Kaķis ēd pārāk ātri un atvemj apēsto - kā rīkoties saimniekam? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Lielas problēmas saimniekiem mēdz sagādāt kaķi, kuri ēd pārāk ātri. Tas rezultējas ar to, ka mājdzīvnieks reizēm mēdz atvemt apēsto pārtiku. Portāls "Apollo" sazinājās ar zooveikala "PetCity" eksperti Noru Dambravu un noskaidroja, ko saimniekiem tādās situācijās vajadzētu darīt.

Ko darīt, ja kaķis ēd pārāk ātri reizēm atvemj apēsto?

Eksperte norādīja, ka kaķi vemj jeb regurgitē pēc liela barības daudzuma ātras apēšanas tāpēc, ka, ātri ēdot barību, dzīvnieks to nesakošļā, sarijas gaisu un, barībai nonākot kuņģī, tā pastiprināti iestiepj kuņģa sienas, tādējādi kairinot tajā esošos receptorus un izraisot vemšanu.

"Lai to novērstu, jācenšas panākt, lai kaķis ēd lēnāk un mazākā apjomā. To var nodrošināt, barojot kaķi biežāk, bet mazākām porcijām," norādīja eksperte. 

Labākais variants ir barot kaķi piecas reizes dienā mazākām porcijām. Tas ir atbilstoši tam, kā barību uzņem savvaļas kaķi - kaķis medī daudzas reizes dienā, nomedījot mazus dzīvniekus (putni, grauzēji u.c.), tādējādi apēdot vairākas nelielas maltītes visas dienas laikā.

"Lai nodrošinātu to, ka kaķis ēd lēnāk, barību var pasniegt izbērtu platākā traukā vai paplātē. Līdz ar to tiks izslēgts tas, ka kaķis uzreiz var piegrābt pilnu muti ar barību," norādīja Dambrava. 

"Vēl var ielikt bļodiņā bumbiņu (tik lielu, lai kaķis to nevar norīt) un tad iebērt barību - tas liks kaķim censties apēst barību apkārt bumbiņai. Līdz ar to, kaķis ēdīs lēnāk," sacīja "PetCity" eksperte.

Tāpat opcija ir speciāli izstrādātas kaķu barotavas, kas paredzētas ēšanas palēnināšanai. 

Vai vemšanu izraisa barība?

Kā atzīmēja Dambrava, reizēm pie vainas var būt arī pati barība - zemākas kvalitātes ēdiens var būt grūtāk sagremojams, līdz ar to tas var izraisīt vemšanu, jo kaķa gremošanas traktam ir grūti tikt ar to galā.

"Tādā gadījumā būtu pamazām jāpāriet uz labākas kvalitātes, vieglāk sagremojamu barību, kā, piemēram, "Hill's i/d", "Royal Canine Gastrointestinal" un citas," atklāja eksperte.

"Vienlaikus kaķim tā jāizbaro mazākās porcijās. Ir kaķi, kuriem ir grūti sagremot sauso barību, - tai laba alternatīva ir konservētā jeb mitrā barība. To kaķim noteikti būs vieglāk sagremot," piebilda Dambrava. 

Esot arī gadījumi, kad kaķis nepanes, piemēram, konkrētu proteīnu, kas ir barībā. Šajā gadījumā pāreja uz hipoalerģisku diētu ar hidrolizētu proteīnu varētu būt labs risinājums. 

Eksperte norādīja, ka saimniekiem noteikti nevajadzētu barību mainīt strauji. Vienlaikus Dambrava ieteica sākt ar ēšanas ātruma un porciju lieluma samazināšanu.

"Ja tas nepalīdz, tad pamazām pāriet uz vieglāk sagremojamu diētu (mitrā barība / viegli sagremojama barība). Ja tas nedod rezultātu - vērsties pie veterinārāsta," sacīja eksperte.

"PetCity" eksperte iesaka kaķiem dot arī mitro barību vai pat dot tikai mitro barību, jo kaķi pēc būtības dzer daudz mazāk nekā suņi.

"Ēdot tikai sauso barību, kaķi bieži vien neuzņem diennaktī nepieciešamo šķidruma daudzumu, kas ilgstošā periodā var izraisīt nopietnas veselības problēmas," sacīja Dambrava.

"Mitrā barība ir arī vieglāk sagremojama. Ja kaķis pārtiek tikai no sausās barības, būtu ļoti būtiski mājās vairākās vietās novietot kaķim viegli pieejamus traukus ar svaigu ūdeni, tādējādi veicinot to, ka kaķis padzersies biežāk un vairāk," atzīmēja eksperte.

Cik bīstami ir, ja kaķis regulāri atvemj barību?

Dambrava sacīja, ka tas var nebūt nekas pārāk nopietns - vienkārši pārlieku ātra barības apēšana pārāk lielā daudzumā, bet var norādīt arī uz ļoti nopietnām veselības problēmām.

"Šis problēmas var būt aizcētējums, audzēji, svešķermeņi gremošanas traktā, intoksikācija, iekaisīgo zarnu sindroms, nieru mazspēja un citas," skaidroja eksperte.

"PetCity" eksperte atzīmēja, ka pastāvot iespēja, ka tā var būt arī psiholoģiska problēma, piemēram, bailes palikt bez barības.

"Tas novērojams, ja mājās ir vairāki dzīvnieki, kas savā starpā cenšas sadalīt ēdienu un līdz ar to sacenšas, kurš to apēdīs ātrāk," atklāja Dambrava.

To varot novērst, kaķus barojot atsevišķi - katru savā telpā un/vai savā laikā. Nepieļaut arī, ka suns var atņemt kaķim ēdienu, kā arī pašiem netraucēt dzīvnieku ēšanas laikā.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity"

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu