Kā rīkoties, ja nojaušat, ka esat emocionālais varmāka? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Ikviens var kļūt par toksiskas uzvedības upuri - gan vecāki, gan partneri. Un visi, diemžēl, var būt arī emocionālie izvarotāji, izraisot ciešanas pat saviem vistuvākajiem. Ko darīt, ja saprotat, ka esat varmāka? Ar padomiem palīdz portāls "Instyle".

Izpratne

Pirmais solis ceļā uz problēmas risināšanu ir pašas problēmas pieņemšana. Vai jums patīk būt par upuri, lai partneris justos vainīgs? Vai jums ir jākontrolē tuvinieku rīcība un emocijas? Vai jūs bieži esat nesaturīgs un agresīvs, attaisnojot sevi ar "šādu raksturu"?Pats svarīgākais: vai apkārtējie cilvēki ir stresaini, depresīvi baiļu dēļ?

Atšķirībā no atklātas agresijas, ļaunprātīgu agresiju ir grūti pamanīt - gan attiecībā pret sevi, gan no malas. Apziņas posmā vissvarīgākais ir saprast, ka pat visnopietnākie emocionālie varmākas kādā brīdī var kļūt par emocionālās vardarbības upuri. Ļoti rets varmāka gūst patiesu baudu no tā, ka sāpina mīļos. Pretejā gadījumā tā jau ir psihiatriska rakstura diagnoze. Bieži vien aiz agresīvas manipulatīvas izturēšanās ir paslēptas dziļas emocionālas brūces, kuras ir jānovērš, jāatzīst un jāārstē.

Analīze

Aiz jebkuras agresijas (ja mēs, kā jau minēts iepriekš, izslēdzam medicīniskās diagnozes) ir pamata emociju izpausmes problēma, kuras izrādīšanas aizliegums pastāvēja bērnībā. Pamata emocijas ir prieks, dusmas, skumjas un bailes. Ja bērns saprot, ka nav droši tās izteikt, viņš sāk aizvietot vienas emocijas ar citām. Agrāk vai vēlāk tas izraisa uzkrāto neapmierinātību un rezultātā agresiju. Kāds sāk pašiznīcināšanās mehānismus, kāds - citu iznīcināšanu. Gadās arī, ka cilvēks staigā pa diviem ceļiem uzreiz, uzbrūkot gan sev, gan citiem.

Kad esat atzinis problēmu, ir svarīgi saprast, no kurienes tā radusies. Ļoti bieži mēs kopējam uzvedību no cilvēkiem, kuri mums ir nozīmīgi (gandrīz vienmēr - vecāki). Ir svarīgi godīgi uzdot sev jautājumus un detalizēti atbildēt uz tiem. Kad jūs pamanījāt savas emocionālās vardarbības tendences? Kas notiek, ja pārtraucat manipulēt un kontrolēt apkārt esošos cilvēkus? Kā jūtieties, kad esat emocionāli vardarbīgs? Atbildot uz šiem jautājumiem sev ērtā formā - iekšēja dialoga veidā ar sevi, sarunas veidā ar psihologu vai draugu - jūs varat saprast problēmas izcelsmi un pāriet pie nākamās darbības.

Pieņemšana

Jūs esat tas, kas jūs esat, un šajā posmā ir ļoti svarīgi atcerēties: ja jūs darāt kaut ko sliktu, tas nepadara jūs par sliktu cilvēku. Jūsu darbības nav jūsu būtība. Jums nevajadzētu sevi maldināt un nākt klajā ar attaisnojumu savām agresīvajām, vardarbīgajām darbībām. Ziniet, ka jūsu agresijas iemesli var būt tikpat pamatoti, cik jūs to sev iestāstāt, taču tie nekad nebūs pietiekams izskaidrojums jūsu vardarbībai.

Pēc šī fakta apzināšanās kļūst vieglāk pieņemt savu lomu kā emocionālam varmākam. Sāciet uzklausīt savus upurus, nestrīdoties un neattaisnojoties. Centieties saprast, kā jūtas tie, kurus jūs sāpināt. Nelietojiet upuru vārdus kā mēģinājumu uzbrukt jums, pieņemiet viņus un saprotiet. 

Piedošana

Pēdējais solis ceļā uz emocionālā pāridarītāja lomas izbeigšanu ir piedošana. Protams, būtu lieliski, ja jūsu upuri jums piedotu, bet esiet gatavi tam, ka ne katrs cilvēks, kuru ietekmē jūsu darbības, būs gatavs jums piedot. Un tas ir labi. Ko šajā gadījumā darīt? Ļaujieties situācijai un personai, kuru esat emocionāli izmantojis. Ja upuris nav gatavs piedot, jūs neko nevarat izdarīt (izņemot manipulācijas, tas ir, ar spēku - bet šī vairs nav opcija).

Šī ceļa beigās jums būs jāpiedod citai personai - sev. Jūs esat nogājis garu ceļu, pamanījis un labojis savu uzvedību, izkļuvis no varmākas toksiskās lomas, esat atbildīgs - vai tas nav iemesls lepoties ar sevi? Ar tīru sirdi izelpojiet un piedodiet sev.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu