Vai Rīgā pirms simtiem miljonu gadu dzīvojuši dinozauri?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Pateicoties ASV zinātnieka Iana Vebera nesen radītajai interaktīvajai kartei, iespējams uzzināt, kā izskatījās Zeme pirms simtiem miljonu gadu. Portāls "Apollo" izpētīja, ka Eiropā kādreiz dzīvojušas aptuveni 245 dinozauru sugas un Rīga bijusi pilnībā zem ūdens.

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka tiešsaistes kartē, ko veidojis Ians Vebsters, par Zemi iespējams uzzināt daudz ko jaunu, piemēram, kurā vietā dzīvojuši pirmie rāpuļi vai arī, kur uz pasaules uzplaucis pirmais zieds.

"Zeme ir pastāvējusi ilgāk, nekā mēs spējam iedomāties un šībrīža tektonisko plātņu un kontinentu izvietojums ir tikai laika jautājums. Nākotnē Zeme izskatīsies pavisam citādāk un, visticamāk, pastāvēs arī pēc cilvēces bojāejas."

Ierakstot lietotnē kādas pilsētas nosaukumu, tā parādīsies uz 3D zemeslodes, kur šī pilsēta atradās uz Zemes pirms simtiem miljoniem gadu.

Piemēram, Rīga pirms 430 miljoniem gadu atradusies pilnībā zem ūdens. Ap to laiku izmiruši jūras bezmugurkaulnieki un uz sauszemes parādījušies pirmie augi okeānu piekrastēs. Ar laiku savairojušies ūdens dzīvnieki, kuri adaptējās dzīvei uz sauszemes.

Juras periodā pirms 170 miljoniem gadu tagadējā Latvijas teritorija nevienā vietā nerobežojās ar ūdeni. Šī perioda laikā uz Zemes nebija ledāju un gaisa temperatūra kopumā bijusi diezgan augsta.

Pirms 66 miljoniem gadu Krīta periodā kontinentu izvietojums sācis līdzināties tam, ko mēs zinām šodien un Zemi apdzīvojuši dinozauri.

Netālu no Latvijas teritorijas dzīvojusi kāda dinozauru suga Betasuchus un tie esot bijuši gaļēdāji.

Foto: The Dinosaur Database

Pateicoties vienai no apjomīgākajām dinozauru sugu datubāzēm, lietotājiem ir iespēja apskatīt gan to attēlus, gan dinozauru aprakstus, kā arī uzzināt vietas, kuras tie apdzīvojuši.

Vebstera veidotā interaktīvā rīka pamatā ir cita karte, kas attēlo ģeoloģiskos modeļus, to radījis ģeologs un paleogrāfs Kristofers Skautss.

Skautsa modeļi apraksta tektonisko plātņu attīstību pirms 750 miljoniem gadu, ap to laiku okeānos uz planētas parādījušās pirmās zaļās aļģes.

"Mana programmatūra kodē lietotāja ģeogrāfisko atrašanās vietu un, izmantojot Skautsa modeļus, atrod, kur šī vieta atradās agrāk," teicis Vebsters.

"Karte attēlo sarežģītus un interesantus zinātniskos datus interaktīvā un ērti lietojamā veidā, tāpēc skolotāji, profesori un citi, kam interesē planētas Zemes vēsture un zinātne var izmantot karti mācībām," apgalvo Vebsters.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu