Nejaušības pēc nokļuva Bruknā... Jāņa stāsts par piedzīvoto Mediņa kopienā (41)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tēlnieka Sanda Aispura 12 apustuļu skulptūras pie Sv.Apustuļu kapelas Bruknas muižā.
Tēlnieka Sanda Aispura 12 apustuļu skulptūras pie Sv.Apustuļu kapelas Bruknas muižā. Foto: Ieva Makare/LETA

Pusaudzis Jānis Meika no Limbažiem jau trīs gadus kopā ar Kalna svētību kopienu dodas svētceļojumā uz Aglonu. Šogad došanās aizkavējās, līdz ar to viņš nejaušības pēc uzkavējās četras dienas kopienā līdzās pārējiem jauniešiem. Nu zēns par piedzīvoto pastāstīja kanāla "Re:TV" žurnālistiem.

"Pirmajā reizē es nezināju, kā tur būs, bet tad es sapratu, ka tur ir ļoti laba atmosfēra. Ar jauniešiem tur bija daudz vieglāk komunicēt nekā citos svētceļojumos, kur visa vecuma cilvēki tika jaukti kopā," pastāsta Jānis.

Zēns atzīst, ka uzreiz piekritis uzkavēties kopienā un izbaudīt darba ikdienu kopā ar pārējiem. Jaunieši tur bijuši vecumā no 14 līdz 18 gadiem.

"Cēlāmies mēs aptuveni pulksten 6.30, no rīta cilvēki devās peldēt, kas jauniešiem nebija obligāti jādara. Pēc peldes bija mise vai rīta lūgšana un tad brokastis. Pēc brokastīm sākās darbi - ķiplokus tīrījām līdz pusdienām. Un tad pēc pusdienām turpinājām strādāt līdz vakariņām."

Pirms darbu sākšanas priesteris Mediņš allaž izraudzījies vienu cilvēku, kurš bijis atbildīgs par citu strādnieku uzraudzīšanu. Jānis atzīst, ka visi tur sastaptie cilvēki bijuši laipni un izpalīdzīgi.

"Darba bija daudz, bet patiesībā tas bija salīdzinoši viegls. Bija pauzītes, kad var iziet padzerties vai paēst."

Foto: Ieva Makare/LETA

Bruknas kopienas virzienā tika raidīti pārmetumi, ka tur nav iespējams saņemt medicīnisko palīdzību, kad tāda ir nepieciešama. Tāpat ir izskanējuši gadījumi, kad bērni, strādājot uz lauka, ūdens trūkuma dēļ ir jutušies slikti.

"Dienu pirms svētceļojuma man sāka sāpēt galva un bija drebulis, es devos uz virtuvi pie saimniecēm pēc zālēm, un man iedeva, nebija nekādu problēmu," norāda puisis.

Jaunietis uzskata, ka kopienā pielietotā darba terapija ļoti palīdz jauniešiem mainīties. Pēc viņa novērojumiem, jaunieši ir mierīgāki un nepavada lielāko daļu dienas pie datoriem vai viedierīcēm.

"Bija dažādi stāsti. Vienu bērnu vecāki atsūtīja, jo viņš mājās neko nedarīja un runāja pretī. Cits šeit nokļuva, jo visu dienu pie datora sēdējis. Citi bija labprātīgi devušies un bija arī tādi, kam amatpersonas bija piespiedušas šeit atrasties sliktas uzvedības dēļ," stāsta Jānis.

Zēnam ir sava versija par to, kurš varēja uzrakstīt iesniegumu par Bruknas kopienā notiekošo.

"Dienu pirms svētceļojuma mēs devāmies uz vietu, kur nakšņosim. Pa ceļam mēs iebraucām paēst, tur mēs bijām sasēdušies pie vairākiem galdiem. Viens no zēniem, kurš, iespējams, bija sastāstījis visādas lietas attiecīgajām iestādēm,

viņš sēdēja pie mūsu galda un sāka stāstīt, ka viņš bija samelojis, ka viņu aiztiekot."

Jautāts, kāpēc viņš tā darīja, Jānis atbildēja, ka "viņš [tas zēns] jau bija kontaktējies ar vienu no bijušajiem jauniešiem, kas senāk tur [Bruknā] strādāja, un

laikam gribēja panākt sev ērtāku situāciju, lai mazāk būtu jāstrādā, tāpēc sastāstīja visādas lietas".

Jānim ir saglabājušās labas attiecības ar vienu no kopienas jauniešiem, ar ko viņš regulāri sazinās. Tāpat viņš pats fizisku vardarbību tur neesot pieredzējis, tāpēc viņš ir izbrīnīts par medijos izskanējušo informāciju.

Arī Jāņa tēvs, kurš no intervijas kameru priekšā ar "Re:TV" atteicās, atzīst, ja viņš nebūtu pilnībā pārliecināts, ka tur viss ir droši, tad savu bērnu uz turieni nelaistu.

Foto: Ieva Makare/LETA

Tikmēr VBTAI informē, ka visi lietas materiāli ir nodoti policijai un turpinās izmeklēšana.

"No inspekcijas šobrīd visas lietas materiāli, sarunu protokolus ar bērniem esam nosūtījuši izvērtēšanai Valsts policijai, kā arī esam nosūtījuši vēstules un sarunu protokolus tām bāriņtiesām, kuru bērni atradās Bruknā. No mūsu puses šobrīd mēs neveicam nekādas darbības, tā kā gaidām kādas atbildes no policijas un arī no bāriņtiesām," žurnālistiem bilst VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Evija Rācene.

Jānis pārliecinoši saka, ka arī nākamgad dosies svētceļojumā kopā ar kopienu un cer, ka šī situācija atrisināsies.

Portāls "Apollo" jau vēstīja, biedrībā "Kalna svētību kopiena" VBTAI kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi konstatējusi, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un, pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu.

Pirmā pārbaude Bruknā notika 5. augustā, kad runāts ar bērniem un konstatēti pirmie iespējamie bērnu tiesību pārkāpumi. Pēc laika veikta atkārtota nepieteikta pārbaude, kas nav devusi pārliecību, ka pārkāpumi būtu novērsti.

Ņemot vērā VBTAI iesniegumu par pārbaudēs Bruknas muižā izvietotajā Kalna svētību kopienā konstatēto, policija sākusi resorisko pārbaudi.

Ģenerālprokurors Juris Stukāns otrdien, 25. augustā, norīkos prokuroru, lai tas uzrauga Valsts policijas (VP) izmeklēšanu saistībā ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) konstatētajiem pārkāpumiem biedrībā "Kalna svētību kopiena", preses brīfingā pēc tikšanās ar labklājības ministri Ramonu Petraviču (KPV LV) pavēstīja Stukāns.

Komentāri (41)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu