Pompeo aicina uz kopīgiem ASV un ES centieniem Baltkrievijas krīzes risināšanā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņojis, ka Vašingtona cer sadarboties ar Eiropas Savienību (ES), lai kopīgi atrisinātu krīzi Baltkrievijā, kur pretrunīgi vērtētās prezidenta vēlēšanas izraisījušas plašus protestus.

Drošības spēkiem vardarbīgi apspiežot protestus pret acīmredzamajiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un rezultātu viltošanu, Baltkrievijā cietuši vai aizturēti tūkstošiem cilvēku. Slimnīcās ārstējas vairāk nekā 250 cietušo, un ir arī bojāgājušie.

"Es esmu pārliecināts, ka ES un ASV ir līdzīgas bažas par to, kas noticis un kas notiek Baltkrievijā, un es ļoti ceru, ka mēs varēsim strādāt kopā", lai risinātu šo krīzi, vizītē Slovēnijā žurnālistiem sacīja Pompeo.

Trešdien viņš pavēstīja, ka baltkrieviem būtu jādod brīvības, kuras viņi pieprasa, un aicināja Baltkrievijas varasiestādes nekaitēt protestētājiem.

"Vienīgais miermīlīgais risinājums pašreizējai krīzei Baltkrievijā ir atkārtot vēlēšanas, esot klāt starptautisko novērotāju misijām," paziņoja Pompeo.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) kopš 1995.gada nevienas Baltkrievijā notikušās vēlēšanas nav atzinusi par brīvām un godīgām. EDSO šogad nesūtīja savus novērotājus uz prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā, jo Baltkrievija nebija laikus nosūtījusi uzaicinājumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu