"Tā ir Pandoras lāde, un mēs nezinām, kas notiks ar injekcijas saņēmējiem." Brīdina par pāragras Covid-19 vakcīnas apstiprināšanas sekām (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Paātrināta Covid-19 vakcīnas apstiprināšana ir ārkārtīgi riskanta, brīdina pasaulē lielāko farmācijas uzņēmumu asociācija. Tieši tas draud ar Krievijas vakcīnu - ņemot vērā, ka tai nav veiktas plaša mēroga pārbaudes, tās lietošana cilvēkiem var radīt neparedzamas sekas.

Krievijas vakcīnas pret koronavīrusu apstiprināšanu ir nepieciešams aizkavēt, kamēr netiks noslēgts trešais klīnisko pētījumu posms. Šādi Krievijas veselības ministram vēstulē rakstīja Klīnisko pētījumu organizāciju asociācijas locekļi. Šajā asociācijā ietilpst tādas farmācijas kompānijas kā "AstraZeneca", "Bayer", "Novartis" un "Pfizer".

Kā vēsta RBK, vēstulē Krievijas varasiestādēm asociācija raksta, ka vakcīnas prototipa izmēģinājumu otrajā posmā piedalījušies mazāk nekā 100 cilvēki, un trešajā fāzē ir nepieciešama vairāku tūkstošu cilvēku līdzdalība. Tieši pēc trešā etapa beigām ir iespējams spriest par to, vai vakcīna varētu būt droša un efektīva, to vidū arī cilvēkiem ar dažādām kaitēm un novājinātu imunitāti.

Pašlaik saistībā ar Krievijas vakcīnu nav nekādu ziņu, cik droša ir šī vakcīna. Tāpat trūkst informācijas, kā Krievijas vakcīna, kam dots "Gam-Covid-Vak" nosaukums, tiks ražota un lietota.

Asociācija norāda, ka tiekšanās pēc iespējas ātrāk apstiprināt vakcīnu ir daļa no "pārmērīgas varoņu paradigmas", kurā "varoņu loma tiek atvēlēta tiem, kas nemaz nevēlējās to spēlēt", respektīvi – vienkāršajiem iedzīvotājiem. Asociācija norāda, ka sacensties ar citiem vakcīnu izstrādātājiem nav vērts. Ja Krievija arī būs pirmā, kas apstiprinās koronavīrusa vakcīnu, tad tādā gadījumā, ja tā nebūs pārbaudīta, tas nepadarīs Krieviju par līderi, bet “tikai radīs nevajadzīgus draudus tiem, kas šo vakcīnu saņems”.

"Kādēļ visas korporācijas ievēro noteikumus, bet Krievijas firmas ne? Klīnisko pētījumu noteikumi ir rakstīti ar asinīm. Tos nedrīkst pārkāpt. Tā ir Pandoras lāde, un mēs nezinām, kas notiks ar cilvēkiem, kas saņems nepārbaudītas vakcīnas injekciju," aģentūrai "Bloomberg" sacīja asociācijas direktore Svetlana Zavidova. Viņa vērsa uzmanību, ka pašlaik saistībā ar Krievijas vakcīnu nav publicēti nekādi pētījumi.

"Krievija lielo farmācijas uzņēmumu paziņojumu uzskata par konkurentu cīņu un vēlmi dominēt vakcīnu tirgū bez konkurences. Krievijas veselības ministrija grasās ievērot visas starptautiskās normas vakcīnas ieviešanā, un neviens negrasās iet īsākos ceļus," sacīja Krievijas Tiešo investīciju fonda ģenerāldirektors Kirils Dmitrijevs, kurš arī ir piedalījies vakcīnas izstrādē.

Gamaleja Centra izstrādā vakcīna valsts akceptu varētu iegūt jau šajā nedēļā. Paredzams, ka vispirms to saņems medicīnas darbinieki un sirmgalvji, 7. augustā paziņoja Krievijas veselības ministra vietnieks Oļegs Gridņevs. Cits prototips, ko izstrādā laboratorija "Vektors", arī ir sācis klīniskos pētījumus.

Pasaulē savus vakcīnas variantus izstrādā un pārbauda vairāk valstis un kompānijas. Tādu kompāniju kā "Moderna", "Astra Zeneca" un "Pfizer" vakcīnu prototipi atrodas trešajā izpētes stadijā, un, ja uzrādītie rezultāti būs pozitīvi, tad tos varētu apstiprināt jau oktobrī.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu