ielas situācijā iesaistās pašvaldības policija, portāls "Apollo" vērsās arī RPP. Policijā atbildēja, ka "Avotu apkaimē jau līdz šim regulāri patrulēja Rīgas pašvaldības policijas ekipāžas, taču pašlaik šajā apkaimē patruļu skaits ir pastiprināts, jo tika saņemta informācija no iedzīvotājiem par regulāri novērotiem pārkāpumiem".

RPP norādīja, ka likumsargi "visu laiku monitorē situāciju visās Rīgas apkaimēs, par pamatu izmantojot gan patrulēšanas laikā konstatētos pārkāpumus, gan iedzīvotāju sniegto informāciju, kā arī medijos un sociālajos tīklos atrodamo informāciju. Avotu apkaimē patruļu skaits tika pastiprināts, ņemot vērā visus iepriekš minētos faktorus, kā arī to, ka Iekšlietu ministrs Rīgas pašvaldības policijai lūdza sniegt atbalstu Valsts policijai.

Gadījumos, kad tiek konstatēti pārkāpumi, RPP darbinieki par turpmāko rīcību lemj atkarībā no situācijas. Ja attiecīgais pārkāpums ir RPP kompetencē, tad pārkāpējam tiek piemērots sods, savukārt, ja pārkāpums ir Valsts policijas kompetencē, tad kārtības sargi rīkojas atbilstoši Valsts policijas norādījumiem - vai nu notikuma vietā sagaida Valsts policiju vai aiztur pārkāpēju un nogādā Valsts policijas iecirknī."

RPP uzsvēra, ka "pats svarīgākais šādās situācijas ir, lai iedzīvotāji ziņo policijai par visiem apkaimē konstatētajiem pārkāpumiem - tieši iedzīvotāju izsaukumi ir galvenais, kas tiek ņemts vērā, lemjot par kādas konkrētas teritorijas iekļaušanu patrulēšanas maršrutos."

Ar jautājumiem par to, kas ar vielu atkarīgajiem notiek pēc nonākšanas policijas redzeslokā, cik pieejama ir ārstēšana un kā notiek narkomānu rehabilitācija un resocializācija, kā arī par to, cik samērīgi ir sodi par ar narkotikām saistītiem pārkāpumiem, portāls "Apollo" vērsās arī Veselības ministrijā, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā un Latvijas Republikas Tiesībsarga birojā.

Turpinājums sekos.

Foto: Narkomānijas problēma Bruņinieku ielā

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu