Kā pasargāt gurķus no rūgtuma un kā ar to tikt galā?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Ikkatrs noteikti būs saskāries ar situāciju, kurā, iekožoties svaigā gurķī, gaida nevis atspirdzinošā garša, bet gan nepatīkams sīvums. Par šī fenomena iemesliem un veidiem, kā ar to tikt galā, vēsta portāls "Good house".

Vainojams ir kukurbitacīns, kas izveidojas, lai aizsargātu augu un uzkrājas ne tikai augļos, bet arī lapās un kātos. Ja gurķi aug zem klajas debess, izvairīties no rūgtuma nav vienkārši, jo to ļoti ietekmē laikapstākļi, kas ir mainīgi un nepastāvīgi. 

Ko darīt, lai gurķos neuzkrātos rūgtums?

Nodrošini gurķiem labvēlīgus apstākļus - siltu laiku, augstu gaisa mitrumu un auglīgu augsni.

Sargā augus no straujām nakts un dienas temperatūras svārstībām: gurķus izvēlies audzēt siltumnīcā, vai izmanto speciālas plēves to pārsegšanai aukstajās naktīs.

Gurķi noteikti ir regulāri jāaplaista, neļaujot augsnei izžūt, jo sausumā "uzkrājas" vairāk rūgtuma. Gurķi jālaista tikai ar siltu, iepriekš lejkannā nostāvējušu ūdeni, jo auksts ūdens no šļūtenes rada gurķiem papildu "stresu".

Iekop dobes vietās, kur visu dienu nav tikai saule, bet iespējama arī ēna. Ja tādas iespējas nav, rūpīgi jāizvēlas pareizās gurķu sēklas stādīšanai.

Ir arī metode kā saprast, ka gurķi būs rūgti, nesagaidot ražu. Nogaršojiet lapu - ja tā rūgta, arī gurķi, ļoti iespējams, būs rūgteni.

Norāvi dārzā vai iegādājies jau rūgtus gurķus - ko iesākt?

Ja rūgtums ir neliels, var gurķi nomizot, tas mēdz palīdzēt. Cits variants ir tos atstāt konservēšanai (ja vien tie nav neizturami rūgti un sausi). Termiska apstrāde sagrauj kukurbitacīnu un, ja marināde ir spēcīga, rūgtumu nejutīs. 

Ja vēlies izmantot šos gurķus salātiem, vari tos vairākas stundas mērcēt aukstā, nedaudz sālītā ūdenī.

Ja gurķi ir ļoti rūgti, ūdeni nepieciešams vairākas reizes nomainīt. Svarīgi: pirms iemērkšanas gurķiem jānogriež "galiņus".

Vari izmēģināt arī citu metodi: nogriez gurķa galu un apļveida kustībā to labi berzē pret griezuma vietu. Šajā vietā parādīsies baltas putas, kurās uzkrājies kukurbitacīns - to jānoskalo un gurķis kļūs baudāmāks. Ar viegli rūgtiem gurķiem šī metode strādā pat ļoti efektīvi.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu