Likvidētās Jelgavas 2. pamatskolas audzēkņu vecāki sūdzību ECT iesnieguši par vecāku un bērnu tiesību iespējamo neievērošanu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tukša mācību klase.
Tukša mācību klase. Foto: Ivars Soikāns / LETA

Sūdzība Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ir par vecāku un bērnu tiesību iespējamo neievērošanu, aģentūrai LETA pauda sūdzības iesniedzēja, likvidētās Jelgavas 2. pamatskolas vecāku pārstāve Inese Rinkmane.

Sūdzības iesniedzēji uzskata, ka, "pašvaldībai bez pamatojuma likvidējot skolu, kas bērniem sniedza kvalitatīvu izglītību un attīstījās, un liekot vecākiem meklēt iespēju saviem bērniem mācīties citviet, tajā skaitā arī tādās skolās, kurās mācību kvalitāte ir zemāka, tika pārkāptas bērnu un viņu vecāku tiesības". Vecākiem netika dota iespēja piedalīties jautājuma risināšanā, lai gan viņi vairākkārt vērsās pie domes, apgalvo vecāki.

"Tika saņemtas tikai formālas atbildes, kurās deklaratīvi tika apliecināts, ka problēmu risinās, taču pēc būtības nekas netika darīts, lai rastu risinājumu, kas atbilstu bērnu un viņu vecāku interesēm," komentēja Rinkmane

Viņa uzskata, ka panākums ir jau tas vien, ka ECT izskatīs prasību un dos novērtējumu situācijai, jo līdz šim neesot bijusi paredzēta procedūra, kādā iespējams aizsargāt bērnu un vecāku tiesības un pārsūdzēt tiesā domes lēmumu.

"Ceram, ka vismaz nākotnē dome nevarēs pieņemt lēmumus, kad iedzīvotājiem nebūs mehānisma, kā aizstāvēt savu bērnu tiesības uz labāku izglītību," uzsvēra vecāku pārstāve.

Likvidētās skolas audzēkņu vecāki uzskata, ka sūdzība ir nevis par diskrimināciju, bet par iespējām aizsargāt savas tiesības taisnīgā tiesā un vecāku un bērnu tiesību iespējamo neievērošanu. Tāpat ir aktuāls jautājums par procesuālās kārtības neesamību vai būtisku nepilnību normatīvajos aktos šādu lēmumu apstrīdēšanai.

Jau ziņots, ka skolēnu vecāku sūdzību par Jelgavas 2. pamatskolas likvidēšanu skatīs ECT. Vecāku iniciatīvas grupas pārstāvis jurists Samirs Askerovs aģentūrai LETA klāstīja, ka sūdzība par Jelgavas domes 2019. gada februārī pieņemto lēmumu ECT iesniegta 22. maijā, un saņemta atbilde, ka 10. augustā tiesa lēmusi pieņemt sūdzību izskatīšanai. Arī informācija ECT lapā liecina, ka lieta ir pieņemta vērtēšanai.

Tagad notiks pirmstiesas process, pieprasot paskaidrojumus no atbildīgajām Latvijas valsts un pašvaldības iestādēm. Askerovs nevarēja prognozēt, cik ilgi aizņems lietas "Rinkmane un citi pret Latviju" izskatīšana, jo to noteikti ietekmēs arī Covid-19 pandēmija.

Jurists klāstīja, ka vecāki izmantojuši iespēju domes lēmumu pārsūdzēt arī Latvijas tiesās, taču sūdzība nav pieņemta. Arī vēršanās Satversmes tiesā nav devusi rezultātu. Viņš pauda gandarījumu, ka ECT sūdzību tomēr ir pieņēmusi.

"Neviens nevar pateikt, vai domes lēmums ir administratīvas akts, vai tas nav administratīvs akts, bet tiesībsargs atzina, ka tas ir politisks lēmums. Tad jau jebkura pašvaldība var pieņemt šādus politiskus lēmumus," pauda Askerovs, piebilstot, ka šāda situācija bez skaidra regulējuma apgrūtina lēmuma apstrīdēšanu.

Vecāki un viņus bez atlīdzības pārstāvošais jurists uzskata, ka domes lēmums aizskar bērnu tiesības mācīties konkrētajā skolā un vecāku tiesības izvēlēties bērniem šo skolu. ECT nodotā sūdzība ir apjomīga, tajā ir vairāk nekā 400 lappušu, ieskaitot saraksti ar tiesām, pašvaldību, ministrijām un dažādus lēmumus, stāstīja Askerovs.

LETA jau ziņoja, ka Jelgavas domes deputāti 2019. gada februāra beigās lēma par pilsētas skolu tīkla optimizēšanu. 2. pamatskolas reorganizācija pilsētā izsaukusi plašus audzēkņu vecāku protestus, un viņi gatavojās domes lēmumu apstrīdēt.

Skolas vecāku padomes pārstāvis Gatis Ozols toreiz klāstīja, ka pilsētas izglītības iestāžu tīkla izstrādē nav ņemts vērā vecāku viedoklis, stratēģija izstrādāta lielā steigā, bet vecākiem parādīta vien īsa neinformatīva prezentācija.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu