"Izturēt to ir grūti gan psiholoģiski, gan fiziski." Bijušais kopienas loceklis par dzīvi Bruknas muižā (31)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Leiniša/LETA

"Ir bijis neskaitāmi daudz reižu, kad es vienkārši esmu gribējis aizbēgt un aiziet," stāstu par dzīvi Bruknā anonīmi LTV raidījumam "Panorāma" uztic bijušais kopienas loceklis. 

Par piedzīvoto Bruknas kopienā vīrietis gatavs runāt tikai aizkadrā, turklāt neatklājot savu balsi - viņš bīstas no publiskiem apvainojumiem par nepateicību. Vīrietis nodzīvojis Bruknas kopienā daudzus mēnešus un var piekrist, ka posms Bruknā palīdzējis, bet, kas tieši, viņš nav drošs. 

"Ja tur aizbrauc vājš cilvēks, izturēt to ir grūti gan psiholoģiski, gan fiziski.

Es domāju, ka tur cilvēku sačakarē vēl vairāk, nevis kādam kaut ko palīdz.

Esmu redzējis, kā aizbēg naktī. Vienkārši no rīta tu nezini, kur tas cilvēks ir palicis. Viņš naktī pazudis bez naudas," stāsta bijušais kopienas loceklis.

Viņš stāsta, ka Bruknas muižā valdījis psiholoģiskais spiediens.

"Tev visu laiku ir no kaut kā jābaidās, ka, teiksim, nebūsi pietiekami daudz izdarījis vai tu būsi kaut ko nokavējis. Tur jau pat tādās galējībās, ka jau baznīcā vairs nezini, kur rokas likt, vai tev viņas šitā jātur, vai tev šitā jātur," stāsta vīrietis.

Viņš stāsta, ka bērni, kas muižā dzīvoja laikā, kad tur dzīvoja pats, esot bijuši normāli puikas un iespējamas narkotiku atkarības vai brutalitāti zēnos viņš noliedz. Viņš stāsta, ka no rītiem, īpaši ziemā, zēni raudājuši, jo negribējuši lēkt upē, kas bijis jādara visiem bez izņēmuma. 

"Tu katru rītu redzi, ka viņš ir pārbijies. Nabags nāk pa taku, pa puteni, pa to slapjdraņķi, pa dubļiem velkas uz upi. Nu, protams, ka viņa ir žēl. Viņš taču nav nekāds desantnieks bijušais," turpina vīrietis.

Viņš stāsta, ka starp sodiem bijusi ne vien publiska lamāšana un kaunināšana, bet arī gavēnis. 

"Paņem tevi baznīcā priekšā. Sākumā jau nostrostē, cik tu esi slikts - tas bērns konkrēti. Un - tu jau tāds pats kā tavi vecāki un tāds pats draņķis izaugsi. Kaut kādā šitādā garā apmēram. Vēl plus tie vecāki, cik viņi ir debīli, kā viņi tevi nemāk audzināt. Un nu tādā garā," atceras vīrietis.

Līdzīgs novērojums par piedzīvoto ir nu jau mirušas sievietes tuviniecei. Sievietes tuviniece Bruknas kopienā nodzīvoja gandrīz divus gadus un sākotnēji ar dzīvi Bruknā bijusi apmierināta, taču vēlāk tur piedzīvojusi vardarbību.

"Baznīcā visus tos sprediķus vienkārši drausmīgi bija klausīties. Ja reiz cilvēks ir apņēmies viņus kaut cik, kā saka, vest uz ceļa vai līdzēt viņiem, nevar visu laiku apsaukāt viņus," viņa stāsta.

Sieviete novērojusi, kā ziemas mēnešos cilvēki sēdējuši ilgstoši uz auksta klona baznīcā uz ceļiem, sodīti par pārkāpumiem.

Viņa atzīst, ka tuviniecei dzīve kopienā nav līdzējusi. Šim apgalvojumam piekrīt arī vīrietis, bilstot, ka lielākā daļa no atkarīgajiem, kas dzīvojuši Bruknā vienlaikus ar viņu, nonākuši atpakaļ atkarībās. 

Portāls "Apollo" jau vēstīja, biedrībā "Kalna svētību kopiena" VBTAI kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi konstatējusi, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un, pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu.

Pirmā pārbaude Bruknā notika 5. augustā, kad runāts ar bērniem un konstatēti pirmie iespējamie bērnu tiesību pārkāpumi. Pēc laika veikta atkārtota nepieteikta pārbaude, kas nav devusi pārliecību, ka pārkāpumi būtu novērsti.

Ņemot vērā VBTAI iesniegumu par pārbaudēs Bruknas muižā izvietotajā Kalna svētību kopienā konstatēto, policija sākusi resorisko pārbaudi.

Otrdien, 25. augustā, biedrība "Kalna Svētību Kopiena" rīkoja preses konferenci par notikumiem saistībā ar kuriem Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) ierosinājusi pārbaudes lietu. "Es vienmēr saku - bērni nav problēma, problēma ir vecāki, viņi ir zaudējuši autoritāti, nav labestības," par izskanējušo ažiotāžu izteicās garīdznieks Andrejs Mediņš.

Video: Preses konference Bruknas muižā

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu