"Pasaules vientuļākajam zilonim" dota atļauja uzsākt labāku dzīvi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kāvans Pakistānas zoodārzā.
Kāvans Pakistānas zoodārzā. Foto: AP/Scanpix

Zilonim, kurš kļuvis slavens dzīvnieku tiesību aizstāvju aprindās visās pasaulēs, tiks atļauts pamest zoodārzu Pakistānā un pārcelties dzīvot labākos apstākļos, sestdien, 5. decembrī, paziņojusi organizācija, kas palīdz dzīvniekam, vēsta aģentūra AP.

Kāvans, kuru atbalstītāji iesaukuši par "pasaulē vientuļāko ziloni", vairāk nekā 35 gadus nīkuļojis zoodārzā Pakistānas galvaspilsētā Islāmābādā.

Organizācijas "Four Paws" pārstāvis Mārtins Bauers sacīja, ka zilonim beidzot dota mediķu atļauja ceļot. Visticamāk, viņš tiks pārvests uz Kambodžu, kur dzīvniekam būs gan kompānija, gan labāki apstākļi. Piektdien zilonim veikta pilna medicīniskā apskate, viņš pastāstīja.

Maijā Pakistānas Augstākā tiesa lika slēgt zoodārzu, kurā dzīvo Kāvans, ļoti slikto apstākļu dēļ, pie kuriem vainojama sistemātiska nolaidība.

Centienos izglābt ziloni no drūmajiem apstākļiem iesaistījušies dzīvnieku aizstāvji no visas pasaules un vairākas slavenības.

"Diemžēl glābšana notiek pārāk vēlu divām lauvām, kuras gāja bojā pārvietošanas mēģinājuma laikā jūlija beigās, kad dzīvnieku kopēji to aplokam pielaida uguni, cenšoties dzīvniekus ar varu dabūt pārvietošanas krātiņos," sestdien publicētā paziņojumā sacīja Bauers.

Kāvans līdz šim dzīvojis viens pats nelielā iežogojumā. Piektdienas pārbaudēs atklājās, ka zilonim ir liekais svars, kaut gan bija arī slikta uztura pazīmes. Viņa nagi bija pārauguši un saplaisājuši, kas, acīmredzot, ir rezultāts ilgstošai dzīvei nepiemērotos apstākļos.

"Pēc pārbaudēm, kurās apstiprinājās, ka Kāvans ir pietiekami spēcīgs, tagad tiks sperti soļi, lai pabeigtu viņa pārvešanu uz dzīvnieku rezervātu, iespējams, Kambodžā," sacīja Bauers.

Kāvana atlabšana būs ilga, viņš sacīja, piebilstot, ka ziloņa brūces nav tikai fiziskas. Dzīvniekam ir arī uzvedības grūtības.

Kāvans, kurš 2012. gadā zaudēja partneri, cīnījies kā ar vientulību, tā ar sliktiem dzīves apstākļiem. Abi nodarījuši kaitējumu, sacīja Bauers.

"Viņam arī attīstījusies stereotipiska uzvedība, kas nozīmē, ka viņš stundām ilgi šūpo galvu uz priekšu un atpakaļ. Galvenokārt tādēļ, ka viņam vienkārši ir garlaicīgi," sacīja organizācijas pārstāvis.

Veselības pārbaudēs piedalījās savvaļas dzīvnieku veterinārārsti un eksperti. Vēl nav zināms, kad Kāvans varēs doties uz jaunajām mājām. Dzīvnieku tiesību aizstāvji par viņa pārvietošanu cīnījušies kopš 2016. gada.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu