Melnā statistika: no ūdenstilpnēm šogad izvilkti jau 80 noslīkuši cilvēki

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Tveicīgais laiks mudina cilvēkus veldzēties atvēsināties ūdenī. Diemžēl Latvijā cilvēki noslīkst biežāk kā citur Eiropā. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina, ka pārgalvība var beigties ar nelaimi, vēstī LTV raidījums "Dienas ziņas".

Rēķinot pret iedzīvotāju skaitu, Latvija ir pirmajā vietā Eiropas Savienībā noslīkušo cilvēku skaita ziņā, liecina "Eurostat" apkopojums par 2017. gadu. Savukārt šogad no ūdenstilpēm VUGD izvilcis jau 80 cilvēkus. Nelaimju cēloņi esot pārgalvība un alkohols.

"Šie iemesli visbiežāk ir saistīti ar pārgalvīgu peldēšanos un neatbilstošu peldvietas izvēli. Diemžēl arī ar alkohola lietošanu atpūtas laikā pie ūdens, kad cilvēkam ir citādāka uztvere, kādas ir viņa spējas.

Ir arī negadījumi, kur ir apgāzušās laivas un cilvēki nav spējuši izkļūt krastā saviem spēkiem," stāstīja VUGD pārstāve Agrita Vītola.

Īpašu "melno punktu", kur noslīkušo ir visvairāk, Latvijā neesot. Tomēr biežāk cilvēki noslīkst ezeros, upēs un dīķos nekā jūrā. Lai izvairītos no nelaimes, dienests iesaka atpūsties oficiālās peldvietās.

Oficiāla peldvieta nozīmē to, ka šeit ir norobežots, cik tālu peldēt ir droši. Tāpat vieta ir labiekārtota, ir kur pārģērbties, ir pārbaudīta ūdens kvalitāte, kā arī peldvietu uzmana glābēji.

Biedrības "Peldēt droši" valdes locekle gan lekšanu no tiltiem sauc par ļoti bīstamu, it īpaši upēs, jo nekad nevar zināt, ko upes gultnē atnesusi straume.

"Ja lec uz galvas, tad var būt ļoti daudz bīstamu traumu. Ja ar kājām pa priekšu, tad var nesagrupēties lēcienā, un var būt dažādi mežģījumi, kas pēc tam liedz cilvēkam izpeldēt no ūdens,"

stāstīja biedrības "Peldēt droši" dibinātāja Zane Gemze.

Eksperte ieteica peldētgribētājiem savu prasmi pārbaudīt baseinā. Ja var neapstājoties nopeldēt 200 metrus, no kuriem pēdējos 50 uz muguras, un izkāpt no baseina nenoelsies, tad, visticamāk, peldētājs spēs tikt krastā arī kādā bīstamā situācijā. Taču jebkurā gadījumā peldēt ieteicams tikai drošās un pārbaudītās vietās.

Savukārt tiem, kuru peldētprasme ir vājāka, ūdenī nevajadzētu iet dziļāk par krūts līniju, kā arī ieteicams peldēt krasta virzienā. Vēl nevajadzētu doties peldēt vienatnē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu