Nāves ieleja - kā ir dzīvot "karstākajā vietā uz Zemes"?

Foto: DAVID BECKER / REUTERS
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Es domāju, ka mēs visi sen jau šeit esam zaudējuši pacietību," saka Brendija Stjuarte, kura strādā Nāves ielejas nacionālajā parkā Kalifornijā. "Izejot ārā, ir tāda sajūta, it kā ar vairākiem karstiem fēniem pūstu sejā," viņa atklāj raidsabiedrībai BBC.

Svētdien, 16. augustā, par Nāves ieleju rakstīja teju visi pasaules mediji, jo gaiss tur bija sasniedzis visaugstāko iespējamo temperatūru, kāda jebkad reģistrēta uz Zemes. Tā bija 54,4 grādu liela svelme pēc Celsija.

ASV Nacionālais meteoroloģijas dienests strādā pie mērījuma apstiprināšanas. Bet Brendijai nevajag ekspertu atzinumus, lai viņa varētu izstāstīt, cik Nāves ielejā ir karsts.

Viņa ir viena no nedaudzajiem simtiem cilvēku, kuras mājas bieži tiek sauktas par "karstāko vietu pasaulē".

Stjuarte nu jau piecus gadus dzīvo Nāves ielejā, strādājot parka komunikācijas nodaļā.

"Te ir tik karsti, ka jūs nevarat sajust sviedrus uz savas ādas, jo tie tik ātri iztvaiko," viņa pastāstīja BBC. "Jūs tos varētu just uz drēbēm, bet ne uz ādas, jo tā tik ātri izžūst".

Brendija norāda, ka vasarā daudz laika tiek pavadīts iekštelpās, bet daži cilvēki izvēlas doties kalnos, kur temperatūra ir nedaudz vēsāka.

"Tiklīdz cilvēki pie tā [karstuma] pierod, es domāju, ka mēs sākam to normalizēt, un tad siltums, kas ir zemāks par 26,6 grādiem, šķiet visai dzestrs."

Pilsētas iedzīvotājiem visiem kā vienam ir gaisa kondicionētāji, kas uztur telpas patīkami vēsas.

Džeisons Hesers dzīvo turpat, kur Brendija, un strādā pilsētā esošajā golfa laukumā. Tas ir zemākais pasaules golfa laukums, kas atrodas 85 metrus zem jūras līmeņa.

"Es divreiz esmu bijis Irākā. Ja es varēju izturēt Irāku, es varu dzīvot Nāves ielejā," sacīja bijušais militārists.

Viņš sāk darbu golfa laukumā tieši pirms pulksten 5 un strādā līdz pulksten 13. "Vadītāji jau brīdināja, tiklīdz kļūs karstāks, mēs sāksim darbu plkst. 4... Ap to laiku ir tikai kādi 37,7 grādi."

"Mēs pļaujam golfa laukumu katru dienu, tāpat arī savācam nokritušos, sakaltušos kokus. Liela daļa no mūsu darbadienas tiek veltīta tieši koku savākšanai, jo tie vairs nevar izturēt karstumu."

Hesers ievācās "karstākajā vietā uz pasaules" 2019. gada oktobrī un viņš mīlot savu darbu. Viņš plāno tur palikt vēl vairākus gadus. Brīvajā laikā viņam patīk spēlēt golfu tajā pašā laukumā, ko katru dienu cītīgi uzkopj.

"Es vienkārši mīlu golfu," viņš teica. "Kad es ierados šeit, temperatūra šķita pārsteidzoša - šorti, polo krekls, atdzesēts alus vai auksta limonāde. Bet tagad vairs nevar uzturēties ārā ar atvēsinātu dzērienu, tagad tas ir jāizdzer ātri, lai nesasiltu - šis arī padara golfa spēlēšanu tik interesantu!"

Nāves ielejas nacionālais parks
Nāves ielejas nacionālais parks Foto:  AFP/Scanpix

16. augusta temperatūra tika aprakstīta kā, iespējams, karstākā jebkad reģistrētā temperatūra uz Zemes.

Līdz šim augstākā uz planētas fiksētā temperatūra, kas balstīta uz precīziem mērījumiem, bija 54 grādi pēc Celsija jeb 129,2 grādi pēc Fārenheita. Tā 2013. gadā tika reģistrēta turpat Nāves ielejā Kalifornijā.

1913. gadā Nāves ielejā tika reģistrēta 56,6 grādu augsta gaisa temperatūra, taču mūsdienās šis mērījums tiek uzskatīts par apstrīdamu.

1931. gadā Tunisijā tika fiksēts 55 grādu karstums, taču ir šaubas arī par šā mērījuma atbilstību patiesībai.

ASV Nacionālais meteoroloģijas dienests apgalvo, ka šobrīd strādā pie tā, lai varētu apstiprināt reģistrēto temperatūru, bet pat, ja tā tas notiks, tā tāpat būs tikai trešā augstākā temperatūra, kas reģistrēta pasaules vēsturē.

Tiek arī apgalvots, ka citās vietās temperatūra varētu būt vēl karstāka nekā Nāves ielejā, taču laika apstākļu vērotāji par tām vienkārši nezina, jo tuvumā tām nav nevienas meteoroloģiskās stacijas.

"Cilvēki man bieži jautā, kā tas ir dzīvot Nāves ielejā," saka Hesers. "Manuprāt, vislabākais veids kā to raksturot, ir tā sajūta, kad kaut kas tiek gatavots cepeškrāsnī un lai pārbaudītu, vai ēdiens ir gatavs, nākas atraut krāsns durvis un sajust uz sejas karsto gaisa vilni... Tā te ir visu laiku."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu