Iesniegtas sūdzības Zaķusalas televīzijas torņa pārbūves konkursā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Televīzijas tornis Zaķusalā.
Televīzijas tornis Zaķusalā. Foto: Zane Bitere/LETA

Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) iesniegtas trīs sūdzības par VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) izsludināto slēgtā konkursa pirmo kārtu Zaķusalas televīzijas (TV) torņa pārbūves veicēja atlasei, liecina IUB informācija.

Sūdzību iesniegusi SIA "Velve", AS "LNK Industries" un personu apvienība "SC-LEC". Sūdzību izskatīšanas termiņš vēl nav noteikts.

LVRTC šogad jūlija sākumā izsludināja slēgtu konkursu par Zaķusalas TV torņa pārbūves veicēja atlasi. Paredzamā līgumcena ir 54 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Būvdarbus paredzēts sākt 2021.gadā un plānots, ka tie ilgs līdz 48 mēnešiem.

Informācija par iespēju piedalīties slēgtā konkursā, pēc LVRTC pārstāvju minētā, nosūtīta gan būvniekiem Latvijā, gan būvuzņēmējiem citās Eiropas Savienības (ES) valstīs. 

Slēgtais konkurss norisināsies divās kārtās un pirmajā kārtā pieteikumu iesniegšanas termiņš ir piektdien, 4.septembris.

Kvalifikācijas prasības kandidātiem ietver pieredzi liela apmēra sabiedriskas ēkas būvniecībā, pieredzi veicot būvdarbus, kur būvprojekts izstrādāts būvniecības informācijas modelēšanas vidē, kā arī noteiktas kvalifikācijas speciālistu piesaisti.

LVRTC norādīja, ka kandidātiem jābūt finansiāli stabiliem un ar labu reputāciju. Priekšrocības kandidātu atlasē būs tiem būvdarbu veicējiem, kuriem ir pieredze augstceltņu būvniecībā, kā arī būvniekiem, kuriem ir pieredze liela apmēra būvdarbos, kur būvdarbi veicami nepārtraucot pārbūvējamā objekta ekspluatāciju, kas ir viens no lielākajiem TV torņa pārbūves izaicinājumiem.

Konkursa pirmajā kārtā tiks atlasīti galvenā būvdarbu veicēja kandidāti, kas atbildīs kandidātu atlases iepirkuma nolikumā norādītajām kvalifikācijas prasībām. Atlasītie kandidāti tiks aicināti iesniegt tehnisko un finanšu piedāvājumu konkursa otrajā kārtā.

Līgums par torņa pārbūves būvdarbu veikšanu tiks slēgts ar pretendentu, kas konkursa otrajā kārtā būs iesniedzis saimnieciski visizdevīgāko piedāvājumu. 

LVRTC norādīja, ka paredzēts pārbūvēt un paplašināt TV torņa ēku, izveidojot tajā zinātnes un inovāciju centru, biroja telpas LVRTC vajadzībām, konferenču telpas, kā arī telpas sabiedriskām aktivitātēm. Darbu laikā paredzēts izbūvēt arī inovatīvus un atraktīvus risinājumus tornī dažādos augstumos esošo skatu platformu atjaunošanai. Tāpat paredzēt uzstādīt pasaulē lielāko Fuko svārstu un labiekārtot pieguļošo teritoriju, izveidojot unikālu Latvijas siluetu. Konkursa uzvarētājam būs jāveic arī fiziski novecojušā inženiertehniskā aprīkojuma nomaiņa.

"Zaķusalas TV tornis nodrošina TV un radio apraidi pusei Latvijas teritorijas, turklāt pēdējo desmit gadu laikā torņa tehniskās funkcijas būtiski paplašinājušās un šobrīd tornis nodrošina arī datu centra, kolokācijas un citus pakalpojumus vairāk nekā 90 iestādēm un organizācijām, tostarp vairāk nekā 40 pašmāju un virknei starptautisko elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzēju. Tornī izveidots arī Baltijā modernākais kolokācijas centrs elektronisko sakaru komersantiem. Pārbūves laikā torņa tehnoloģiskā sadaļa tiks izolēta no visiem pārbūves procesiem un būs pieejama tikai klientiem un LVRTC darbiniekiem," informēja LVRTC pārstāvji.

TV torņa pārbūves projekts ir sākts, lai tas un pieguļošā teritorija kļūtu par mūsdienīgu pilsētvides sastāvdaļu, kas ir gan tehnoloģiski, gan funkcionāli moderna un droša, kļūtu par iecienītu tūrisma un brīvā laika pavadīšanas vietu pilsētas viesiem un iedzīvotājiem, stimulētu apmeklētājus izziņai, stāstot par tehnoloģijām, inovācijām un vēsturi vienlaicīgi. 

"Pēc rekonstrukcijas tornim jākļūst par būtisku sabiedrības izglītošanas centru tehnoloģiju jomā, kā arī nozares notikumu vietu, tādējādi uzlabojot indivīdu, sabiedrības un valsts ilgtermiņa veiktspēju tehnoloģiju jomā," iepriekš uzsvēra LVRTC.

Zaķusalas TV tornis ir augstākais tornis ES. Tas nodots ekspluatācijā 1989.gadā, bet apraidi nodrošina kopš 1986.gada. Šobrīd TV tornis ir jaunākā būve Latvijā, kas iekļauta kultūrvēsturisko pieminekļu sarakstā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu