Ģirģens vēlas, lai prokuratūra tuvākajās dienās sniedz skaidru procesuālu pozīciju Valsts robežsardzes priekšnieka Pujāta lietā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ir ļoti svarīgi, lai prokuratūra tuvākajās dienās sniegtu skaidru procesuālu pozīciju saistībā ar Valsts robežsardzes priekšnieka Gunta Pujāta iespējamu noziedzīgu nodarījumu, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" uzsvēra iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Ministrs norādīja, ka viņa skatījumā kriminālprocess nedrīkstētu vilkties ilgi. "Šeit ir galvenā loma prokuratūrai tomēr pateikt - vai tiešām apstiprināt aizdomas vai mēs runājam arī par procesuāliem pārkāpumiem," teica Ģirģens.

Norādīts, ka Iekšējās drošības birojam (IDB), kas aizturēja Putātu, un Valsts robežsardzes vadībai līdz šim īpaši draudzīgas sadarbības attiecības nav bijušas, Ģirģens uzsvēra, ka starp dienestiem nedrīkst būt kaut kāda nesapratne vai naids. 

Tuvākajās dienās prokuratūrai vajadzētu dot skaidrību - apstiprinās aizdomas vai nē, vēlreiz uzsvēra ministrs.

Kā vēstīts, IDB piektdien pēc aizturēšanas atbrīvojis Pujātu un, piemērojot drošības līdzekli, aizliedzis viņam pildīt robežsardzes priekšnieka pienākumus, noskaidroja aģentūra LETA.

Pujāta advokāte Alla Juraša aģentūrai LETA apstiprināja, ka aizstāvamais piektdienas rītā aizturēts, bet patlaban jau atbrīvots.

Pujātam ir piemērots aizdomās turētā statuss saistībā ar valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. Inkriminētais nodarījums saistīts ar aizsargjoslu būvniecību uz Latvijas un Krievijas robežas. Aizstāvība secinājusi, ka aizturēšana varētu būt notikusi lietā, kurā jau figurē Pujāta priekštecis Normunds Garbars.

Advokāte arī pastāstīja, ka pie Pujāta notikusi kratīšana, taču neprecizēja, kādā adresē. Kratīšanā nekas būtisks nav izņemts, apgalvoja Juraša.

Pats Pujāts par aizturēšanu un inkriminēto nodarījumu ir sašutis, norādot, ka visu mūžu darbojies valsts labā. Viņš uzskata, ka notikušais ir veikts apzināti, lai viņu diskreditētu, norādīja advokāte.

Advokāte arī apliecināja, ka drošības līdzeklis par aizliegumu pildīt priekšnieka pienākumus tiks pārsūdzēts.

Neminot personas vārdu, IDB aģentūru LETA informēja, ka IDB kopš 2018.gada sākuma intensīvi strādā pie vērienīgas pirmstiesas izmeklēšanas liela apmēra komplicētos kriminālprocesos, kas ir saistīti ar valsts austrumu robežas izbūvi un inženiertehnisko aprīkošanu.

Ar valsts austrumu robežas izbūvi saistītā kriminālprocesā piektdien IDB aizturējis augsta ranga Valsts robežsardzes amatpersonu, kura tiek turēta aizdomās par valsts amatpersonas bezdarbību, atbilstoši nereaģējot uz pretlikumīgu rīcību Latvijas austrumu robežas izbūves procesā, apliecināja dienestā.

Šīs Valsts robežsardzes augsta ranga amatpersonas bezdarbības rezultātā valstij iespējami ir nodarīti zaudējumi īpaši lielā - vairāku miljonu eiro - apmērā, norādīja birojā.

LETA jau rakstīja, ka pērn IDB aizturēja bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Garbaru. Viņš tika aizturēts saistībā ar lietu, kurā tiek vērtēti iespējamie noziegumi būvniecības procesos par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

IDB lietvedībā atrodas vairāki kriminālprocesi saistībā ar valsts austrumu robežas izbūvi un aprīkošanu - šajos apjomīgajos un sarežģītajos kriminālprocesos vēl turpinās pierādījumu iegūšana un nostiprināšana likumā noteiktajā kārtībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu