Valsts policija aicina uzmanīties pirms ieguldīt pūļa finansēšanas platformās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts policija. Ilustratīvs attēls.
Valsts policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valsts policija (VP), analizējot pēdējā pusgada laikā saņemto informāciju par pūļa finansēšanas platformām, secina, ka turpina pieaugt to personu skaits, kuras ir neapmierinātas ar platformu darbību, investēto naudas līdzekļu neatgriešanu, iespējamiem fiktīviem, investorus maldinošiem investīciju projektiem, portālu "Apollo" informēja VP pārstāve Elīna Priedīte.

Ņemot vērā pieaugošo tendenci finanšu pakalpojumu piedāvājumiem ieguldījumu jomā maldinošās tīmekļa vietnēs ar mērķi izkrāpt finanšu līdzekļus, Valsts policija aicina būt piesardzīgiem un neuzticēties šāda veida piedāvājumiem.

Jau ziņots, ka šī gada sākumā VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas uzsākušas divus kriminālprocesus par pūļa finansēšanas platformu www.kuetzal.com un www.envestio.com iespējamām krāpnieciskām darbībām Latvijā. Šobrīd abas finansēšanas platformas ir pazudušas un atstājušas investorus neziņā par iespēju kādreiz atgūt ieguldīto naudu.

Šādās platformās interneta vidē parasti satiekas tie, kuri vēlas finansējumu saviem projektiem (investīciju projektu realizētāji), ar tiem, kas gatavi tos finansēt (investīciju projektu realizētāji), cerot uz procentiem.

Platformu piedāvātā procentu gada likme salīdzinājumā ar banku piedāvātajām ir nesalīdzināmi lielāka, kas vidēji svārstās no 12 līdz 20%. Tieši šis faktors daudzus investorus pamudina investēt savu naudu tieši šādās finansēšanas platformās. Taču daudzi investori, kuri ieguldījuši savus finanšu līdzekļus maldīgās finanšu platformās, gala rezultātā tiek apkrāpti, neatgūstot savu naudu.

Likumsargi, veicot izmeklēšanu, noskaidroja, ka daļa no platformās piedāvātajiem investīciju projektiem Latvijā bija fiktīvi, investorus maldinoši. Procesu ietvaros paveikts apjomīgs darbs un tiek turpināta virkne izmeklēšanas darbību gan Latvijā, gan sadarbībā ar Eiropas Savienības dalībvalstu policiju ārpus Latvijas, lai iegūtu faktus un pierādījumus par minēto platformu atbildīgo darbinieku krāpnieciskajām darbībām.

Šobrīd noskaidrotais liecina, ka ar platformu starpniecību izkrāpto finanšu līdzekļu slēpšanai tika izmantoti uzņēmumi un dažādas bankas ārpus Latvijas un Eiropas Savienības.

Likumsargiem, analizējot kriminālprocesos noskaidrotos faktus, secināms, ka krāpniecisko darbību īstenošanu sekmēja tas, ka platformu darbība netiek uzraudzīta no valsts puses, kā arī pastiprināta šādu platformu, investīcijas peļņas reklamēšana un investoru vieglprātīga un nepietiekama izvērtēšana, iesaistoties projektu finansēšanā.

VP aicina rūpīgi izvērtēt investīciju riskus, projektus, kuros finanšu līdzekļi tiek investēti, kā arī pūļa finansēšanas platformas reputāciju, tādējādi pasargājot sevi no varbūtības kļūt par krāpnieku upuri un zaudēt lielas naudas summas.

Tāpat VP aicina cilvēkus, kuri zaudējuši naudu šo platformu pazušanas dēļ, par notikušā detaļām ziņot policijā, vēršoties ar iesniegumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu