"Vienmēr paliek nepabeigts aiz politiskām bailēm pieskarties nodokļu jautājumiem." Kadastrālo vērtību bāze nav mainīta jau sešus gadus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kā nepieļaut nekustamā īpašuma nodokļa lēcienu, kad ieviesīs jaunās kadastrālās vērtības? Koalīcija tas šobrīd ir viens no "karstākajiem" jautājumiem. Taču problēma ir ar senu vēsturi. Par izmaiņām politiķi nav spējuši vienoties gadiem, tāpēc kadastrālo vērtību bāze tā arī palikusi nemainīta jau sešus gadus, vēstī "TV3 ziņas".

Centieni mainīt kadastrālo vērtību bāzi, lai tā atbilstu aktuālajai situācijai nekustamo īpašumu tirgū, jau gadiem bijuši nesekmīgi.

Kadastrālās vērtības izmanto, aprēķinot nekustamā īpašuma nodokli. Tāpēc to palielināšana nozīmētu ar lielāku nodokli. Savukārt tā celšana ir politiski nepopulārs lēmums, sevišķi jau vēlēšanu gadā.

Tā arī joprojām spēkā palikusi kadastrālo vērtību bāze, kas jau sen vairs neatbilst situācijai tirgū. Jo ikreiz, kad pienāca laiks vērtības aktualizēt, politiķi nolēma tās iesaldēt tāpēc, ka nespēja vienoties, kā novērst nodokļa lēcienu.

Tas pats atkārtojās arī 2017. gadā. Toreiz nolēma kadastrālās vērtības iesaldēt jau uz diviem gadiem. Un pagājušajā gadā iesaldēšana atkal tika pagarināta.

Politiķi tagad kārtējo reizi apņēmušies pārskatīt nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas kārtību, lai nepieaugtu nodokļa slogs, kad būtu jāstājas spēkā jaunajām kadastrālajām vērtībām.

"Vienmēr tiek atlikts šis pasākums. Vienmēr tiek tā kā nepabeigts aiz politiskām bailēm pieskarties nodokļu jautājumiem," norāda tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Taču arī šoreiz tuvāk risinājumam koalīcija pagaidām nav nonākusi un vēl gaidāma pamatīga šķēpu laušana. Tāpēc pāragri prognozēt, kad beidzot ieviesīs kadastrālo vērtību jauno bāzi, kas palikusi nemainīta kopš 2014. gada.

Video: "TV3 ziņas" sižets 

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu