Atkarība bez smakas un regulējuma. Nepilngadīgie internetā var brīvi iegādāties "nikotīna spilventiņus"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ekrānšāviņš no video sižeta.
Ekrānšāviņš no video sižeta. Foto: Ekrānšāviņš no video

Vairums vecāku ir labi informēti par zīmēm, kas norādītu, ka viņu atvases ir pievērsušās atkarību izraisošām vielām. Neskatoties uz to, apreibinošo vielu industrija attīstās un nu arī Latvijā ir pieejams produkts, par kura lietošanu nenorāda smaka, turklāt tas ir samērā vienkārši nopērkams internetā ar piegādi, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Uzrunājot Rīgā sastaptos iedzīvotājus, raidījums parāda vairākas fotogrāfijas, kurās redzamas nelielas apaļas bundžiņas ar vairākiem nelieliem iepakojumiem. Izskan vairāki varianti - apavu krēms, tējas paciņas vai konfektes. Tiesa, visi šie minējumi ir tālu no patiesības.

No pirmā acu uzmetiena šķietami nevainīgajās kārbiņās atrodas nikotīna spilventiņi, ko dažviet sauc par "snus". Kā norāda raidījuma skatītāji, šo kaitīgo produktu brīvi un bez jebkādiem ierobežojumiem tirgo sociālajos tīklos.

izbrīnu raisa arī tas, cik uzkrītoši un nepiesardzīgi šī prece tiek tirgota. "Instagram" profilam, kas nodarbojas ar nikotīna spilventiņu pārdošanu, ir vairāki simti sekotāju - pēc attēliem spriežot, liela daļa no viņiem ir mazgadīgi. Vai šāda veida tirgošana drīkst turpināties?

Aplūkojot norādīto "Instagram" profilu, redzams, ka "snusi" tiek ievesti no Zviedrijas, bet pie pircēja Latvijā kārbiņas tiek nogādātas, izmantojot pakomātu. 

"Jā, jā. Aiz lūpas, smaganās ieliek iekšā un tur. Uzņem nikotīnu. Es pamēģināju stiprumu "divi" - man likās par stipru. Tur baigi daudz nikotīna. Bet tas bija tikai divnieks. Ir arī četrinieks, ko cilvēki lieto, turklāt daudzi," min raidījumā intervēts specializētā veikala pārdevējs.

Kas ir šo "spilventiņu" sastāvā? Visai biedējoša kombinācija:

  • nikotīns
  • ūdens
  • pildviela
  • garšas pastiprinātājs
  • ksilīts
  • biezinātājs
  • skābuma regulētājs
  • aromatizētāji
  • amonijs
  • saldinātājs

Ļevs Poluņins, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsts-narkologs: "Jaunieša galvas smadzenes pusaudžu vecumā vēl joprojām attīstās un veidojas svarīgas smadzeņu daļas - frontālā garoza, kas atbild par CILVĒKA koncentrēšanās spējām, darbspēju, plānošanu nākotnē.

Jebkuras psihoaktīvās vielas ietekme šajā dzīves posmā ne pie kā laba nenovedīs. Šo vielu dēļ bērnam var būt slikta dūša, vemšana, pat samaņas zudums, ļoti izteiktos saindēšanās gadījumos - arī krampju lēkmes."

"Bez Tabu" izdodas uziet arī spilventiņus, kuros ir tabaka. Šādus "snus" Eiropas Savienībā lielākoties gan ir aizliegts tirgot

Veselības ministrijas pārstāve Inga Birzniece stāsta - "ja runa ir par tabakas aizstājēju prototipiem vai tā saucamajiem nikotīna spilventiņiem, tad pašreiz nav šādiem produktiem ne definīcijas, ne regulējuma Eiropas Savienības mērogā, ne arī Latvijas mērogā. Tas ir izskaidrojams ar to, ka šie produkti mūsu tirgū ir ienākuši salīdzinoši nesen. Ir nepieciešms laiks, lai nostiprinātu regulējumu likumdošanā".

Ministrijas pārstāve gan uzsver, ka nikotīna saturošo produktu tirgošana nepilngadīgajiem ir sodāma rīcība.

"Elektronisko cigarešu šķidrumiem un nikotīna spilventiņiem ir viens kopīgs mērķis - nikotīna uzņemšana organismā. Līdz ar to tās prasības, kas ir noteiktas likumdošanā uz elektroniskajām cigaretēm, varētu attiecināt uz nikotīna spilventiņiem.

Protams, lai izvairītos no dažādām interpretācijām, tad ir nepieciešams skaidrs un noteikts regulējums Tabakas likumā," min Birzniece.

Saeimas gaiteņos kopš jūlija "klīst" Tabakas likuma jaunais projekts, kas, tostarp, paredz aizliegt tirgot Latvijā tabakas aizstājējus, ieskaitot arī nikotīna spilventiņus. Kad likuma grozījumi stāsies spēka - tas vēl neesot zināms.

Video: Noskaties sižetu!

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu