"Tā ir ģimene, kas balstīta uz brīvprātības principiem." Kurmenes iedzīvotāji nesaskata pārkāpumus Bruknas kopienā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Romas katoļu draudzes mācītājs Andrejs Mediņš labdarības lielkoncerta "Uzcel savu baznīcu!" laikā Bruknas muižas dārzā.
Romas katoļu draudzes mācītājs Andrejs Mediņš labdarības lielkoncerta "Uzcel savu baznīcu!" laikā Bruknas muižas dārzā. Foto: Ieva Makare/LETA

Cik stundu dienā atļauts strādāt pusaudžiem, nosaka likums, bet Bruknas kopiena esot kā ģimene, kur darba stundas neviens neskaita, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Dienas ziņas".

Tā uzskata uzrunātie iedzīvotāji Vecumnieku novada Kurmenē, kur tiek īstenots viens no priestera Andreja Mediņa projektiem. Pret darba tikuma ieaudzināšanu nav arī bērnu tiesību aizstāvji, tomēr rehabilitācijai jābūt visaptverošai. 

Bruknas muiža nav vienīgais projekts, kurā aktīvi darbojas priesteris Andrejs Mediņš. Kopš pagājušā gada aktīva rosība notiek arī Kurmenē, tāpēc izskanējusī ziņa par nepilngadīgo nostrādināšanu un pārtikas daudzuma ierobežošanu Bruknas muižā satraukusi arī kurmeniešu prātus. Uzrunātie ir pret vardarbību, tomēr sliecas atbalstīt nepilngadīgo iesaistīšanu saimniecības darbos.

"Tas jau ir labi. Es pati strādāju no 14 gadu vecuma. Saimniecībā bija daudz lopu. Tas jau nav slikti," saka kurmeniete Linda.

No Mediņa varot dzirdēt arī kādu skarbāku vārdu, bet to, ka viņš pret bērniem izturējies teju kā pret vergiem, gan nespējot iedomāties. Arī keramiķe Dace Zvanītāja kādu laiku kopā ar bērniem esot uzturējusies Bruknā. Viņa piedalījusies arī Kurmenes muižas parka sakārtošanā.

"Tā ir kopiena, sava veida ģimene, bet uz brīvprātības principiem. Tas jebkurā gadījumā nav nekas piespiedu," stāsta Zvanītāja. Atbildot uz jautājumu, vai bērni tur bija pārstrādājušies, viņa saka: "Pārstrādājušies varbūt kādu brīdi arī bija. Es arī varbūt kādu brīdi biju pārstrādājusies, bet es nedomāju, ka tas ir tādā negatīvā nozīmē. Mēs bijām noguruši, bet priecīgi par to, ko mēs esam izdarījuši!"

Kurmenes jauniešu mājas saimniece Agita Krastiņa savukārt piebilst, ka saistībā ar pārtikas daudzuma ierobežošanu, iespējams, kāds katoļu gavēšanu uztvēris kā sodu.

Bērnu tiesību aizstāvji nenoniecina darba audzināšanu kā rehabilitācijas metodi, tomēr nepilngadīgajiem nav piemērotas tik garas darba stundas.

"Es neuzskatu, ka bērniem ir jāstrādā līdz pusvieniem naktī, un pēc tam trijos no rīta viņi jāmodina augšā, jo viņi nav pabeiguši darbu. Tam visam ir jābūt tādās saprāta robežās, ņemot vērā bērna vecumu, iespējas, vajadzības un tā tālāk," komentē Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Evija Rācene

Biedrība ''Kalna svētību kopiena'', kas darbojas Bruknas muižā, nav reģistrēta kā sociālo pakalpojumu sniedzējs, un bērniem tur nebija jāatrodas. Tomēr bērni tur nonāk ar pašu vecāku svētību.

"Par to, ka tie bērni atrodas pie Mediņa kunga, tur ir jāuzdod valstij jautājums, visām ministrijām. Kāpēc viņi atrodas tur?

Jo viņi nevienam nav vajadzīgi, un neviens par to nerunā. Pēkšņi atrodas tāds Mediņa kungs, kur ir visi pārkāpumi," saka biedrības ''Kurmenes viļņi'' pārstāve Irēna Samule.

Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore telefonsarunā norāda, ka vecākiem ir iespēja izvēlēties arī reģistrētus rehabilitācijas pakalpojumu sniedzējus, piemēram, Ģintermuižas rehabilitācijas nodaļu, kur pašlaik esot apmēram desmit brīvas vietas.

"Tur viņi gan sporto, gan iet ārā. Notiek dažādas aktivitātes un viss pārējais. Ir vēl arī pusaudžu resursu centrs," saka Rācene.

Inspekcija neiebilst arī pret ieceri Bruknas kopienas paspārnē esošo jauniešu māju Kurmenē reģistrēt kā sociālo pakalpojumu sniedzēju, kur tādējādi nonāktu bērni, kuri līdz šim tika vesti uz Bruknas muižu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu