Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

"Kur tu tagad bēgsi?" Skaudrs afgāņu sievietes stāsts par to, kā vīrs nogrieza viņas degunu (8)

Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Zarka spogulī ieraudzīja savu jauno degunu. Tas bija noklāts šuvēm un sakaltušām asinīm, bet viņa uzreiz jutās labāk. Bija pagājuši divi mēneši, kopš viņas vīrs ar nazi bija izkropļojis sievietes seju. Afgāņu sievietes skaudro stāstu atklāj raidsabiedrība BBC.

"Es esmu laimīga, ka man atkal ir deguns," viņa teica ārstiem, kas pārtina viņas seju. "Izskatās labi. Ļoti labi," viņa smaida, skatoties spogulī.

Vardarbība pret sievietēm ir ļoti izplatīta Afganistānā. Vienā no ANO iedzīvotāju aptaujām atklājās, ka 87% afgāņu sieviešu savas dzīves laikā ir piedzīvojušas pret sevi vērstu fizisku, seksuālu vai psiholoģisku vardarbību.

Sliktākajā gadījumā sievietes tiek sakropļotas ar skābi vai nažiem. Visbiežāk pāridarītājs ir vīrs vai kāds cits vīriešu kārtas ģimenes loceklis.

28 gadus vecā Zarka ir precējusies jau 10 gadus. Viņai ir sešus gadus vecs dēls. Viņa bija pieradusi, ka pret viņu vīrs paceļ roku, bet šādu nežēlību Zarka piedzīvoja pirmoreiz.

"Viņš man teica, ka esmu amorāls cilvēks," viņa sacīja. "Es viņam atbildēju, ka tā nav taisnība..."

Foto: Facebook/Zalmai Khan Ahamadzai

Trīs stundu ilgajā operācijā sieviete bija nomodā, operācijas laikā viņai tika veikta daļējā anestēzijā.

"Kad es pirmoreiz ieraudzīju savu degunu, es uzreiz pamanīju, ka tas sāk atveseļoties," izsakās Zarka, redzot savu jauno seju pirmo reizi pēc operācijas. "Pirms ķirurgu iejaukšanās tas neizskatījās tik labi."

Dr. Zalmajs Kans Ahmadžajs ir viens no retajiem ķirurgiem Afganistānā, kurš spēj veikt sejas rekonstrukciju. Viņš norāda, ka ir pārsteigts par Zarkas ātro atveseļošanos.

"Viņas operācija izdevās ļoti veiksmīga. Infekcijas nav - neliels iekaisums, bet tā nav problēma," viņš sacīja.

Zarka nav viņa pirmā paciente, kurai viņš palīdz atgriezties dzīvē pēc piedzīvotas vardarbības. Pēdējo desmit gadu laikā ķirurgs ir operējis desmitiem afgāņu sievietes, kuras sakropļojuši viņu vīri, tēvi vai brāļi.

Iemānīta aprēķina laulībā

Zarka nāk no ļoti nabadzīgas ģimenes. Viņa neprot rakstīt un lasīt. Viņas laulības izkārtoja tēvocis, kad viņa vēl bija bērns.

"Tajā laikā es biju ļoti jauna, neko nezināju par dzīvi vai laulībām," viņa sacīja.

Zarka neatceras, cik veca viņa bija saderināšanās brīdī, un viņa neatceras, ka kāds būtu jautājis viņas viedokli par precēšanos. 18 gadu vecumā viņa jau bija precēta sieva.

Pēc vairākiem gadiem viņa uzzināja, ka tēvocis viņu ir "pārdevis". Viņš nav varējis atļauties samaksāt par vienu no viņas vīra četrām māsām, lai ņemtu pie sevis par līgavu, tāpēc viņš noslēdzis barteri un naudas vietā tika piedāvāta Zarka.

Vēl pēc laika sieviete uzzināja, ka viņas vīrs sita savas māsas.

Zarkas vīrs ir aptuveni viņas vecuma un viņš pelnījis iztiku, tirgojot citu cilvēku liellopus. Viņa atklāja, ka vīrs pret viņu bijis ļoti vardarbīgs jau no abu kopdzīves pirmajām dienām.

Šī gada maijā vardarbība ģimenē kļuva neciešama un Zarka aizbēga uz vecāku mājām. Pirms aiziešanas no mājām viņa nebija palūgusi vīra atļauju, un viņš ieradās pakaļ sievai.

Zarkas tēvs sākumā atteicies laist meitu atpakaļ, bet viņš draudēja vecajam vīram ar meitas drošību, tāpēc tēvs tika pārliecināts Zarku atgriezt pie vīra. Tiklīdz sieviete atgriezās vīra mājās, situācija pasliktinājās.

"Kad es atgriezos, viņš mani piekāva un draudēja, turot rokās nazi," viņa sacīja. "Es aizbēgu uz kaimiņa māju, jo viņš draudēja nogriezt man degunu."

Kaimiņi iejaucās, bet tas bija īslaicīgs glābiņš. Zarkas vīrs viņu atvilināja ar solījumu, ka aizvedīs viņu uz vecāku mājām. Tā vietā viņš sievu aizveda uz kādu svešu ēku.

"Kur tu tagad bēgsi?" viņš prasījis sievai, satverot viņu aiz drēbēm un ar kabatas nazi nogriežot Zarkas degunu.

Vīrietis viņu atstāja kliedzam, guļot asins peļķē. Viņas kliedzienus bija izdzirdējuši kādi garāmgājēji. Viens no viņiem pat atrada daļu no nogrieztā sievietes deguna. Zarka smagi asiņoja un viņai bija grūtības elpot.

Cilvēki, kas Zarku atrada, aizveda viņu pie vietējā ārsta, kurš apgalvoja, ka nav iespējams operēt un no jauna piešūt sadragāto degunu.

Operācijas piedāvājums sociālajos tīklos

Zarkas ciems faktiski ir "Taliban" nemiernieku pakļautībā. Pēc piedzīvotās vīra nežēlastības sarunu rezultātā vietējie politiķi un kaujinieki palīdzēja viņai nokļūt Kabulā uz rehabilitāciju.

Tikmēr ķirurgs Zalmajs slimoja ar Covid-19, to pašu vīrusu, kas prasīja viņa sievas dzīvību. 49 gadus vecais ārsts apglabāja savu sievu un tobrīd, kad Zarka ieradās Kabulā, viņš jau bija atgriezies darbā.

"Kad viņa pirmoreiz ieradās pie manis, sievietes stāvoklis bija ļoti slikts. Viņas degunā bija smaga infekcija," viņš pastāstīja.

Zalmajs sievietei izrakstīja pretiekaisuma tabletes, un pēc aptuveni piecām nedēļām viņai bija jāatgriežas Kabulā, lai 21. jūlijā viņa gultos uz operāciju galda.

Foto: Facebook/Zalmai Khan Ahamadzai

Zarka sāka savu rehabilitācijas posmu. Viņa pēc uzbrukuma jutās satriekta. Policija pāridarītāju iesēdināja aiz restēm, tikmēr Zarka izmisīgi meklēja visus iespējamos veidus, lai atveseļotos.

"Viss, ko es gribēju, bija deguns," viņa teica. "Neko citu!"

Par laimi veiksme bija viņas pusē. Fotogrāfijas ar sakropļoto Zarkas seju strauji izplatījās internetā un šie attēli pievērsa Zalmaja uzmanību.

Viņš piedāvāja viņai bezmaksas operāciju un ar vietējo ierēdņu palīdzību nogādāja cietušo pie sevis - Kabulā.

"Mēs vispirms strādājām pie viņas deguna vidusdaļas, kuru sagrieza ar nazi," pastāstīja ķirurgs. "Mēs paņēmām audus no ādas ap degunu un veicām rekonstrukcijas operāciju."

Zalmajs solīja Zarkai, ka viņa atgūsies un viņai atkal būs deguns. Tas bija viss, ko viņa bija cerējusi dzirdēt divu mēnešu laikā kopš piedzīvotā uzbrukuma.

"Asins pieplūst normāli. Nervi atjaunojas," viņš pārliecināts stāsta par Zarkas jauno degunu.

Foto: Facebook/Zalmai Khan Ahamadzai

Zalmajs paskaidroja, ka parasti viņš par šādu operāciju būtu prasījis ap 2000 ASV dolāru (aptuveni 1840 eiro). Turklāt viņš Zarkai bezmaksas piegādāja arī medikamentus, kas veiksmīgāk sekmētu sievietes atveseļošanos.

Operācija ir solis uz priekšu. Bet Zarkai, iespējams, būs nepieciešama papildu operācija un silikona implants, lai pietuvinātu degunu sākotnējai formai. Diemžēl šādu operāciju viņa nevar atļauties. Zarka arī nevar atļauties psiholoģiskas konsultācijas uzbrukuma un traumu gadījumos.

Šobrīd Zarka uztraucas par savu dēlu, kurš joprojām ir kopā ar vīra ģimeni. Sieviete prāto, kur dēls atrodas, un vai viņi kādreiz atkal būs kopā. "Man ļoti pietrūkst dēla, es nepārtraukti par viņu domāju," viņa sacīja.

Viņas tēvs un tēvocis nelabprāt cīnās par zēna aizbildnību. Viņi baidās, ka Zarkas vīrs nāks pēc dēla, kad viņš tiks atbrīvots no cietuma. Viņi ieteica Zarkai atteikties no aizbildnības.

"Viņi man saka, lai es atstāju savu zēnu," viņa sacīja. "Bet es nevaru..."

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu