Vai protestētāji Baltkrievijā tiek algoti? Aizturēta "koordinatora" sieva atklāj, kā milicija sagūstīja viņas vīru (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protesti Baltkrievijā
Protesti Baltkrievijā Foto: AFP/SCANPIX

Baltkrievijas Iekšlietu ministrija 12. augustā arestēja kādu vīrieti, kurš it kā "maksājis cilvēkiem, lai tie dotos protestēt". Aizturētā 36 gadus vecā Minskas iedzīvotāja Mihaila Simakova sieva Jekaterina par vīrieša aizturēšanu plašāk pastāstīja medijam "Open Media".

Policija skaidroja, ka pie aizturētā tika atrasti "vairāk nekā 10 tūkstoši dolāru, kas bija paredzēti protestētāju algošanai". Pēc aresta Simakovs apgalvoja, ka pats nopelnījis šo naudu.

Mihaila Simakova sieva atklāj, ka viņas vīram ir dokumenti, kas apstiprina, ka nauda saņemta par automašīnas pārdošanu. Tāpat arī "Open Media" atrada informāciju, ka Simakovs ir reģistrējies kā individuāls uzņēmējs un pārdod lietotas automašīnas. Aizturētā vīrieša sieva to apstiprināja.

Jekaterina Simakova apgalvo, ka cilvēki, kas bija ģērbušies milicijas melnajos formastērpos, vīru aizturējuši pie viņu mājām netālu no metro stacijas "Vostok", nevis pie tirdzniecības centra "Dana Mall", kā ziņojusi Iekšlietu ministrija.

"Cilvēki no visām pusēm aplenca manu vīru un sāka sagūstīt," pastāstīja Jekaterina. "Man izdevās izbēgt, biju vienās zeķēs."

Sieva sākusi kliegt: "Palīdziet! Viņi zog!" Tajā brīdī Mihailam somā bijuši apmēram deviņi tūkstoši dolāru, skaidroja Jekaterina. Pēc viņas teiktā, cilvēki, kuri veica arestu, neuzrādīja personu apliecinošus dokumentus, tāpēc viņas vīrs pretojies.

"Mēs domājām, ka tā ir laupīšana. Melnā tērptie vīri viņu smagi piekāva," piebilda Jekaterina.

Iekšlietu ministrija paziņojumā rakstīja, ka Simakovs aizturēšanas laikā salauzis degunu kādam policistam. Viņi arī atzīmēja, ka viņš iepriekš ticis tiesāts.

Jekaterina norāda, ka likumsargi pret viņu arī ir pacēluši roku. Vēlāk ārsti sievietei diagnosticēja smadzeņu satricinājumu.

Simakova piebilda, ka viņas vīrs tā arī nepiedalījās protestos, kas sākās pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām. Savu vīru viņa sauc par "ģimenes cilvēku", raksta medijs "Meduza".

Baltkrievijas Iekšlietu ministrija 12. augustā ziņoja, ka Minskā ir aizturējusi "nemieru koordinatorus". Precīzs policijas arestēto skaits netika nosaukts.

Iekšlietu ministrija sacīja, ka viens no aizturētajiem īrēja istabu viesnīcā, no kurienes viņš koordinēja protestus, un trīs viņa padotie "savukārt atbildēja par cilvēku piedalīšanos".

Protesta akcijas Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā naktī uz ceturtdienu, 13. augustu, ir beigušās, iztiekot bez asām sadursmēm, kādas bija raksturīgas pirmajām trim naktīm pēc prezidenta vēlēšanām, vēstīja Baltkrievijas mediji un aculiecinieki.

Tika ziņots par lokālas konfrontācijas gadījumiem starp spēka struktūrām un protestētājiem, kas nepārauga asās sadursmēs. Spēka struktūru pārstāvji šonakt galvenokārt aprobežojušies ar savu klātbūtni protestētāju pulcēšanās vietās.

Protesta akciju dalībnieki koncentrējās pie metro stacijām un skandēja saukļus, tai skaitā prezidentam Aleksandram Lukašenko adresēto "Ej prom!".

 Mediji ziņoja, ka Kamennajagorkas mikrorajonā spēka struktūras lietoja asaru gāzi, bet pirms tam protestētāji tur uzcēla barikādes un bloķēja vairākas satiksmes joslas. Aculiecinieki informēja, ka pie tirdzniecības centra "Magņit" Petrovščinas mikrorajonā cilvēki tika izklīdināti ar gumijas lodēm. 

Minskas ielās pārsvarā pulcējās grupas pa vairākiem simtiem cilvēku katrā, kuras izklīda, kad tuvojās spēka struktūru pārstāvji. Protesta akciju dalībnieki arī uz neilgu laiku bloķēja autosatiksmi, bet pēc OMON tuvošanās izklīda.

Pirms tam Baltkrievijā trīs naktis pēc kārtas bija notikušas asas sadursmes starp protesta akciju dalībniekiem un likumsargiem. Protestētāji nepiekrīt svētdien rīkoto prezidenta vēlēšanu rezultātiem, saskaņā ar kuriem tajās uzvarējis  Lukašenko, saņemot 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska ieguvusi 10,9% balsu.

Brutāli izklīdinot demonstrantus, trijās naktīs tika aizturēti vairāk nekā 6000 cilvēku. Slimnīcās ārstējas vairāk nekā 250 cietušo, un ir arī bojāgājušie. 

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu