Sibīrijas tundrā parādījušies mistiski milzu krāteri (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Milzu krāteris Sibīrijā
Milzu krāteris Sibīrijā Foto: Bioreport/Jevgēnijs Čuvins

Krievijas telekanāla komanda, kas šovasar lidoja virs Sibīrijas tundras, pamanīja masīvu krāteri 30 metru dziļumā un 20 metru platumā. Šis veidojums ir pārsteidzošs ne tikai pēc tā formas vai simetriskā izmēra, bet pēc sprādzienbīstamā dabas spēka, kas to ir izveidojis, vēstī raidsabiedrība CNN.

Zinātniekiem nav īsti skaidrs, kā milzīgā bedre izveidojusies, kas ir vismaz devītā, kas pamanīta šajā reģionā kopš 2013. gada.

Sākotnējās teorijas ir dažādas: sprādziens, meteorīta trieciens, NLO nosēšanās vai iebrukusi slepena pazemes militārās munīcijas glabātuve.

Zinātnieki tagad uzskata, ka milzu caurums ir saistīts ar sprādzienbīstamas metāna gāzes uzkrāšanos, lai gan pētnieki joprojām par to nav droši.

Šajā gadā atklātais krāteris ir lielākais no visiem. 2020. gada augustā Krievijas zinātnieku grupa, kuru atbalstīja vietējās Jamalas iestādes, veica plašu ekspedīciju uz jauno krāteri.

"Pašlaik nav vienotas teorijas par to, kā veidojas šīs sarežģītās parādības," sacīja Skolkovas Zinātnes un tehnoloģijas institūta Ogļūdeņražu reģenerācijas centra vadošais pētnieks Jevgeņijs Čuvilins, kurš apmeklēja jaunākā krātera vietu, lai pētītu tās iezīmes.

"Iespējams, ka tie veidojas gadiem ilgi. Tā kā krāteri parasti parādās neapdzīvotos un galvenokārt neskartos Arktikas apgabalos, bieži vien nav neviena, kas to parādīšanos redzētu un ziņotu," sacīja Čuvilins.

"Arī tagad krāterus lielākoties nejauši atrod vien helikopteru lidojumu laikā vai mednieki."

Mūžīgais sasalums, kas veido divas trešdaļas Krievijas teritorijas, ir milzīgs dabisks metāna gāzes rezervuārs. Spēcīgā siltumnīcefekta gāze un nesenās karstās vasaras, tostarp 2020. gadā, reģionā, iespējams, spēlēja nozīmīgu lomu šo krāteru radīšanā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu