"Piedāvājiet risinājumus!" Privātas pirmskolas direktore izsakās par cilvēkiem, kuri kritizē IZM piedāvājumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Cilvēkiem vairāk jādomā nevis par to, kā noliegt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rosinātos piedāvājumus par mācību procesa organizēšanu, bet gadījumā, ja tie neapmierina, jāpiedāvā savi risinājumi, aģentūrai LETA pauda privātās pirmsskolas "Patnis" direktore Inguna Vārtiņa.

Viņa uzsvēra, ka Covid-19 ir pasaules mēroga slimība, tāpēc visām iesaistītajām pusēm, viņasprāt, jādara viss iespējamais, lai to ierobežotu. Tāpat Vārtiņa pauda uzskatu, ka, ja IZM piedāvā šādus risinājumus, tātad tie ir pamatoti.

Pirmsskolas "Patnis" direktore skaidroja, ka iestāžu vadītājiem un pašvaldību vadītājiem ir jānes atbildība un jāsaprot šīs situācijas nopietnība.

Viņa norādīja, ka bērnu pavadīšanu tikai līdz ieejas durvīm pirmsskola īsteno jau kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas, un esot pozitīvi novērojumi, ka bērni bez satraukuma kopā ar audzinātāju vai audzinātājas palīgu dodas iekšā bērnudārzā, kā arī bērni paši cenšas noģērbties un saģērbties, tādā veidā rosinot patstāvību.

Vārtiņa skaidroja, ka sākotnēji bija vecāki, kas vēlējās pavadīt savas atvases, tomēr skolotājas esot uzsvērušas, ka tas nav iespējams.

"Mēs nezinām, vai būs labāk, ja vecāks neienāks dārziņā, bet zinām, ka nebūs sliktāk," pauda pirmsskolas direktore.

Tāpat Vārtiņa uzsvēra, ka attiecībā par gulēšanu un gultasvietām, katram iestādes vadītājam par to ir jādomā pašam. Viņa piedāvāja kā variantu, ka bērnus varētu izguldīt sporta zālē, kā arī viņa minēja, ka, iespējams, sešgadniekiem nav nepieciešama diendusa gultiņās, bet varbūt šos bērnus var izguldīt matračos, ko ērti izvietot, lai nodrošinātu divu metru distanci. Viņasprāt, risinājumu ir daudz.

Attiecībā par ēdināšanu, Vārtiņa, kā variantu, piedāvāja iespēju pavirzīt bērniem ēšanas laikus par 10 līdz 15 minūtēm, vai nodrošināt, ka ēdamzālē grupas tiek nodalītas. Pirmsskolas direktore uzsvēra, ka IZM prasības ir iespējams īstenot, tāpēc esot "jāpārstāj noliegt piedāvājums un jāmeklē risinājums".

Vienlaikus, runājot par mīkstajām rotaļlietām un paklājiem, pirmsskolas direktore stāstīja, ka, ja infektologi ir atzinuši, ka "mikrobs" tur var dzīvot, tad šīs lietas nav vajadzīgas un bez tām bērni var iztikt.

Vārtiņa norādīja, ka grūtāk, iespējams, būs tad, kad grupiņām pievienosies jauni bērni, tomēr viņa teica, ka arī šo jautājumu ir iespējams atrisināt, piemēram, ieviešot grafiku, kad pa stundai kāds vecāks drīkst atnākt un palīdzēt bērnam adaptēties, vai iedalīt vecāku un bērnu atsevišķā telpā. "Katrai iestādei jāizsver savas iespējas, jo telpu plānojumi un plūsmu plānojumi mēdz būt atšķirīgi, tomēr šie ir atrisināmi jautājumi," uzskata Vārtiņa.

Jau ziņots, ka pirmsskolas izglītības iestādēm un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem gultas rosinās izvietot pēc iespējas tālāk vienu no otras, vēlams divu metru attālumā, paredz IZM izstrādātie ieteikumi pirmsskolas izglītības iestādēm un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem, kam būtu jāstājas spēkā no 1.augusta.

Ieteikumi paredz, ka bērnu guldināšanā jāievēro princips "galva pret kājām".

Tāpat iestādes rosinās organizēt bērnu pieņemšanu un nodošanu vecākiem pie izglītības iestādes ieejas vai teritorijā, lai mazinātu pulcēšanās iespējas un ievērotu divu metru distanci.

Ēdināšanu plāno rosināt organizēt katrai bērnu grupai atsevišķi grupas telpā vai nodrošinot, ka ēdamzālē vienlaicīgi ēd tikai viena grupa, vai grupas nodalot vienu no otras.

Tāpat pirmsskolām un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem būs bērniem jāmāca pareizi mazgāt rokas, vadoties pēc Slimību profilakses kontroles centra mājaslapā publicētiem ieteikumiem.

Iestādes iekštelpās rosinās lietot maiņas apavus.

Vienlaikus IZM vēlas noteikt, ka iestādēm rūpīgi jāizvērtē koplietošanas priekšmetu un rotaļlietu atrašanās grupas telpās un jāizņem no aprites to, ko nevar regulāri katru dienu pienācīgi mazgāt un dezinficēt. Tas pārsvarā attiecas uz tādām lietām, kuras bērni liek mutē vai citādi piesārņo ar elpceļu izdalījumiem.

IZM vēlas, ai bērnudārzi un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēji regulāri veic rotaļlietu mazgāšanu, izmantojot mazgāšanas līdzekļus.

Ieteikumi paredz, ka iestādē nedrīkstēs izmantot mīkstās un citas rotaļlietas, kuras nav iespējams mazgāt, kā arī audzēkņi nedrīkstēs nest uz iestādi rotaļlietas no mājām.

Rotaļlietu dezinfekcija neesot pieļaujama.

Vienlaikus IZM plāno ieviest prasību ierobežot tādu tekstilizstrādājumu kā, piemēram, paklāju, spilvenu, sēžammaisu un citu priekšmetu izmantošanu bērnu rotaļu zonā.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu