Vācija paziņo, ka Navaļnijs saindēts ar "Novičok" (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Iegūti neapgāžami pierādījumi, ka Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs ir saindēts ar ķīmisku nervu reaģentu, kas pieder "Novičok" grupai, trešdien paziņojis Vācijas valdības pārstāvis.

Tas konstatēts veicot toksikoloģisko analīzi Bundesvēra īpašajā laboratorijā, teikts valdības preses sekretāra Štefena Zeiberta paziņojumā.

Kā ziņots, Navaļnijs 20. augustā ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā, bet divas dienas vēlāk tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

"Tas ir šokējoši, ka Aleksejs Navaļnijs Krievijā kļuvis par upuri uzbrukumam ar ķīmisku nervu reaģentu,"

izteicās Zeiberts, piebilstot, ka par analīžu rezultātiem informēta arī kanclere Angela Merkele.

Merkele paziņoja, ka stingri nosoda Navaļnija saindēšanu, norādot, ka viņš ir nozieguma upuris.

"Mērķis bija viņu apklusināt, un es Vācijas valdības vārdā stingri nosodu šo noziegumu," preses konferencē paziņoja kanclere.

Viņa sacīja, ka tagad sagaida paskaidrojumus no Krievijas valdības.

Arī Zeiberts atkārtoti vērsies pie Krievijas aicinot veikt notikušā izmeklēšanu.

Vācijas Ārlietu ministrija jau izsaukusi Krievijas vēstnieku un izteikusi atkārtotu stingru prasību noskaidrot "tagad jau pierādītās Alekseja Navaļnija saindēšanas apstākļus".

Tikmēr Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādījis, ka Berlīne vēl neesot oficiāli informējusi Maskavu par aizdomām, ka Navaļnijs būtu saindēts ar ķīmisko kaujasvielu "Novičok".

Tajā pašā laikā Krievijas aģentūra TASS atkal izplatījusi kādas anonīmas tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas izteikumus, ka nedz Navaļnija ķermenī, nedz viņa apģērbā krievu eksperti neesot atraduši nekādas indīgas vielas pēdas.

Savukārt Navaļnija līdzgaitnieks un viņa dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda direktors Ivans Ždanovs izteicies, ka Vācijas konstatētā "Novičok" izmantošana apliecina to, ka par notikušo atbildīga ir Krievijas valsts.

"Tikai valsts (FDD, GRU) var izmatot "Novičok". Tas neatstāj nekādu iespēju saprātīgām šaubām," tviterī norādījis Ždanovs, piesaucot Krievijas Federālo drošības dienestu un militāro izlūkdienestu.

Merkele paziņoja, ka Vācija informējusi savus partnerus Eiropas Savienībā (ES) un NATO par Navaļnija testa rezultātiem, lai izlemtu par "atbilstošu kopīgu reakciju".

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs nosodīja Navaļnija saindēšanu ar "Novičok", nodēvējot to par šokējošu, un pieprasīja pienācīgu šīs lietas izmeklēšanu no Maskavas puses.

Arī Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena nosodīja Navaļnija saindēšanu, nodēvējot to par gļēvulīgu un nicināmu rīcību.

Viņa uzsvēra, ka vainīgie ir jāsauc pie atbildības.

Arī Savienotās Valstis pauda bažas par atklājumu, ka Navaļnijs ticis saindēts ar "Novičok" tipa indi.

"Mēs strādāsim kopā ar sabiedrotajiem un starptautisko sabiedrību, lai sauktu pie atbildības tos Krievijā, lai kur arī pierādījumi neizvestu," sacīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Uljots.

Viņš uzsvērta, ka Krievijas tautai ir tiesības mierīgi paust savus uzskatus, nebaidoties no represijām, sevišķi, indēšanas ar nervu reaģentiem.

Francija pavēstīja, ka Navaļnija saindēšana ar nervu reaģentu ir šokējoša un bezatbildīga.

"Ņemot vērā Navaļnija kunga politisko statusu Krievijā, uzbrukums viņam raisa nopietnus jautājumus. Krievijas varasiestāžu pienākums ir atbildēt uz tiem," sacīja Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons norādīja, ka Lielbritānija pati ir pieredzējusi "Novičok" nāvējošās sekas, ar to domājot Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu, kas notika pirms diviem gadiem Lielbritānijā un izprovocēja Krievijas diplomātu izraidīšanu no vairākām Eiropas valstīm.

"Krievijas valdībai tagad ir jāpaskaidro, kas notika ar Navaļnija kungu - mēs sadarbosimies ar starptautisko sabiedrību, lai nodrošinātu, ka tiek panākts taisnīgums," paziņoja Džonsons.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu