Kas jāņem vērā, lai kotletes katru reizi izdotos perfektas?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Kotletes ir latviešu virtuves "klasika" - gandrīz vai katrā ģimenē ir sava "vislabākā" recepte šim ēdienam. Kā šo maltīti padarīt vēl labāku? Uz šo jautājumu atbildi sniedz portāls "Postimees".

Lai katra kotlešu cepšanas reize beidzas ar izcilu rezultātu, apkopotas bieži pieļautas kļūdas, no kurām izvairoties kļūsi par kotlešu guru.

Šķidra gaļas masa

Ja kotlešu masa ir šķidra, tad tai virtuves saimnieks pievieno kādu maizes šķēli, miltus vai pat kartupeļu cieti. Principā šis lēmums ir pareizs, kļūda seko uzreiz pēc tam. Kad masa papildināta, uzreiz tiek veidotas kotletes un ceptas. Ja pievieno maizi pārāk šķidrai maltajai gaļai, izvēlies samērīgu daudzumu un ļauj masai nostāvēties kādu brīdi ledusskapī. Tad maize vai milti absorbēs lieko šķidrumu un kotletes izdosies mīkstas un sulīgas.

Nepareiza pannas izvēle

Plānās, ar nepielipšanas pārklājumu apstrādātās pannas, protams, ir lieliskas, bet tās straujāk atdziest. Uz tām labāk cept pankūkas vai olu kulteni. Kotletēm vislabāk izmantot biezas pannas - čuguna panna būs vislabākā izvēle, ja tāda mājās pieejams.

Maltās gaļas sišana

Daži kulinārijas speciālisti grēko ar šo. Tas nesabojās kotletes garšu, bet vienkārši atņems tev laiku un enerģiju. Ja gatavo kebabu, pirms gatavošanas var un pat vajag malto gaļu "sist" pret bļodu, bet šā ēdiena gatavošanas principi atšķiras, jo tajā nedrīkst būt lieks gaiss. Maltā gaļa kotletēm jūtas lieliski, pat kādu laiku atrodoties ledusskapī: no tās ātri izplūst liekā gaisa daudzums, un nav vajadzības papildus tērēt enerģiju, masu mētājot pa bļodu.

Pārpildīta panna

Laika trūkuma un lielā maltās gaļas masas daudzuma dēļ mēdz pārņemt panika, un tad vienā dziļā pannā cenšas sarūmēt pēc iespējas vairāk kotlešu. Tā nevajag! 

Dziļa panna nav labākā izvēle kotletēm, jo no tām grūtāk tvaiko ārā liekais šķidrums. Ja kotletes būs cieši saliktas, tās sautēsies un tu vari aizmirst par skaisti brūnu ārpusi un sulīgu viduci.

Silta panna

Pat izmantojot pareizas formas pannu, kas izgatavota no pareiza materiāla, dažiem izdodas visu sabojāt ar nepareizu temperatūras izvēli. Pannai jābūt pēc iespējas karstākai. Galu galā, kad kotletes skar tās virsmu, temperatūra ievērojami pazeminās, jā, to paredz fizikas likumi! Tāpēc ugunij jābūt stiprai, lai kotletei veidojas garda garoza, bet vidus paliek sulīgs.

Ilga cepšana

Vēlamies pievērst uzmanību pārāk ilgai kotlešu cepšanai. Tā padara kotletes gumijotas, piesātinātas ar eļļu un drūpošas. Šādas kotletes nepavisam nav patīkamas. Standarta izmēra kotletes cepšanas laika špikeris: 2 minūtes no katras puses un 3-4 minūtes zem vāka. Viss. 

Gatavošana mērcē

Šāda metode jau pati par sevi nozīmē nevis cepšanu, bet gan sautēšanu. Ļoti gardi, bet! Ja apcep  kotletes un tad liec mērcē - neaizraujies. Ar dažām minūtēm būs pietiekoši, lai kotletes būtu gatavas un iegūtu mērces garšu. Pārāk ilgs laiks karstā mērcē liks tām izdalīt visu savu sulīgumu un tās kļūs sausas.

Al dente

Ne līdz galam cept kotletes var tikai no maltas liellopa vai teļa gaļas. Šādu gaļu, ja tā ir kvalitatīva, var ēst pat termiski neapstrādātu (kā tartaru). Putnu gaļa, cūkgaļa jācep līdz pilnai gatavībai. Izņem kotleti no pannas un pārbaudi to: tai vidū jābūt baltai. Tā nedrīkst būt sarkana vai pat rozā. 

Nemitīga kotlešu grozīšana

Gadās (it īpaši, ja esi izsalcis), ka esi aizrāvies ar cepšanas procesu. Tu kotleti aplūko minūti, apgriez to, tad vēl minūti skaties, atkal apgriez... Tas, protams, nav pareizi. Garoza neveidosies, sulas izplūdīs, gaļa pārvērtīsies gumijā, un tu brīnīsies: kas notika, es tak nenovērsu acis no tām! Ļauj kotletēm cepties un apgriez tikai tad, kad tas tiešām nepieciešams, un tu varēsi baudīt lielisku gaļas ēdienu. 

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu