Sākoties jaunajam mācību gadam, SPKC īpaši aicina skolēnu vecākus ievērot Covid-19 piesardzības pasākumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Roku mazgāšana. Ilustratīvs attēls.
Roku mazgāšana. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) īpaši aicina skolēnu vecākus jaunajā mācību gadā ievērot Covid-19 piesardzības pasākumus, lai mācību gads tiktu aizvadīts veiksmīgi, informēja centra pārstāve Edīte Tettere.

Kā uzsver SPKC, lai gan ir mazināti ierobežojumi un izglītības iestādi var apmeklēt klātienē, ir svarīgi apzināties, ka risks inficēties joprojām pastāv un šobrīd svarīgi būt informētiem, kā pasargāt sevi un savu ģimeni no riska inficēties ar Covid-19.

SPKC speciālisti aicina vecākus ar bērniem pārrunāt, vienkāršā valodā skaidrojot, personīgās higiēnas jautājumus. Tostarp bērni būtu jāinformē, ka neskaitāmas reizes dienā cilvēks nonāk saskarē ar priekšmetiem, piemēram, skārienjutīgajām ierīcēm, durvju rokturiem, kāpņu margām, rotaļlietām vai priekšmetiem mājās, uz kuriem atrodas mikrobi, tāpēc roku mazgāšana ir pirmais aizsardzības pasākums.

No tā, cik pareizi, rūpīgi un bieži tiek mazgātas rokas, ir atkarīga gan paša bērna, gan apkārtējo cilvēku veselība, uzsver SPKC. Tādējādi centrā mudina mācīt bērnus ar savu piemēru, jo, pieaugot, bērni pārņem ģimenē iedibinātās tradīcijas un veselībai svarīgos paradumus, kā, piemēram, roku mazgāšanas un elpceļu higiēnas kultūru, kas saglabājas visa mūža garumā.

Tikpat svarīgi bērniem ir izskaidrot drošas distances ievērošanas nozīmi. "Ģimenē pārrunājiet, ka Covid-19 izplatās, kontaktējoties ar inficētu personu, ar sīkiem pilieniem, kas rodas inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot, kā arī netieša kontakta ceļā, pieskaroties virsmām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar izdalījumiem no elpceļiem," mudina SPKC.

Vienlaikus vecākiem būtu jāmāca bērnu nelikt rokas pie sejas, ja tās ir netīras. Centrā iesaka noskatīties kopā ar bērnu kādu video, kurā paskaidrots kā izplatās Covid-19 un kā sevi pasargāt. Tāpat ģimenes lokā SPKC mudina izvērtēt publisku pasākumu apmeklējumus, jo vietās, kur pulcējas lielāks skaits cilvēku, inficēšanās risks pieaug.

Lai ātrāk uzzinātu, vai kāds no ģimenes ir bijis kontaktā ar Covid-19 saslimušo, SPKC iesaka izmantot lietotni "Apturi Covid", kas pasargās ģimeni, kolēģus, draugus un pārējos iedzīvotājus, jo, esot informēti, būs iespējams savlaicīgāk izolēties un ātrāk vērsties pēc palīdzības, ja tas nepieciešams.

SPKC vēršas pie vecākiem, aicinot rūpīgi sekot līdzi bērnu veselības stāvoklim un nekādā gadījumā uz izglītības iestādēm nevest bērnu, kuram ir kādi saslimšanas simptomi, piemēram, klepus, sāpes kaklā, paaugstināta ķermeņa temperatūra. Būtu vēlams jau savlaicīgi vecākiem apspriest, kā saslimšanas gadījumā nodrošināt bērna pieskatīšanu, lai novērstu nevēlamas situācijas un nepatīkamus brīžus. Viens no vecākiem par slima bērna kopšanu līdz 14 gadu vecumam var saņemt arī darbnespējas lapu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu