Politologs: Krievijas iesaistei Baltkrievijas situācijā būs katastrofālas sekas (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievijā turpinās protesti
Baltkrievijā turpinās protesti Foto: VASILY FEDOSENKO / REUTERS

Krievijai par katru cenu jāizvairās no militāras iejaukšanās Baltkrievijas situācijā, otrdien brīdinājis Maskavas Kārnegī centra direktors politologs Dmitrijs Treņins.

"Ir četri bāzes varianti. Pirmais - tā ir Krievijas militārā intervence Baltkrievijā ar mērķi stabilizēt savu sabiedroto. Bet [no šī varianta] ir jāizvairās par katru cenu, ņemot vērā neizbēgamās katastrofiskās sekas," publikācijā Maskavas Kārnegī centra tīmekļa vietnē norāda politologs, atbildot uz jautājumu - ko darīt Krievijai attiecībā uz Baltkrieviju šā brīža situācijā.

Otrs variants, kā uzskata Treņins, ir "nedarīt neko un ļaut [Baltkrievijas prezidentam Aleksandram] Lukašeko krist, cerot, ka tie, kas nāks pēc viņa, ņems vērā Baltkrievijas un Krievijas ciešās saites, arī ekonomiskās".

"Tas ir ļoti riskanti," norāda politologs. Viņš neizslēdz iespēju, ka "apvērsums var pāraugt asinspirtī, spiežot Maskavu ķerties pie pirmā varianta".

Trešais Maskavas iespējamo darbību variants ir - "gūt labumu no Lukašenko un Rietumu attiecību sabrukuma un ieslēgt viņu ciešos apskāvienos".

Tomēr arī šis variants nebūs produktīvs, jo "tas Krieviju padarītu pa nolemta režīma līdzzinātāju un radītu naidu pret Krieviju, turklāt par pašas naudu".

Ceturtais variants - "skatīties tālāk aiz Lukašenko un vadīt varas nodošanu Minskā".

Šāds variants paredz centienus atvieglot varas tranzītu Baltkrievijā, kā arī Baltkrievijas līdera pārliecināšanu par to, ka "demisija trimdā pašreizējos apstākļos nav tas pats sliktākais variants".

Tas arī nozīmētu dialogu ar baltkrieviem par savienības valsts būtību, divpusējo sadarbību, savstarpējo attiecību parametriem ekonomikas un drošības jomās, norāda Treņins.

Kopumā izsakoties par situāciju Baltkrievijā, politologs pauž pārliecību, ka "Lukašenko režīms, nepārprotami, valsti ir pazaudējis".

Vienlaikus viņš norāda, ka "klasiskais krāsainās revolūcijas scenārijs Baltkrievijā īstenots netiks".

"Lukašenko - autokrāts, kas, kā likās, vienatnē uzbūvējis Baltkrievijas valsti - varēja ieiet vēsturē kā mūsdienu Baltkrievijas dibinātājs, ja viņš būtu nolēmis šogad agrāk atkāpties no amata," atzīst politologs.

"Tomēr tagad viņš ir ceļā uz neizbēgamu un apkaunojošu aiziešanu."

"Tas var ilgt nedēļām vai pat ilgāk, bet Lukašenko tas ir viss - viņa leģitimitāte ir zudusi uz visiem laikiem. Tas ir pats svarīgākais pēdējo notikumu rezultāts," uzskata Treņins.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Galvaspilsētā Minskā kopš 9.augusta nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu