Rudens "zelta" produkti. Kas ir vērtīgākās sezonālās veltes?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Klāt ir rudens un tam līdzi nāk ne tikai koku lapu nomaiņa, bet arī daudzi sezonāli gardumi gan no meža, gan pašu dārziem vai vietējiem tirdziņiem. Par to, kādus produktus šajā laikā baudīt būs īpaši labi veselībai, vēsta portāls "Food in My Room".

Ķirbis

Ķirbju mīkstums ir bagāts ar vitamīniem A, C, D, F, PP, T un B grupas vitamīniem, magniju, kāliju, dzelzi, kalciju, kā arī olbaltumvielām un šķiedrvielām.

Šim rudens skaistulim piemīt arī īpašība uzlabot vielmaiņu un izvadīt no organisma kaitīgo holesterīnu. Ieteicams baudīt arī ķirbja sēkliņas!

Āboli

Rudenī šie dārza skaistuļi sevī uzkrāj maksimumu aktīvo vielu: dzelzi, jodu, kāliju, kalciju, magniju un vitamīnu C, A, PP, B1  un B3. Atceries, ka skābākie un vizuāli ne tik pievilcīgākie āboli no dārza būs daudz vērtīgāki nekā tie perfektie, kas nopērkami lielveikalos. 

Kopumā āboli uzlabo gremošanu un paaugstina imunitāti, kas ir ļoti svarīgi rudenī.

Sēnes

Meža pavēlnieces, kas savāktas ekoloģiski tīrā vietā, ir īsts vērtīgo antioksidantu un vitamīnu pieliekamais.  Piemēram, baravikas ir D vitamīna čempiones, un šis ir vitamīns, kura mums rudenī ļoti trūkst, sēnēs ir arī sērs un polisaharīdi, kam piemīt pretinfekcijas un tonizējošas īpašības. 

Bietes

Kalcijs, fosfors, jods, magnijs,  kālijs, nātrijs, bors un cinks, folijskābe un askorbīnskābe, beta karotīns, vitamīni A, P un visa B vitamīnu grupa - vesels aptiekas plaukts sanāk, vai ne? Pateicoties bagātajam ķīmiskajam sastāvam, bietes uzlabo sirds un asinsvadu darbu, samazina holesterīnu, palīdz atbrīvoties no iesnām, attīra organismu no toksīniem, labvēlīgi ietekmē galvas smadzeņu asinsvadus, palīdz uzsūkties D vitamīnam. Un vēl šis dārzenis palielina organisma izturību, dod spēku un veicina serotonīna jeb laimes hormona izstrādi.

Dzērvenes

Dzērveņu ogas satur daudz antioksidantu. Tām piemīt spēcīga pretvīrusu iedarbība, ir spēja kavēt vēža šūnu attīstību, kā arī tās cīnās ar brīvo radikāļu veidošanos un uztur ādas elastību un jauneklīgumu - ne velti dzērvenes nereti sauc par jaunības ogu. Visbeidzot, to mīkstumā un miziņā ir daudz mikroelementu (dzelzs, jods, kālijs, kalcijs, magnijs, mangāns, sudrabs, fosfors), kā arī B1, B2, C, K un PP vitamīni.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu