Vai ārstam un valstij būtu jāzina par grūtnieces alkohola lietošanas paradumiem? Lielbritānijā aktualizēta diskusija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Anglijā ir ierosināts dokumentēt grūtnieču alkohola lietošanas paradumus un fiksēt tos bērna dokumentos. Šāda soļa izskatīšana izpelnījusies visai asu cilvēktiesību aktīvistu reakciju, vēsta BBC.

Uz šādu datu ievākšanu uzstāj Anglijas veselības un aprūpes nacionālais institūts, lai ārsti spētu priekšlaicīgi konstatēt un novērst vēl nedzimušam bērnam radītās sekas no alkohola toksicitātes.

Priekšlikuma aizstāvji uzsver, ka alkohola lietošana grūtniecības laikā spēj izraisīt virkni fizisku un mentālu saslimšanu, tādēļ šajā gadījumā mātes tiesības uz privātumu ir otršķirīgas. Priekšlikuma pretinieki, savukārt, uztraucas par to, ka šī ir vērtējama kā tieša iejaukšanās grūtnieču privātajā dzīvē un varētu sekmēt datu privātuma pārkāpumus.

"Sievietes nedrīkst zaudēt savu medicīnisko konfidencialitāti tikai tādēļ, ka ir stāvoklī," minējusi Klēra Mērfija, Britu Grūtniecības konsultāciju dienesta ārlietu vadītāja. Viņa atklājusi, ka šī dienesta veiktajā 725 sieviešu aptaujā 60% respondentu minējušas, ka nevēlētos, lai dati par viņu alkohola patēriņu tiktu nodoti bez viņu piekrišanas.

Mērfija uzsvērusi, ka "mēs jau tā esam radījuši klimatu, kurā grūtnieces sastopas ar augstu stresa un uztraukuma risku, kā milzu vainas sajūtu gadījumos, ja grūtniecība kaut kas "noiet greizi"".

Lielbritānijas adopcijas dienesta vadītāja, Sjū Ārsmstronga Brauna, sacījusi: "Te viennozīmīgi jāsasniedz līdzsvars starp mātes un nedzimušā bērna tiesībām".

Ārsmstronga Brauna gan norādījusi, ka "pašreizējā situācija ir tāda, ka valdības un veselības aprūpes institūcijas vēl nav gana kvalificētas, lai atpazītu gadījumus, kad bērnam draud tieši šie veselības draudi. Ja vēlamies uzlabot bērnu veselību, būs jāveic uzlabojumi arī pašu institūciju darbā".

Statistika norāda, ka septiņi no desmit bērniem, kas tiek nodoti adopcijai Lielbritānijā, situācijā ir nonākuši gadījumos, kas saistāmi ar alkoholu.

Pašlaik nav zināmi tieši dati par gadījumiem, kuros tiešu kaitējumu bērnam radījusi tieši mātes alkohola lietošana. Bērniem, kuri cieš no alkohola radītiem attīstības traucējumiem, novērotas uzvedības problēmas, impulsīva uzvadība un apgrūtināta uztvere.

Pašreizējie pētījumi norāda, ka 1-2 alkohola vienību lietošana grūtniecības laikā var tieši ietekmēt augļa attīstību un izraisīt veselības problēmas bērniem. Datus par mazāku alkohola daudzumu lietošanu grūtniecības laikā esot grūti interpretēt, līdz ar ko tieši secinājumi nav veikti.

2016. gadā publicēts pētījums secinājis, ka maza alkohola daudzuma patērēšana grūtniecības laikā, visticamāk, nevar atstāt nopietnas sekas uz bērna veselību. Tiesa, Anglijas veselības un aprūpes nacionālais institūts norāda, ka "nav ieteicams sākt sarunu par "drošu alkohola lietošanu" grūtniecības laikā".

Britu Grūtniecības konsultāciju dienesta līdzvadīts vēl nepublicēts pētījums, kurā piedalījušās 7 tūkstoši sieviešu, atklājis, ka lielākā daļa sieviešu labi apzinās riskus, kurus var radīt alkohola lietošana grūtniecības laikā.

"Lielāko satraukumu man rada tas, ka šādi soļi tiek balstīti pieņēmumā, ka sievietes neapzinās alkohola lietošanas riskus," min Klēra Mērfija.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu