Vai 2020. gads iezīmēs naftas laikmeta beigas? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Pagājušajā gadā naftas daļa pasaules enerģētikas sektorā samazinājās par 33%. Koronavīrusa krīzes un elektromobiļu lomas pieauguma dēļ naftas daļa enerģētikas jomā turpinās samazināties, uzskata eksperti

Aģentūras "Reuters" aptaujātie eksperti norāda, ka šis gads Covid-19 izraisītās krīzes dēļ var radīt jaunu pavērsienu enerģētikas jomā, respektīvi - iezīmēt naftas ēras beigas.

Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ naftas loma turpina mazināties, ir elektromobiļu skaita pieaugums un pakāpeniska pāreja uz atjaunojamajiem enerģijas avotiem. Līdz ar to naftas nozares pārstāvji ir spiesti pārskatīt ilgtermiņa prognozes saistībā ar pieprasījumu pēc naftas produktiem.

"Visi galvenie naftas tirgus spēlētāji pieļauj un saprot, ka pieprasījums nekad vairs nesasniegs iepriekšējos apjomus," aģentūrai sacīja avots, kurš ir saistīts ar Naftas ražotājvalstu organizāciju (OPEC).

Ņemot vērā prognozes, naftas patēriņš gan vēl sasniegs savu maksimumu, un pēc tam tas turpinās samazināties. Tā, piemēram, 2019. gadā pasaule patērēja 99,7 miljonus barelu naftas diennaktī. OPEC prognozēja, ka šogad šis rādītājs varētu sasniegt 101 miljonu barelu diennaktī, taču krīzes dēļ tas ir samazinājies līdz 91 miljonam barelu diennaktī.

Prognoze 2030. gadam ir samazinājusies no 118 uz 108 miljoniem barelu dienā.

Naftas daļa pasaules enerģētikas sektorā pēdējo gadu desmitu laikā ir būtiski samazinājusies - 1994. gadā nafta sastādīja 40% no enerģētikas sektora un pērn šis rādītājs bija 33%.

Naftas cenas joprojām ir būtiski zemākas, nekā lielākajai daļai naftas ražotājvalstu būtu nepieciešams, lai varētu izveidot sabalansētu budžetu.

No augusta OPEC+ valstis pakāpeniski sāks palielināt naftas ieguvi, kas tika ierobežota krīzes dēļ gada sākumā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu