Aizsilniece: Personāls slimnīcu uzņemšanas nodaļās ir ļoti pārdedzis (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilze Aizsilniece.
Ilze Aizsilniece. Foto: Edijs Pālens/LETA

Vajadzētu globāli domāt par ventilāciju veselības aprūpes iestādēs un ārstu kabinetos, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" uzsvēra Latvijas Ārstu biedrības prezidente, ģimenes ārste Ilze Aizsilniece.

Pēc viņas teiktā, ir jādomā par jonizējošiem ventilatoriem, kas ir būtiski ne tikai Covid-19 gadījumā, bet arī citu vīrusa saslimšanu gadījumā ziemas periodā. Tie ir lieli ieguldījumi un ģimenes ārstiem ir vajadzīgs atbalsts, uzsvēra Aizsilniece.

Viņa arī vēlētos, lai ģimenes ārstu praksēs būtu dezinfekcijas līdzekļu statīvi, nevis pudelītes, "kuras gāžas un zvāļojas šurpu turpu". Viņa to nodēvēja par butaforiju, uzsverot, ka arī šajā jautājumā prakses vajadzētu atbalstīt.

Viņa atzina, ka nozarē kopumā var runāt par izdegšanu. Mediķe uzskata, ka liela problēma ir ar akūtās palīdzības sniegšanu uzņemšanas nodaļās. 

"To, ko Rīgā kādreiz darīja sešas slimnīcas, tagad dara divas - Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca," viņa skaidroja, piebilstot, ka turklāt pacienti turp brauc no visas Latvijas.

Ir nedaudz palielināts tur strādājošo skaits, tomēr tas joprojām nav pietiekams. Turklāt arī telpu nav pietiekami, skaidroja Aizsilniece.

"Mums ir ļoti jādomā tieši par akūtās palīdzības sniegšanu," viņa uzsvēra, piebilstot, ka arī pacienti sūdzas, ka aizbrauc uz slimnīcu un gaida stundām ilgi. "Bet viņiem jāgaida stundām, tāpēc, ka nav kas strādā. Cilvēki šajās nodaļās ir ļoti izdeguši," sacīja mediķe.

Aizsilniece arī uzskata, ka Latvijā vajadzētu uzlabot veselībratību un mainīt darbnespējas lapu izsniegšanas kārtību. "Tā ir viena no lielākajām problēmām Latvijā, ka cilvēkiem nav iespēju pirmās dienas, kad ir akūtas vīrusa saslimšanas, būt mājās, lai neaplaistu kolēģus ar šo kaiti," viņa norādīja, piebilstot, ka arī pats pacients šādi var izvairīties no iedzīvošanās vēl citās kaitēs.

Mediķe arī atzina, ka pacientiem veltītais laiks ir ievērojami palielinājies, jo cilvēki martā un aprīlī centās neapmeklēt nekādas veselības aprūpes iestādes, bet tagad ir iekrājušās problēmas. Turklāt jāveic arī dezinfekcija, kas aizņem laiku. 

Viņa pieļāva, ka šogad gripas izplatība Latvijā varētu būt mazāka. "Es domāju, ka Covid-19 mūs ir pamodinājis, jo būtībā mēs visu ziemas periodu, kad šie vīrusi izplatījās, nebijām pietiekami atbildīgi pret sevi un arī pret mūsu līdzcilvēkiem," sacīja ārste.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu