Noslepkavota ģimene un bezvēsts pazudis tēvs. Francijas "šausmu māja" un valsts meklētākais vīrietis (4)

Foto: THOMAS COEX / AFP
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Nesen pasauli pāršalca straumēšanas vietnes "Netflix" seriāls "Unsolved Mysteries" ("Neatrisinātās mistērijas" - latv. val.). Seriāla veidotāji šķetina šausminošus noziegumus, kas jau gadiem ilgi nav atrisināti. Viens no tiem ir 2011. gada Dupontu de Ligonezu ģimenes skaļā slepkavība Francijā.

"Šausmu māja" - tā sauc "Unsolved mysteries" trešo sēriju, kas atklāj vienu no skaļākajām slepkavībām Francijas vēsturē. 2011. gada aprīlī aristokrātu ģimene Duponti de Ligonezi šķietami pazuda no Zemes virsmas.

Ksavjers, viņa sieva Agnese un abu četri bērni - 21 gadu vecais Artūrs, pilngadību sasniegušais Tomass, 16 gadus vecā Anne un jaunākais brālis - 13 gadus vecais Benoits - vienu dienu vienkārši pazuda no radu, draugu un kaimiņu redzesloka. Viņu bankas kartes bija nobloķētas un uz ģimenes pastkastes parādījās zīmīte: "Visas vēstules atgriezt sūtītājiem."

Vienīgā ziņa it kā no ģimenes bija noslēpumainā patriarha un ģimenes galvas Ksavjera vēstule, kurā viņš atklāja, ka viņš ir ASV slepenais aģents, kurš mitinājās Francijā liecinieku aizsardzības programmā. Toties privātskolas, kur mācījās bērni, saņēma ziņojumus, ka viņi ir pārcēlušies uz dzīvi Austrālijā.

Nedēļu vēlāk kaimiņiene pievērsa policijas uzmanību mistiskajai ģimenes pazušanai. Pēc apjomīgas apkārtnes izmeklēšanas visi aristokrātiskās ģimenes locekļi tika atrasti miruši - izņemot Ksavjeru. Pēkšņi Ksavjers Duponts de Ligonezs no ievērojama muižnieka kļuva par galveno aizdomās turamo šaušalīgā slepkavības lietā.

Foto:  AFP/Scanpix

2011. gada 21. aprīlī Agnese, viņas četri bērni un viņu mīluļi - divi labradori - tika atrasti bez dzīvības pazīmēm apraksti zem savas mājas terases. Ķermeņi bija iesaiņoti maisos un ar tiem kopā bija ievīstītas reliģiskas ikonas.

Autopsijā atklājās, ka viņu nāve bija plānota sepkavība. Bērni tika sazāļoti ar miega zālēm un miegā viņiem galvā tika iešauts ar 22. kalibra pistoli, kas ir tāda paša izmēra šautene, kādu Ksavjers bija mantojis no tēva dažus mēnešus pirms traģiskajiem notikumiem.

Saskaņā ar "Unsolved Mysteries" izskanējušo informāciju, bērniem bijuši daudzsološi nākotnes plāni. Vecākais dēls Artūrs, kurš bija Agneses bērns no cita vīrieša. Tolaik Ksavjers puisēnu bija adoptējis un audzinājis kā savu atvasi. Viņš studēja IT koledžā. Tomass bija aizrāvies ar mūziku. Anne paralēli mācībām vidusskolā veidoja modeles karjeru. Mazākais dēls Benoits bija teicamnieks tajā pašā skolā, kur mācījās viņa vecākā māsa.

Foto: REUTERS/Scanpix

Par galveno aizdomās turamo ģimenes slepkavībā kļuva Ksavjers Duponts de Ligonezs

Ksavjers arvien vairāk sāka izskatīties pēc galvenā aizdomās turamā šajā lietā. Pirmkārt, pirms slaktiņa viņš bija praktizējis šaušanu vietējā mednieku klubā un bija iegādājies pistoles trokšņu slāpētāju. Pēc likumsargu teiktā, viņš esot arī iegādājies atkritumu maisus un cementu.

Policija uzzināja, ka Ksavjers cīnās ar ievērojamiem parādiem. Franču grāfa pēcnācējs bija izsaimniekojis savu mantojumu, no kā ģimene arī grezni dzīvojusi.

Saskaņā ar grāmatu "Bodies in Back Garden", Agnese esot kādai paziņai teikusi, ka viņas vīrs esot reiz minējis, "ja mēs visi vienlaicīgi nomirtu, tad viss būtu beidzies. Mēs vairs neko nepalaistu garām." Visticamāk, tā tas arī notika...

Ksavjers pēc slaktiņa sāka bēguļot. 2011. gada 12. aprīlī viņš tika pamanīts kādā viesnīcā Francijas dienvidos. Pēdējo reizi viņš tika redzēts 2011. gada 15. aprīlī kādā piekrastes pilsētā.

Videonovērošanas kameras viņu notvēra mirklī, kad viņš atstāja budžeta klases viesnīcu un izņēma no bankomāta 30 eiro. Viņš pameta savu automašīnu turpat pie viesnīcas.

Policijai ir aizdomas, ka viņš, iespējams, pats ir atņēmis sev dzīvību kaut kur tālu prom, kaut arī ķermenis tā arī nav atrasts. Tomēr policija vēl aizvien neizslēdz iespēju, ka viņš joprojām ir dzīvs un aizbēdzis no Francijas.

Foto:  AFP/Scanpix

2015. gadā viņš, iespējams, sazinājās ar žurnālistiem

Pēc vietējā medija "France24" ziņām Ksavjers esot nosūtījis zīmīti aģentūrai AFP žurnālistam, apgalvojot, ka viņš esot dzīvs.

Zīmītē bija teikts: "Es joprojām esmu dzīvs. No tā brīža līdz šai stundai."

Likumsargi ir saņēmuši neskaitāmus neizsekojamus pavedienus par bezvēsts pazudušo vīrieti - ap 1000 cilvēku ir ziņojuši, ka viņi viņu esot redzējuši, tai skaitā, arī Āfrikā un Taizemē.

Daudzsološu pavedienu izmeklētāji saņēma 2018. gadā, kad policijai piezvanīja kāds mūks no tās pašas piekrastes pilsētas, kur Ksavjers pēdējo reizi tika redzēts.

Diemžēl izmeklēšana beidzās jau nesākusies, jo visi mūki bija pieņēmuši klusuma zvērestu. Ksavjers netika atrasts.

Gadu vēlāk, 2019. gadā, kāds vīrietis, kas izskatījies pēc Ksavjera, ticis manīts Glāzgovas lidostā pēc ielidošanas no Parīzes. 

Skotijas policija nāca klajā ar paziņojumu: "Notika izmeklēšana, lai apstiprinātu vīrieša identitāti. Pēc šo pārbaužu rezultātiem ir apstiprināts, ka arestētais vīrietis nav tas cilvēks, kurš tiek turēts aizdomās par noziegumiem Francijā."

Ksavjers Duponts de Ligonezs vēl aizvien tiek meklēts.

Foto: AFP/Scanpix

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka seriāls "Unsolved Mysteries" cenšas atšķetināt pulku līdz šim neatrisinātu krimināllietu, iesaistot arī skatītājus. 

Jūlija sākumā "Netflix" izlaida sešas seriāla "Neatrisinātās mistērijas" jaunās versijas sērijas. Skatītāji nekavējoties kļuva apsēsti ar katras lietas detaļām, cenšoties vismaz kādu no tām pārlikt "atrisināts" kategorijā. Seriāla līdzautore un producente Terija Dana Meirera atklāja, ka kopš izlaišanas saņemti divi duči "ticamu mājienu" un šis skaitlis turpina pieaugt, aizvien vairāk cilvēkiem to skatoties.

"Mēs droši vien esam saņēmuši aptuveni 2000 e-pastus, kas uzskatāmi par pavedieniem vai komentāriem," viņa sacīja "Variety". "Katras dienas beigās mēs rīkojam sava veida pavedienu apkopojumu. Mūs ļoti aizrauj tas, ko saņemam, un ceram, ka šīs lietas varēs atrisināt - tāds ir sapnis."

Tas ir salīdzinoši reāls sapnis - oriģinālā seriāla 230 sērijās tika apskatītas vairāk nekā 1300 dažādas "mistērijas", sākot ar nopietniem noziegumiem, piemēram, slepkavībām un nolaupīšanām, pazudušiem ģimenes locekļiem, un beidzot ar dažādiem pārdabiskiem vai neizskaidrotiem fenomeniem. Vismaz 230 lietas, par kurām vēstīja seriālā, pēc tam ir atrisinātas.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu