VIDEO ⟩ "Atstāju durvīs atslēgu, lai neiztraucētu pašnāvību." Atklātā intervija ar jaunieti, kura centusies atņemt sev dzīvību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Elnai (vārds mainīts) ir tikai 16 gadi, taču viņa jau vairākkārt mēģinājusi izdarīt pašnāvību. Intervijā viņa atklāj savu skaudro stāstu, lai "vismaz kādu paglābtu". Statistika Latvijā pēdējā laikā ir īpaši skaudra - nesen mediķi izglāba no pašnāvības vien 10 gadus vecu bērnu, vēsta "ReTV".

"Es graizos, vai nu tad, kad nejūtu neko un man vajag kaut ko just, vai arī gadījumos, kad emocionālās sāpes aizgājušas tādā līmenī, kad to gribu novērst ar fiziskām sāpēm. Uz īsu brīdi tas palīdz, jo izdalās endorfīni. Ilgtermiņā tas nav risinājums,"saka Elna.

Lielu daļu bērnības Elna dzīvoja pie vecmammas, bet līdz ar viņas aiziešanu aizsaulē strauji progresēja depresija. Kā saka pati meitene - vienīgais glābiņš bija zāles.

"Skolā arī bija problēmas, ar draugiem bija problēmas, ar tēvu bija problēmas, bija daudz problēmu. Depresija atnāk pakāpeniski.

Viens klikšķis un tā ir, un tu esi gar zemi.

Sākumā ir problēmas ar miegu, tad tu neēd daudz, vai tieši ēd par daudz, tad paliek grūti piecelties no gultas. Neizbēgami parādās skumjas, bezcerība, nomāktība, tad bieži aiziet uz pašnāvnieciskām domām un paškaitējumu. Tas ir pēdējais mirklis, kad jāmeklē palīdzība," tā stāsta jauniete.

Elna ReTV stāsta par vienu pēdējām reizēm, kad mēģinājusi atņemt sev dzīvību - viņa mājās bija viena un durvīs atstāja atslēgu, lai kāds neizjauktu kārtējo mēģinājumu aiziet no dzīves.

"Es paņēmu zāles, man bija bļoda ar ūdeni. Ņēmu mazu glāzīti, sadalīju tabletes – sāku ar stiprākajām un beidzu ar vājākajām. Apēdu tās un tad sagriezu rokas. Domāju - "dubults neplīst".Acīmredzot, plīst gan," stāsta Elna.

Video: Noskaties sižetu

Tu neesi viens! Krīzes centra "Skalbes" atbalsta tālrunis darbojas katru nedēļas dienu, visu diennakti, sniedzot telefoniskas un privātas konsultācijas tiem, kuri slīgst depresijā, izjūt vientulību, zaudējumu sāpes, slimo ar atkarībām, vai cieš no nestabilas situācijas ģimenē. Psiholoģiskā un juridiskā palīdzība fiziskās, seksuālās un morālās vardarbības upuriem pa tālr. 67222922, 27722292 (00–24).

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu