"Andrejs nebūtu tas, kas šādi nodarbinātu bērnus." Juris Cālītis izsakās par ažiotāžu Bruknā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Lūka/LETA

"Manu cieņu mācītājs Andrejs Mediņš ir izpelnījies ar to, ka viņš ir viens no retajiem, vai pat vienīgais Latvijā, kas cīnās un grib palīdzēt cilvēkiem atbrīvoties no alkoholisma," komentējot ažiotāžu ap atklātajiem pārkāpumiem kristīgajā Bruknas "Kalna svētību kopienā", telekanālā "RīgaTV24" sacīja Latvijas universitātes docentu, Rīgas Reformātu-Brāļu Evaņģēliski luteriskās draudzes un Anglikāņu baznīcas Svētā Pestītāja draudzes mācītāju un biedrības "Zvannieku mājas" dibinātājs un idejas autors Juris Cālītis.

Mācītājs Cālītis uzskata, ka Bruknas recepte, kā ārstēties no alkoholisma, esot ļoti vienkārša, viņš gan neesot pārbaudījis tās efektivitāti, taču smagais darbs, kur esot agri jāceļas un vēlu jāiet gulēt, darbojoties, jo cilvēks, esot tik pārguris, nedomā par atkarībām, bet ne visi šo režīmu varot izturēt. "Andrejs nebūtu tas, kas šādi nodarbinātu bērnus, tas būtu bezjēdzīgi," pārliecināts ir Cālītis.

Bruknā dzīvojošajiem esot pilnīgi brīva izvēle jebkurā laikā aiziet mājās, neviens viņus tur neturot, jo tā nav nekāda ieslodzījuma vieta.

"Bruknā pamatā nav bērnu, Bruknas muižā ir pieauguši cilvēki, daži varbūt ir astoņpadsmit gadus veci, bet ļoti maz. Esmu tur bijis vairākkārt. Tie ir cilvēki gados, kuri visu mūžu ir cīnījušies ar alkoholismu," sacīja mācītājs.

"Pārkāpumi nav attaisnojami. Es nezinu, kas tie ir par ziņojumiem, pārbaudēm, bet mani ļoti pārsteidz runas, ka Bruknā ir bērni, jo tur nav bērnu. Otrajā skolā ir bērni, bet Bruknā ir pieaugušie," vēlreiz uzsvēra mācītājs.

Cālītis neredz Latvijā tādas iestādes, kas nodarbotos ar līdzīgām programmām cīņā ar alkoholismu, Bet traģiski esot tas, ka ar alkoholismu cīnās arvien jaunāki cilvēki. Arī Cālīša "Zvannieku" mājās arvien biežāk pēc palīdzības ārstēt atkarības griežoties ģimenes, kuras Latvijā nevar atrast nekādu citu risinājumu.

"Es redzu, ka Minesotas programma daudz nepalīdz, ieslodzījumu vietas ir pilnīgi nederīgas, slimnīcas tāpat ir nederīgas. Visur ir vajadzīgas kopienas.

Palīdz tas, ja tu esi kopā ar sev līdzīgiem un tieši tā Brukna arī darbojas. Vai šī terapija ir efektīva, kādam tas būtu jāizpēta," sacīja Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes docents.

Jau vēstīts, ka ceturtdien, 20. augustā, izskanējusī informācija, ka par bērnu tiesību pārkāpumiem Bruknas muižā esošajā biedrībā "Kalna svētību kopiena" ziņojis kāds dumpīgs pusaudzis, ir nepatiesa, norādīja VBTAI. Inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta vadītāja Evija Rācene apliecināja – iesniegumu iesniegusi pilngadīga persona.

"Šis iesniedzējs nebija bērns, to es varu apgalvot. Tā ir anonīma persona, un sīkāk neko mēs izpaust nevaram, bet apgalvoju, ka tas nav pusaudzis," klāstīja VBTAI pārstāve.

Rācene arī apliecināja, ka šobrīd jau neatkarīgi no tā, kurš sniedzis iesniegumu un, pat ja vēlāk tā saturu atsauks, inspekcija bijusi Bruknas muižā un pārkāpumus konstatējusi savām acīm un pati uzklausot liecības, tādēļ lieta šobrīd nodota policijai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu