Nākamās sezonas titula pretendenti? Kas Porziņģa "Mavericks" jāizdara, lai pievienotos NBA elitei

Luka Dončičs un Kristaps Porziņģis Foto: AFP / Scanpix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kristapa Porziņģa pārstāvētās "Mavericks" vienības sezona noslēdzās ar cienīgu zaudējumu vieniem no galvenajiem titula pretendentiem Losandželosas "Clippers". Nav šaubu, ka Dalasas nākotne ir spoža, bet ko "Mavericks" būtu jāizdara, lai potenciāls pārvērstos čempiona trofejā?

"Clippers" un "Mavericks" sērija noslēdzās sešās spēlēs, kurās dalasieši Losandželosas smagsvaram spēja parādīt zobus. Gan Porziņģim, gan "Mavericks" sezona noslēdzās ar rūgtu piegaršu, bet nākotne rādās spoža.

Pēc sērijas beigām neviļus nācās savilkt paralēles ar 2013./2014. gada sezonu, kad Goldensteitas "Warriors" pirmajā kārtā septiņu spēļu duelī piekāpās Losandželosas "Clippers". Stefans Karijs, valdot asaras, atvadījās no Krisa Pola, bet jau tad NBA fani zināja, ka "Warriors" nākamajās sezonās būs problēma. Tā arī notika. Nākamajās piecās sezonās tika izcīnīti trīs čempiona tituli.

Protams, salīdzināt "Mavericks" ar vienu no visu laiku dominējošākajiem komandu modeļiem vēl būtu pāragri. Tomēr ar pareizajiem uzlabojumiem iespējams ir teju viss.

Trešā opcija uzbrukumā? 

Bija laiks, kad NBA titulu izcīnīja "lielie trijnieki". Šobrīd līgā dominē superzvaigžņu dueti ar balansētu palīdzību no pārējā sastāva. 

"Mavericks" ir savs zvaigžņu duets. Luka jau aizvadīja superzvaigznes cienīgu sezonu, bet Porziņģis pēc pārtraukuma demonstrēja, ka tuvojas "superzvaigznes" pagodinājumam, ja to, protams, ļaus veselība.

Bet kā ir ar trešo zvaigzni? Vai Dalasai to vajag? Gribētos teikt, ka drīzāk nē, jo ir citas pozīcijas, kuru aizpildīšana ir akūtāka. Ja runājam par trešo opciju uzbrukumā, jāatceras, ka "Mavericks" šosezon bija efektīvākais uzbrukums visā NBA vēsturē, tāpēc tajā laukuma galā papildinājumus nevajadzētu meklēt.

Turklāt Dalasas rīcībā jau ir pietiekami adekvāts trešās vijoles spēlētājs - Tims Hardavejs jaunākais, kurš gan šajā starpsezonā var kļūt par brīvo aģentu. Protams, aizsargs nav pats stabilākais punktu guvējs, bet viņš ir pietiekami labs punktu guvējs priekš trešās lomas uzbrukumā.

Aizvadītajā sezonā Hardavejs pelnīja 17,7 miljonus ASV dolāru, un uz nākamo sezonu aizsargam ir tā sauktā spēlētāja opcija, kas nozīmē, ka viņš var izvēlēties palikt sastāvā uz vēl vienu gadu un pelnīt 18,9 miljonus ASV dolāru. Vai viņš šādu naudu varētu dabūt arī citur? Apskatoties šīs starpsezonas brīvo aģentu tirgus plānumu, gribētos teikt - jā! Tomēr vienai no Dalasas galvenajām starpsezonas prioritātēm būtu jābūt Hardaveja paturēšanai, ja iespējams, tad par komandai nedaudz draudzīgākām summām.

Aizsardzība

Runājot par starpsezonas prioritātēm, esam nonākuši pie Dalasas kluba lielākās varžacs, kas ir aizsardzība. Apskatot tīro statistiku, situācija nešķiet tik bēdīga, jo regulārajā sezonā "Mavericks" bija 12. labākais aizsardzības reitings visā NBA, tomēr izslēgšanas spēlēs redzētais liek domāt, ka papildinājumi savā laukuma galā ir nepieciešami.

"Mavericks" labākais aizsardzības spēlētājs ir Kristaps Porziņģis, kurš, ļoti iespējams, arī karjeras turpinājumā būs ik pa laikam spiests izlaist spēles. Nākamie labākie aizsardzības spēlētāji ir Maksimilians Klebers un Dorians Finijs Smits. Solīdi vīri, bet tomēr ne gluži paša augstākā kalibra aizsardzības spēlētāji.

Tas, ko "Mavericks" izmisīgi vajag, ir perimetra spēlētājs ar aizsardzības simboliskā piecnieka potenciālu. Piemēram, Roberts Kovingtons, kurš būtu perfekti iederējies "Mavericks", tomēr uzbrucēju pamanījās savākt Hjūstonas "Rockets", kur viņš, visticamāk, arī paliks, ja hjūstonieši izvēlēsies turpināt eksperimentu ar mazo sastāvu.

Apskatot šīs starpsezonas brīvo aģentu tirgu, uzreiz acīs iekrīt Oto Porters jaunākais, kuram gan ir spēlētāja opcija. Šis uzbrucējs "Mavericks" sastāvā, protams, par pienācīgu cenu (nevis 26 miljoniem sezonā), iederētos kā cimds uz rokas, jo ir labs perimetra aizsargs, kurš var realizēt tālmetienu.

Diemžēl brīvo aģentu tirgus nepiedāvā sevišķi daudz perimetra aizsardzības dūžu, bet "Mavericks" šajā starpsezonā maiņas darījumā būtu ļoti svētīgi atrast tāda kalibra spēlētāju kā, piemēram, Markuss Smārts, jau pieminētais Roberts Kovingtons vai arī Patriks Beverlijs, kas mūs noved pie nākamās vajadzības...

Spēlētājs, ar kuru tev patīk spēlēt kopā, bet tu ienīsti mačus pret viņu

Sērijā pret "Clippers" izkristalizējās fakts, ka "Mavericks" rindās nav "sīkstā veča". Fakts, ka vienā no epizodēm Dončiču pret Morisu aizstāvēt bija jādodas Porziņģim, nav nekas pārāk glaimojošs. Komandas zvaigznēm būtu jāpaliek laukumā, nevis jādodas uz ģērbtuvēm ar otro tehnisko piezīmi, jo bija jāaizstāv komandas biedrs.

Savukārt "Clippers" pusē lielās zvaigznes varēja koncentrēties uz galvenajiem uzdevumiem, jo pretiniekiem uz nerviem ar pietiekami rupjiem izgājieniem kāpa Markuss Moriss.

Protams, apzināta rupjība nav nepieciešama, tomēr spēlētājs, kurš, piemēram, Kavai Lenardam kādā epizodē iedotu "elkonīti", būtu noderējis.

Apskatot brīvo aģentu tirgu, uzreiz acīs iekrīt Seržs Ibaka - spēlētājs, kurš nav pazīstams kā rupeklis, tomēr bieži vien ir pastāvējis par sevi un komandas biedriem. Šosezon Ibaka pelnīja 21,6 miljonus ASV dolāru, kas, protams, būtu pārāk daudz, bet par, piemēram, 12-15 miljoniem sezonā uzbrucējs būtu lielisks papildinājums "Mavericks".

Video: Ibakas kautiņu apkopojums

Citi labi un ne tik labi varianti brīvo aģentu tirgū

Vēl viena "Mavericks" problēma aizvadītajā sezonā bija nespēja stabili nospēlēt līdzīgu maču galotnes. Šeit prasās pēc veterāna pieskāriena, jo, lai gan "Mavericks" ir ceturtais vecākais sastāvs NBA (27,4 gadi), vadošās lomas tomēr spēlē gados jauni spēlētāji.

Runājot par veterāniem un skatoties brīvo aģentu tirgu, uzreiz "kā kulaks uz acs" nāk viens spēlētājs - Gorans Dragičs. Kāpēc gan lai Luka Dončičs nepārliecinātu savu tautieti pievienoties viņam un aizvadīt pēdējās karjeras sezonas kopā ar jauniem un talantīgiem spēlētājiem? Pieredzējušais saspēles vadītājs, kurš spēj uzbrukumu veidot gan pats sev, gan komandas biedriem, pavisam noteikti būtu vērtīgs papildinājums. Arī spēles galotnēs. Bet, protams, tikai ar noteikumu, ja "Mavericks" viņam nepārmaksā.

Spēlētāji, no kuriem šajā brīvo aģentu tirgū pavisam noteikti vajadzētu izvairīties, ir Hasans Vaitsaids un Demars Derozans. "Mavericks" faniem atliek cerēt, ka kluba vadība nedzīsies pēc skaļiem uzvārdiem un no šiem vīriem turēsies pa gabalu. Vaitsaida gadījumā var droši teikt, ka reputācija aizsardzībā pārsniedz viņa reālo sniegumu, un "Mavericks" garajā galā labu aizsardzības spēlētāju netrūkst. Savukārt Derozans ir efektīvs, spēlējot ar bumbu, bet šajā amatā priekšā jau būs Luka Dončičs, turklāt aizsargam nav uzticams tālmetiens, kas mūsdienu NBA ir liela problēma.

Kristaps Porziņģis

Visbeidzot, nedrīkst aizmirst arī par Porziņģi. Latvieša nākotni (līdz ar to arī "Mavericks" nākotni) ietekmēs divi aspekti - veselība un pozīcija laukumā. 

Ja runājam par veselību, diemžēl izskatās, ka tas būs aspekts, ar ko latvietim būs jārēķinās arī karjeras turpinājumā. Līdz ar to ir svarīgi, lai "Mavericks" mācētu spēlētāju veiksmīgi sataupīt. Pēc tam vienkārši atliek cerēt uz to labāko.

Savukārt Porziņģa pozīcijai laukumā ir jābūt centrā. Šeit vietas diskusijai ir ļoti maz, jo gan "burbulī", gan arī tieši pirms pārtraukuma latvietis labāko sniegumu rādīja tieši centrā. Alternatīvas sākuma sastāva centra pozīcijai arī nav pašas spožākās - Bobans Majranovičs, kurš gan atvēlētajās minūtēs ir ļoti efektīvs, tomēr nav pilna laika opcija sākuma sastāvā, Vilijs Kaulijs Šteins der kā labs rezerves centrs, savukārt Dvaits Pouvels atkopjas no Ahileja saites plīsuma. 

Rezerves centra pozīcijā "Mavericks" ir, tāpat arī lielisks zvaigzne sākuma sastāva centra pozīcijā, līdz ar to starpsezonā dalasieši varēs koncentrēties uz augstāk minēto robu aizpildīšanu.

Protams, visu iepriekš minēto var apgāzt viens maiņas darījums, piemēram, Jaņņa Adetokunbo pievienošanās "Mavericks", par ko tiek spekulēts ASV medijos, tomēr tādā gadījumā ir grūti iedomāties, ka maiņas darījumā netiktu iekļauts Kristaps Porziņģis.

Ja veselība ļaus un komandas spīdekļi vēl vairāk uzlabos spēli, tad ar pareizajiem papildinājumiem jau nākamsezon Dalasa reāli varētu izkarot vietu starp galvenajiem titula pretendentiem!

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu