"Atkal paliki par bailīgu žurku?" Sirmgalve Covid-19 dēļ neapmeklē dievkalpojumu un saņem šokējošu īsziņu no mācītāja (34)

Foto: Unsplash
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Lielvārdes Svētā Krusta Paaugstināšanas Romas katoļu baznīcas mācītājs Andris Solims, interesējoties par kādas sirmgalves neierašanos dievkalpojumā, daudzos raisījis pārdomas, vai veids, kādā mācītājs sarunājas, ir adekvāts, vēstī TV3 raidījums "Bez Tabu".

Ar "Bez Tabu" sazinājās Lielvārdes Sv. Krusta Paaugstināšanas Romas katoļu baznīcas draudzes locekles, 80 gadus vecas seniores, tuvinieki. Sirmgalve Covid-19 pandēmijas laikā cenšas ievērot drošības pasākumus, tostarp bez vajadzības neapmeklēt vietas, kur pulcējas liels skaits cilvēku.

Ņemot vērā, ka ir pakļauta lielākam saslimšanas riskam,  pieņēmusi lēmumu neapmeklēt arī draudzes dievkalpojumus, par ko sašutumu izrādījis macītājs.

"Salve, pazudusī vuška! Esi vēl dzīva un vesela vai jau beigta? Vai atkal paliki par bailīgu žurku?" mācītājs raksta īsziņā.

Par priestera komunikācijas manieri visvairāk sašutuši sirmgalves radinieki - viņi to uzskata par nievājošu un aizskarošu.

"Viņai ir bail no tā Covid-19. Cilvēki tomēr ir gados. Tur jau vēl vecākas tantes iet - pat līdz 90 gadus vecas. Bet šādas īsziņas sūta… Mises laikā... Viņš nevada misi, bet raksta tādas īsziņas. Kas tas par mācītāju? Un ne pirmo reizi. Viņš ir vairākām tantēm sūtījis īsziņas. Ne tā, kā vajadzētu mācītājam sūtīt," nobažījusies ir sirmgalves radiniece.

Arī 80 gadus vecā ticīgā ir sašutusi par šādu garīdznieka komunikācijas veidu. Viņa nu apsver domu, vai vispār vēl kādreiz doties uz draudzes dievkalpojumiem.

Tāpat Lielvārdē uzklausītie iedzīvotāji kritiski vērtē šādu retoriku, uzskatot, ka mācītājam jābūt saprotošākam, īpaši ņemot vērā pandēmijas apstākļus.

Mācītājmājā sastaptā persona pauda uzskatu, ka ar konkrēto īsziņas saturu mācītājs neesot vēlējies kādu aizvainot, bet gan, ņemot vērā humora izjūtu, tādējādi uzrunājis personu kā draugu. Tāpat sastaptā persona uzskata, ka šis neesot adekvāts iemesls sūdzībai. Draudzes locekle, kura šo īsziņu saņēma, gan šādu žestu neuztver kā draudzīgu apsveicināšanos.

Tikmēr epidemiologi uzteic seniores centienus sargāt savu veselību un atgādina, ka bīstamais koronavīruss aizvien uzglūn.

"Seniori virs 65 gadiem, virs 80 gadiem vēl jo vairāk, ir īpaši augsta riska grupa. Šajā grupā novērojama smaga slimības norise. Smaga slimības norise nozīmē, ka šiem cilvēkiem var būt nepieciešama hospitalizācija, intensīvās terapijas aprūpe. Var būt nepieciešams pieslēgt mākslīgo plaušu ventilēšanu, lai palīdzētu elpot.

Šī grupa var mēģināt ievērot zelta baušļus attiecībā uz Covid-19 ierobežojumiem: ievērot distanci, apdomāt, kur ir un nav vērts doties," stāsta SPKC Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Elīna Dimiņa.

Rīgas Metropolijas Romas katoļu kūrijas pārstāvis Aivars Līcis skaidro, ka mācītāja mērķis nebija pazemot cilvēku un par to atvainojas. 

"Katram var gadīties bez ļauna nodoma pateikt ko tādu, kas citu var aizvainot. Jo īpaši tas var gadīties rakstveida saziņā. Tajā cilvēki var pārprast, jo gluži vienkārši tādējādi nevar nodot intonāciju," turpina Līcis.

Viņš uzskata, ka ir laiks atgriezties normālajā ritmā.

"Protams, ja cilvēkam ir lielas bailes, viņš ir atbrīvots no pienākuma [apmeklēt dievkalpojumu]. Kopš ārkārtējais stāvoklis ir atcelts, tomēr aicinām cilvēkus sākt ieiet normālajā ritmā. Protams, jābūt ļoti smalkjūtīgiem, bet uzskatām, ka jāieiet normālajā baznīcas dzīvē. Svētdienas dievkalpojumam atkal jākļūst par normālu lietu," viņs skaidro.

Video: "Bez Tabu" sižets

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu