Kādu ēdienu dot bērnam līdzi uz skolu?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Ir pienācis jauns mācību gads, un līdz ar to aktualizējies arī jautājums par bērnu uzturu skolā. Kā to padarīt pēc iespējas veselīgāku? Kādas uzkodas bērnam dot līdzi uz skolu? Ko labāk gatavot, ja jūsu bērnam pēc skolas ir plānotas nodarbības un citas aktivitātes? Uz šiem jautājumiem atbildi sniedz portāls "Krasotka".

Vieglas uzkodas un ūdens

Pirms sākat plānot bērnu pusdienu kastes saturu, jums jānoskaidro, kāds būs bērna grafiks skolā, kādas ārpusskolas aktivitātes viņš apmeklēs. Ja bērns brokastos pirms skolas, skolā viņu paēdinās, un pēc skolas viņš atgriezīsies mājās, tad nav nepieciešams dot līdzi daudz pārtikas - pietiek ar ābolu vai pilngraudu batoniņu. Turklāt noteikti dodiet bērnam ūdeni vai tēju bez cukura.

Ko dot un ko nedot līdzi?

Neapšaubāmi sliktākais variants ir saldumi: saldie cepumi, konfektes, saldās sulas un sīrupa dzērieni. Jā, tie ir bērnu iecienītie našķi, kurus mūsu bērni katru dienu patērē pārāk lielos daudzumos.

Tomēr tie negatīvi ietekmē bērnu veselību, uzvedību un mācīšanos, viņu spēju koncentrēties. Labs variants ir mājās cepts pilngraudu mafins, graudaugu maize - tā var būt grauzdiņu maize ar sieru, kas labi garšo arī auksta. Maizes vietā varat izmantot pilngraudu tortiljas, pita maizi, polārmaizi, grauzdētu maizi, krekerus.

Noteikti dodiet bērnam burkānus, gurķus, rāceņus, kolrābjus, ziedkāpostus, salātus un citus dārzeņus. Kā saldumu jūs varat dot līdzi žāvētus augļus, riekstus, augļus, mājās gatavotus cepumus, pīrāga gabalu. Jūs varat cept auzu pārslu cepumus, pagatavot auzu pārslu un žāvētu augļu batoniņus.

Mazākiem bērniem patīk spilgts un interesants ēdiens - uz īpašiem iesmiņiem var savērt mazus ķirbju, saldo piparu gabaliņus, gurķi, sieru. Nedodiet bērnam ēdienu, kas jāuzsilda: skolā tas bieži vien nav iespējams.

Lai bērnam būtu ērti

Vecākiem vajadzētu runāt ar bērnu par viņa vēlmēm un uzzināt, ko viņam būtu ērti ēst skolā. Atcerieties, ka pusdienu kaste skolas somā būs kaut kas līdzīgs siltumnīcai, tāpēc nedodiet bērnam pārtiku, kas varētu sabojāties vai izplatīt savdabīgu smaržu. Piemēram, vārīta ola, kuras smarža bērnam var nebūt patīkama. Šajā gadījumā labs risinājums ir olu sagriezt apļos un likt uz maizes kopā ar salātiem vai gurķa šķēli. 

Iemācieties plānot uz priekšu 

Lai neraizētos par to, ko katru rītu ievietot pusdienu kastē, ieplānojiet tās saturu jau iepriekš. Ar savu bērnu jūs varat izveidot nedēļas ēdienkarti un piestiprināt to pie ledusskapja - tad bērns var jums palīdzēt sagatavot pusdienas rītdienai.

Piemērots iepakojums

Ir arī svarīgi izvēlēties kvalitatīvu pusdienu kastīti kopā ar bērnu no videi draudzīgiem materiāliem. Ir svarīgi, lai tajā būtu vairāki nodalījumi un lai bērnam būtu ērti to izmantot. Noteikti dodiet bērnam līdzi dažas mitrās salvetes!

Jums vajadzētu arī rūpēties par vidi un to, ka mēs neradām nevajadzīgus atkritumus, nemetiet ēdienu laukā! Ja kādā no dienām kaut kas palika neapēsts, nedēļas beigās apspriediet to ar savu bērnu: ēdiens nebija garšīgs, bērnam nebija laika to ēst vai tas bija neērti? Nākamnedēļ var kaut ko mainīt. Atcerieties - par mūsu bērnu gastronomiskajiem ieradumiem esam atbildīgi mēs, vecāki, un no tā ir atkarīga mūsu bērnu veselība!

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu