Virtuves "alķīmija": kā marinādei pareizi piemeklēt garšvielas?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Dārzeņu konservēšana un ievārījumu, čatniju, kompotu gatavošana vasarā ir īpaši aktuāla, jo šādi iespējams vēlākai lietošanai sagatavot produktus atbilstoši tieši savai garšai un gaumei. Bet kādas ir iecienītākās garšvielas un ar ko kopā tās sader vislabāk?

Melnie pipari ir vispopulārākā un visizplatītākā garšviela pasaulē jeb "garšvielu karalis". Melno piparu graudiem piemīt kārdinošs aromāts, un tie piešķir ēdienam lielisku, pikantu garšu. Tos var pievienot gandrīz visām marinādēm. Vērts izmēģināt arī smaržīgos piparus. Tiem ir bagātīga, augļaina garša. Izsmalcinātu garšu marināde iegūst ar Tellicherry pipariem.

Lauru lapas ir aromātiskas un nedaudz rūgtas. Tās satur lielu daudzumu eugenola, kas piešķir tām krustnagliņām līdzīgu, saldu aromātu. Lauru lapas izmanto dažādās marinādēs. Jāņem vērā, ka lauru lapu garša ar pārējām sastāvdaļām ēdienā sajaucas lēnām.

Kanēļkoka miza noderēs ābolu ievārījumam. Kad ievārījums gatavs, burciņā ievieto kanēļkoka mizu. Piemēram, marinētām zemenēm noderēs malts kanēlis.

Ingvers labi sader arī ar marinādēm, eksotisko augļu marmelādēm, ievārījumiem. Kā garšviela tiek izmantota notīrīta un samalta sakne. Jāatceras, ka sālītiem ēdieniem ingvers jāpievieno uzmanīgi, saldajiem - pēc garšas.

Krustnagliņas ir mūžzaļa koka neatvērušies pumpuri, ko vāc ar rokām, tikko tie sāk sārtoties. Vēlāk novāktos pumpurus kaltē. Krustnagliņām piemīt asa, bet patīkama, bagāta smarža un piesātināta garša. Krustnagliņas labi iederas marinādēs un kompotos, ievārījumos.

Sinepju sēklas pievieno gurķu un dārzeņu marinādēm.

Vaniļa ir tropu augs, kāpelējoša orhideja, un tās leknais stumbrs var sasniegt 10 - 15 m augstumu. Vaniļas cukuram ir piesātināta garša un aromāts, un ar to var piešķirt citādas garšas notis ievārījumiem, kompotiem, marmelādēm.

"Pašu gatavotam ievārījumam piemīt veikalā nenopērkams aromāts, bet dārzā augušie gurķi prasīt prasās pēc pikantas marinādes. Gatavojot precīzi soli pa solim pēc receptes, ievārījums vai marinēti dārzeņi izdosies pat iesācējiem!

Marinēšanā var izmantot klasiskās receptes, kur labs aromāts un garša būs galvenokārt atkarīgi no kvalitatīvām lauru lapām un pipariem. Piemēram, aizvien savu popularitāti daudzās ģimenēs nezaudē tomāti želejā. Taču var izmēģināt arī jaunas receptes un garšvielas!

Marinēt var gandrīz visu – piemēram, mazos plūmju tomātiņus kadiķogu marinādē, gurķus ar ķiplokiem un sinepju sēklām vai citronzāli un čili, bietes ar ķimenēm un baziliku, sviesta ķirbjus ar lauru lapām, pipariem un krustnagliņām.

Izvēloties sev tuvākās receptes, būs iespēja visu gadu baudīt brīnišķīgu dārzeņu, augļu un ogu garšu!", vasarā izaugušos labumus marinēt un vārīt lietošanai vēlākā laikā mudina "Santa Maria" mazumtirdzniecības mārketinga vadītāja Latvijā Inga Auziņa.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu