Vēsture pārrakstīta! Meksikas līcī veiksmīgi piezemējušies "SpaceX" komandas astronauti (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Svētdien, 2. augustā, vakarā uz Zemes atgriezusies kosmosa kuģa "SpaceX" komandas "Crew Dragon" astronauti Bobs Bēnkens un Dags Hērlijs, ziņo Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA).

Tika plānots, ka Bēnkens un Hērlijs uz Zemes atgriezīsies plkst. 21.40 pēc Latvijas laika, taču Meksikas līcī viņi piezemējās plkst. 21.48.

Tur viņus Meksikas līcī uzņēma NASA atbalsta kuģis "Navigator", kur Bēnkena un Hērlija veselības stāvokli novērtēs mediķu komanda, kas pirms tam divas nedēļas pavadījusi karantīnā, lai pasargātu astronautus no iespējamas inficēšanās ar Covid-19.

Šī ir pirmā reize kopš ASV un Padomju Savienības kopīgās misijas "Apollo-Sojuz" 1975. gadā, kad amerikāņu astronauti, atgriežoties uz Zemes, nolaižas ūdenī.

Plkst. 20.57 no kosmosa kuģa atdalījās ārējais stumbrs, bet vienu minūti vēlāk sākās iziešana no orbītas.

Plkst. 21.14 beidzās iziešana no orbītas.

Plkst. 21.21. piezemēšanās notiks aptuveni pēc 30 minūtēm.

Plkst. 21.28 piezemēšanās notiks aptuveni pēc 20 minūtēm.

Plkst. 21.30. NASA administrators Džims Bridenstīns norādīja, ka laikapstākļi ir ideāli, lai nolaistos Meksikas līcī.

Plkst. 21.39. piezemēšanās Meksikas līcī notiks pēc 10 minūtēm.

Plkst. 21.43. piezemēšanās notiks pēc piecām minūtēm.

Plkst. 21.48. "SpaceX" astronauti veiksmīgi piezemējušies Meksikas līcī.

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka 30. maijā notika ASV privātā uzņēmuma "SpaceX" pirmais pilotējamais lidojums kosmosā, nogādājot Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) divus amerikāņu astronautus.

Savukārt 31. maijā pēc 19 stundu ilga lidojuma kosmosa kuģis veiksmīgi saslēdzās ar SKS.

Tas bija pirmais ASV pilotējamais lidojums kosmosā kopš 2011. gada, kad tika izbeigta atspoļkuģu izmantošana. Kopš tā laika ASV astronauti devušies uz SKS ar Krievijas kosmosa kuģiem "Sojuz".

Pirmais "SpaceX" pilotējamais lidojums Vašingtonai ir būtisks divu iemeslu dēļ - pirmkārt, lai pārtrauktu NASA atkarību no Krievijas, un, otrkārt, lai gūtu ietekmi privātajā Zemes zemās orbītas tirgū, kas atvērts tūristiem un uzņēmējiem.

Kas ir Bēnkens un Hērlijs?

Bobu un Dagu vieno kas vairāk kā kopīga došanās kosmosā. Abi vīrieši absolvējuši 2000. gada astronautu kursu. Abi ir lidojuši militārajās lidmašīnās.

Abi šie kungi kosmosā ir bijuši divas reizes. Katrs apprecējuši savu kolēģi. Pie "SpaceX" viņi ir strādājuši jau gadiem.

Hērlijs ir 53 gadus vecs, viņš uzauga Ņujorkā netālu no Pensilvānijas un skolu absolvēja kā inženieris. Pievienojoties Jūras spēku rezerves virsnieku apmācības korpusam, viņš galu galā varēja kļūt par izmēģinājuma pilotu Jūras korpusā, bet vēlāk, 2000. gadā, absolvēja NASA astronautu kursu. 

Viņa kolēģis Bēnkens gājis visai līdzīgu ceļu. Viņam ir 49 gadi un dzimtā vieta ir Misūrī štats. Viņš ieguvis mašīnbūves grādu "Vašingtonas Universitātē" Sentluisā, bet vēlāk ieguvis maģistra un doktora grādu šajā pašā jomā. Šajā akadēmiskajā darbā viņš pievienojās ASV Gaisa spēku ROTC programmai, kā rezultātā viņš kļuva par pārbaudes pilotu un arī tā paša kursa NASA astronautu kursa biedru.

Abi piloti kursā satuvinājās un kļuva par labiem draugiem.

Katrs lidojis divās kosmosa misijās. Hērlija pēdējā misija, kas notika uz kosmosa kuģa "Atlantis" 2011. gada jūlijā, bija arī NASA programmas pēdējais lidojums.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu