Levits: Baltijas valstu izlaušanās brīvībā lika pārzīmēt Eiropas un pasaules karti (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Baltijas valstu izlaušanās brīvībā lika pārzīmē Eiropas un pasaules karti, šodien, uzrunājot augstākos Latvijas apbalvojumu saņēmējus, sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Levits uzsvēra, ka šodien pirms 29 gadiem Latvijas valsts pilnā apjomā atjaunoja savu neatkarību un valsts atgriezās starptautiskajā kopienā un varēja sākt atjaunošanas darbu.

"Pirms trīs gadu desmitiem Baltijai bija pievērstas visas pasaules acis - neviens nebija uzrakstījis scenāriju, kā izlauzties no impērijas žņaugiem. Mums šis ceļš bija jāatrod pašiem. Baltijas ceļš bija pirms Berlīnes mūra krišanas. Baltijas valstu neatkarība bija viens no būtiskākajiem iemesliem, kādēļ sabruka padomju impērija. Mūsu izlaušanās brīvībā lika pārzīmēt Eiropas un pasaules karti," uzsvēra augstākā amatpersona.

Levits akcentēja, ka nesenā vēsture atgādina par tautas drosmi un spēku, nācijas izšķirīgajā brīdī spēju kļūt par vēstures noteicējiem. Latvijai un tā tautai neatkarību neviens nekad nav dāvājis - to izcīnījām ar ieročiem rokās pirms 100 gadiem un nevardarbīgi, bet mērķtiecīgi pirms 30 gadiem, sacīja prezidents, norādot, ka tas izdevies, jo bija skaidrs mērķis - izveidot valsti, kas tostarp būtu rietumu pasaules sastāvdaļa.

"Tautas fronte apvienoja tik dažādus cilvēkus un organizācijas, pasaulei pierādot, ka Latvijas neatkarība ir visas tauta griba. Tautas frontes taktika, soli pa soli kāpinot prasības, guva visas pasaules simpātijas un novērsa, iespējams, asiņainu konfrontāciju ar padomju struktūrām," uzsvēra Levits, piebilstot, ka tas bija iespējams, jo tauta uzticējās saviem priekšstāvjiem un tajā bija dzīvs sapnis par neatkarību.

Levits pateicās visie cilvēkiem, kas iesaistījās Latvijas neatkarība atgūšanā.

Rīgas pilī šodien Levits 67 sabiedrības pārstāvjiem pasniegs augstākos Latvijas valsts apbalvojumus - Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni un Atzinības krustu.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, saskaņā ar Valsts prezidenta un Ordeņu kapitula 23.aprīļa lēmumiem par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā Triju Zvaigžņu ordenis tiks pasniegts 35 personībām, Viestura ordenis - 21, bet Atzinības krusts - 11. Ceremonija būs skatāma tiešraidē Latvijas Televīzijas 1.kanālā.

Kancelejā uzsvēra, ka Valsts prezidents augstākos valsts apbalvojumus pasniegs cilvēkiem, kuru drosme un pašaizliedzība sekmēja Latvijas valstiskuma atgūšanu un nostiprināšanu nevardarbīgā, parlamentārā ceļā un deklarācijas par Latvijas neatkarības atjaunošanu pieņemšanu 1990.gada 4.maijā, personām, kuras, pakļaudamas briesmām dzīvību, dokumentēja un nākamajām paaudzēm saglabāja patiesas liecības par Trešās atmodas gaitu.

Tāpat valsts apbalvojumi tiks pasniegti sabiedrības pārstāvjiem, kuru profesionālā un pilsoniskā darbība veicinājusi demokrātiskas, tiesiskas un nacionālas Latvijas valsts izaugsmi.

Tā kā augstāko valsts apbalvojumu pasniegšana saistībā ar Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu 4.maijā nevarēja notikt valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ, tad Ordeņa kapituls lēma par valsts apbalvojumu pasniegšanu konstitucionālā likuma "Par Latvijas Republikas valstisko statusu" pieņemšanas 29.gadadienā - 21.augustā, kad pilnībā un arī faktiski atguvām savu neatkarību. Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu aizsākās "de facto" atjaunotās valstiskās neatkarības starptautiskā atzīšana.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu