"Iesnas un klepus nav pamats, lai uzreiz skrietu veikt testu." Bērns saaukstējies - kā rīkoties "jaunajos normālajos" apstākļos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: unsplash.com

Gan ģimenes ārsti, gan vecāki patlaban ir lielā neziņā – ko darīt, ja bērniem ir saaukstēšanās simptomi? Vai uz skolu drīkst doties, un kurā gadījumā jāveic Covid-19 tests, skaidro LTV raidījums "Panorāma".

Arī Slimību profilakses un kontroles centram nav vienas pareizās atbildes, taču tikai ar iesnām un nelielas saaukstēšanās pazīmēm testus veikt neesot vajadzības. 

"Paceļ roku, kam bērni jau ir slimi? Nu vai vismaz puņķaini un krekšķoši, un paliek mājās" – šis daudzbērnu māmiņas Zanes Gaisas ieraksts sociālajā vietnē "Twitter" izraisījis pamatīgu rezonansi. Daudzi vecāki atzīst – pēc pirmās nedēļas skolā bērniem sākušās iesnas un klepus.

Vecāku izvēles un arī skolu ieteikumi šādās situācijās ir krasi atšķirīgi. Vēl kāda mamma, kuras bērni mācās Teikas vidusskolā Rīgā, dalījās, ka tur vecāku rakstītas kavējuma zīmes Covid-19 laikā ir atceltas. Uz skolu nākt nedrīkst. Ja saslimšanas pazīmes parādās skolā, var gadīties, ka sauc pat neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Neviens nevēloties atsākt darbu attālināti, un tāpēc jau tagad ģimenes ārstu tālrunis ir "karsts". Ģimenes ārsti Covid-19 testus bērniem veikt iesaka, bet, vai to darīt, tā ir katra vecāka paša izvēle.

SPKC nav vienas pareizās atbildes. Ir tikai ieteikumi, ko drīkst interpretēt pa savam, ņemot gan vērā to, cik spēcīgi saslimšanas simptomi, ar ko bērns ir kontaktējies un vai ģimene ir devusies ārpus Latvijas.

"Iesnas un klepus nav pamats, lai uzreiz skrietu un veiktu testu. Vajag novērtēt risku kopumu,"

sprieda SPKC epidemioloģe Rita Korotinska. Bērni ar Covid-19 slimo retāk nekā pieaugušie, un testi visiem ir pieejami, taču, vai tos veikt, katram labāk vaicāt savam ģimenes ārstam, norādīja epidemioloģe.   

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu